Kancelář a škola

Jak vybrat správnou kancelářskou židli

Práci v kanceláři můžeme hodnotit, jak sedavé zaměstnání. Z celkových, standardně, 8 pracovních hodin, většinou 80 % času si zaměstnanec odsedí na židli za pracovním stolem. Právě proto se v poslední době zaměstnavatelé zabývají stále více otázkou, správné ergonomie při sezení v kanceláří. Pracovní prostředí se snaží upravit tak, aby sám zaměstnanec nemusel řešit věc nepohodlí a rušivých elementů. Mimo jiné k tomu patří i sezení a s ní spojená ergonomie. Za tím vším se ukrývá jedno. A tím je správně zvolená kancelářská židle nebo křeslo. Ne ve všech případech, může samotný zaměstnanec ovlivnit, na jaké židli bude při práci sedět. Výběr nábytku kanceláře, technické zařízení, jako jsou počítač, tiskárnu nebo multifunkce jsou v rukou zaměstnavatele nebo osoby jím pověřené. Pokud máte slovo alespoň při výběru kancelářské židle je to velké plus. V domácnosti si samozřejmě už vybíráte židli sami. Pokud máte tedy možnost výběru, poradíme vám, načež se zaměřit, aby se vám při práci pohodlně sedělo?

V první řadě musíte brát v úvahu, délku času, jaký budete na židli trávit. Je rozdíl, pokud střídavě při práci sedíte a pohybujete se, nebo převážnou část pouze sedíte. I vaši výšku a hmotnost, musíte zohlednit. Nosnost židlí se liší a je rozdíl, pokud sedí na židli s nižší nosností 50 kg žena a jiné, pokud ji používá vysoký 100 kg muž.Nezabudnite, ani na velikost prostoru, kam židli umístíte. Vybrat si velké kancelářské křeslo do malé kanceláře, kterou sdílíte s dalšími kolegy nebude nejrozumnější. To jsou základní věci se kterými již můžete přistoupit k samotnému výběru a kritériím kancelářské židle nebo křesla.

Design vs ergonomie

Designové kancelářské židle

Pokud pracujete v moderní kanceláři, určitě chcete, aby i kancelářská židle zapadla do prostoru. Existuje mnoho výrobců, který se zaměřují na výrobu designových židlí v pracovním prostředí. Samozřejmě i tyto židle nebo křesla jsou vhodné do kanceláře. Mají originální design, nápadité tvary a splňují i ​​určitou dávku prezentace. Při krátkodobém sezení nebo pro klienty, kteří vaši kancelář navštíví, jsou i takové židle vhodné. Pokud však pracujete skoro celou pracovní dobu za kancelářským stolem, vyberte si ergonomickou židli, vhodnou na dlouhé sezení.

Ergonomické kancelářské židle

Čas, užívání takové židle při práci je delší a proto musíte výběru věnovat i větší pozornost. Ergonomické židle, by měly splňovat několik kritérií.

Hlavní kritéria

- vyvážená ergonomie
- synchronní mechanismus (mechanika)
- dobře tvarované sedadlo a vhodná velikost sedadla
- tvarované opěradlo (možnost podhlavníku)
- určitou nastavitelnost a polohovatelnost
- opěrky na lokty (nastavitelné)

Samotnou kapitolou jsou speciální zdravotní ergonomické židle s unikátním výkyvným sedadlem na pružině. Ten zajišťuje pohyblivost pánve, která zpevňuje břišní a zádové svaly. I programátoři a testeři her, kteří tráví za počítačem velký počet hodin potřebují kvalitní židli a pro ně jsou vhodné originální plně nastavitelné hráčské křesla. Cena takových křesel se pohybuje už v rozmezí několika set eur.

Konstrukce a možnosti nastavení

Při každé židli udává výrobce i maximální nosnost, ta je parametrem, který byste neměli překročit. Celková konstrukce a vybrané materiály jsou zvoleny tak, aby bez problémů udrželi osobu s hmotností do hranice max. nosnosti. Pokud je max. nosnost například 120 kg je vhodná pro osoby s hmotností nižší než 120 kg. Nejčastěji je problémem při nedodržení doporučené max. nosnosti zdvihový mechanismus. Ten nemusí překročení nosnosti vydržet. Stabilní a pevná konstrukce, dobré materiály a možnosti nastavení, to by nemělo dobré kancelářské židli chybět.

Nastavení

- konfiguraci výšky
- nastavení hloubky
- možnost nastavení úhlu opěradla
- nastavení opěrek (nejlépe horizontálně i vertikálně)
- nastavení opěrky na hlavu (možnost podhlavníku)

Kolečka na židli (materiál, stupeň tvrdosti, a vhodnost pro určitý povrch)

Pokud si vyberete kancelářskou židli nebo křeslo s kolečky pro pohyb na židli, je dobré věnovat pozornost i velikosti a tvrdosti koleček. Vyrábějí se v různých velikostech (průměr kolečka v mm) a materiálu. Většinou jde o tvrzený plast, bez nebo s pogumováním. Záleží od povrchu na jakém budete židli používat. Pro koberce, linolea a různé textilní krytí podlah jsou vhodné i tvrdá kolečka. Na dřevěné podlahy nebo keramické dlažby se osvědčily měkčí nebo pogumované kolečka. Hlavně u dřevěných a laminátových podlahách, mohou příliš tvrdá kolečka vytvářet při posouvání rýhy.

Je to všechno?

Pokud si to shrneme, tak toto jsou nejdůležitější věci, které byste si měli při výběru všimnout. Pokud máte možnost židli odzkoušet, tak je to nejlepší věc před samotnou nákupem. Co může ještě ovlivňovat je materiál sedáku a opěrky. Nejen kvůli čištění, ale také s ohledem při pocení v letních měsících. Je lepší, pokud materiál podporuje nasákavost nebo je opěradlo z prodyšného materiálu. Dobře se osvědčil síťový materiál na zadní část (opěradlo). Při kožených nebo koženkových materiálech ošetřujete povrch podle rad výrobce. Umělá kůže má tendenci časem praskat, pokud ji správně neošetřují.

Na trhu najdete bohatou nabídku kancelářských židlí, různého designu a v široké barevné paletě. Dnes už není pravidlem, že pracovní židle do kanceláře a domácnosti k psacímu stolu, musí být černá nebo šedá. Velmi pěkná kombinace barev a použitých materiálů, kromě plastu se používá i chromování, oživí váš pracovní prostor. Kromě určitého pohodlí, dobře zvolenou stoličkou předejdete i některým problémům s páteří. Nejznámější hrozbou při dlouhé práci u pracovního stolu nebo za počítačem je syndrom RSI (Repetition Strain Injury). Jde o soubor poškození, které jsou následkem špatného dodržování, nebo spíše nedodržování správné ergonomie při práci. K ergonomii můžete proto přispět i správně zvolenou židlí.

Tip pro vás

Informujte se u prodejce o možnosti servisním středisku dostupnosti náhradních dílů, ať už přímo od výrobce nebo z jiného zdroje. Některé části, jako jsou náhradní kolečka, kříže a písty se dají běžně koupit a výměnu zvládnete i sami.