Kancelář a škola

Rozdíl mezi inkousty v náplních do tiskáren

Inkoustové tiskárny jsou na trhu velmi dlouho a prošly určitým vývojem. Inovace přibývaly s každým novým modelem. Měnil se design, přibývaly funkce a zvyšoval se výkon. Podstatnou částí inkoustových tiskáren, ať už jde o menší kompaktní zařízení do domácnosti nebo rychlé výkonně tiskárny pro podnik, jsou náplně. Inkoustové náplně pro monochromatický tisk, barevné tricolor nebo samostatné barevné náplně, můžeme rozdělit na dva hlavní typy. Inkoustové náplně s inkoustem na bázi barviva a náplně s pigmentovým inkoustem. Hlavním rozdílem je pojem rozpustnost barviva. Společná vlastnost je zase, že oba typy inkoustů jsou na bázi vody, používají jako rozpouštědlo vodu.

Inkoustové náplně s inkoustem na bázi barviva (dye-based)

Tento inkoust označován jako dye-based, sestává z úplně rozpustného barviva. To je tvořeno jednotlivými molekulami, které proniknou lépe do struktury papíru. Tisk má výborný gamut (schopnost zobrazit barvu) a barevnou sytost. Tento inkoust se hodí pro domácí i kancelářský tisk a tisk fotografií. Ve srovnání s pigmentovým inkoustem je však tisk náchylnější k poškození UV světlem, má nižší stupeň odolnosti vůči oděru a neodolává vodě. Výsledný tisk však věrně zobrazuje barvy a působí živěj. Při tomto typu inkoustu se neprojevuje v takové míře nežádoucí jev bronzing. Jsou to typické silné kovové odlesky povrchu fotografie při pohledu zboku. Náplně s inkoustem na bázi barviva jsou cenově výhodnější.

Inkoustové náplně s pigmentovým inkoustem

Tento inkoust je založen na pigmentového barvivu, které je tvořeno z nerozpustných pevných částic. Velké molekuly zapříčiňují, že barvivo netvoří roztok, ale směs. Výhodou je větší krycí schopnost a vysoká barevná stálost. Pigmentový inkoust je trvanlivý. Má vyšší odolnost proti blednutí a odolnost vůči vodě, oproti inkoustu na bázi barviv. Tisk s pigmentovým inkoustem potřebuje méně času na uschnutí. Mínusem je, že je nýchylnejší na jev bronzing, má menší gamut a vzhledem na složení i horší kresbu. Cena náplní s pigmentovým inkoustem je vyšší, než náplně s inkoustem na bázi barviva.

 

Běžný uživatel rozdíl mezi používáním inkousty, až tak nepostřehne. Dnešní inkousty se vyrábějí s vysokou garancí kvality tisku. Některé fotografické inkoustové tiskárny s větším počtem samostatných náplní, kombinují náplně s inkoustem dye-based spolu s náplní s černým pigmentovým inkoustem. Výsledný tisk, tak dosahuje hlavně při fotografiích vysoké kvality. Nezanedbatelným faktorem je i správný výběr papíru. Zatímco pigmentový inkoust se více hodí pro papír s pórovitým povrchem, inkoust na bázi barviv nemá problém, ani s lesklým fotopapírem.

 

                                                       

Mezi oblíbené modely, které využívají kombinaci náplní s inkoustem na bázi barviva a pigmentového inkoustu patří například, Epson Expression Premium XP-900 nebo Canon Pixma TS9150. Model Canon imagePROGRAF Pro 1 000 je zase příkladem inkoustové tiskárny, která využívá až 12 samostatných pigmentových inkoustů LUCIA PRO.