Kancelář a škola

Jak si zařídit malou kancelář v pohodlí domova

Home Office a vhodné kancelářské zařízení

V účastnosti se velmi často skloňuje slovní spojení "Home Office". Práce z domu je aktuálním trendem, nejen informatiků a copywriterů, ale širší skupiny lidí, jejichž zaměstnavatel nevyžaduje jejich přítomnost každý den v společných firemních prostorách. Pokud se rozhodnete pracovat z domu, nebo budete řídit vaši podnikatelská činnost z domácích prostor, velmi rychle zjistíte, jak důležité je mít svůj pracovní prostor správně zařízený. Co vše, vám může zpříjemnit práci a usnadnit pracovní úkoly? Všechno! Od kancelářského nábytku, židle a správného rozmístění, až po technické zařízení a kancelářské potřeby. Jelikož si tvar a velikost prostoru nelze změnit, zůstává vám správný výběr a uspořádání všeho ostatního. Jak na to?

Prostor vs. kancelářský nábytek

Od velikosti a tvaru prostoru se můžete odrazit už při výběru. Vejde vám do místnosti více kusů nábytku na uložení dokumentů a všeho, co potřebujete nebo se musíte vejít do menšího prostoru? Do malého prostoru kromě stolu můžete umírňovat skříňku nebo kontejner pro dokumenty a tiskopisy. Ty si můžete vybrat buď stabilní nebo s kolečky pro snadnější manipulaci a přesun. Stůl je dominantním kusem a jeho výběru věnujte větší pozornost. Nestačí se zaměřit pouze na výšku a velikost pracovní desky. Na trhu najdete kromě klasických kancelářských stolů i rohové provedení nebo atypické modely přímo na míru. V menším prostoru je dobrou volbou stůl se zásuvkami. Mít alespoň jednu zásuvku na uzamykání, není na škodu. Při uspořádání stolu nezapomeňte na volný prostor. Alespoň jedna strana musí být při vycházení od stolu odkrytá. Není příjemné vstávat od stolu a přeskakovat něco, co vám stojí v cestě. Stejně důležité je umístění stolu tak, abyste měli výhled na dveře. Nejen kvůli tomu, že vidíte, kdo do místnosti přichází. Je velmi nepříjemné, pokud máte pracovní stůl otočen tak, že jste zády ke dveřím. Při práci by vás to rušilo a ani vaše záda se vám za prudké otáčení, pokud něco šustne u dveří nepoděkuje. Co se týče samotného uspořádání, dobré je mít vše důležité před očima a dobře dostupné. Barevné provedení nábytku nemusíte příliš překombinovat, vše to vás může při práci jen zbytečně rozptylovat. Záležet si dejte i na dobrém osvětlení a dopadu vnějšího světla od okna. Pokud máte na stole počítač nebo notebook, což s největší pravděpodobností máte, je nejideálnější, pokud je zdroj světla za monitorem nebo displejem notebooku. Vyhnete se tak odrážení světla od obrazovky.

 

Nikdy nepodceňujte výběr kancelářské židle

Je rozdíl sedět na židli pár minut a využívat ji při práci několik hodin. Proto je židle velmi důležitá. Její výběru věnujete dostatečný čas a pokud máte možnost vyzkoušejte si ji přímo v prodejně. Kancelářské židle se dnes vyrábějí v tolika variantách, že najít vhodnou nebude problém. Znovu zvažte vaši výšku a výšku zadní části židle na opírání zad, abyste mohli i příjemně opřít. Dobrá židle vám umožní opřít i část hlavy. Celková ergonomie židle, vám může vaši práci udělat pohodlnou, ale i doslova bolestivou po několika hodinách. Při židlích je výhodné, pokud jsou nastavitelné nejen do výšky, ale i polohovatelné v určitém úhlu a oceníte i opěrky na lokty. Pokud jsou i ty nastavitelné je to další plus. Židli si tak doslova přizpůsobíte svému tělu. Většina kancelářských židlí má kolečka, ale jsou také modely s pevnými nohama. Pokud si vybíráte židli s kolečky, i zde najdete modely, které mají kolečka měkčí a tvrdší. Zvažte po jaké podlaze se budete se židlí pohybovat při přesunutí, aby každé pohnutí židle nebylo příliš hlučné až nepříjemné pro uši. Barevné provedení a materiál už záleží od vašeho vkusu. Někdo má rád příjemné textilie, jiný vzdušný materiál a někdo si potrpí na kožená křesla. Pokud již máte svou správnou židli je dobré myslet i to, zda je vaše domácí kancelář pouze místo pro práci nebo k vám budou chodit i klienti, spolupracovníci nebo jiné pracovní návštěvy. V případě, že nemáte na to vyhrazený jiný prostor zvažte i nákup židle nebo křesla pro návštěvu, aby nemusel návštěvník stát u dveří.

Zařízení (bez kterých to nejde) musí spolupracovat

PC a notebook

Kancelářský nábytek a židli už máte na místě, ale zůstává najít vhodně místo pro stolní počítač nebo notebook a ostatní připojitelné periferie, jako jsou tiskárna, multifunkce, skartovaciezariadenie. Notebook má výhodu menších rozměrů a odpadají další kabely na propojení. Na stole si pro něj najdete místo. Při použití stolního počítače musíte počítat s místem na samotný počítač ve skříňce, plus monitor. Pokud k tomu ještě přičteme externí reproduktory, klávesnici a myš, ukrojí to část stolu i místo navíc pro skříňku PC. Další věc je samotné propojování káblami.Aj pro počítač (skříňka počítače) je třeba najít optimální místo, kvůli dobrému přístupu vzduchu a chlazení. Skříňku PC neumísťujte těsně k nábytku, čímž uzavřete větrací otvory a znemožníte dobrému odvětrávání teplého vzduchu ze skříně ven.

 

Tiskárnu nebo multifunkční zařízení

Nesmíte zapomenout na tiskárnu nebo multifunkci, bez které se již dnes žádná, ani domácí kancelář neobejde. Rozmístění musí být tak, abyste ke všemu měli dobrý přístup při ovládání. Některé pracovní stoly mají přídavné stojany právě pro tiskárnu nebo jiné přídavné zařízení. Pokud máte kompaktní tiskárnu nebo multifunkci menších rozměrů, i takové řešení může být vhodné. V případě, že se připojujete k tiskárně bezdrátově pomocí Wi-Fi, můžete mít zařízení i na jiném vhodném místě. Důležitý je však bezproblémový přístup k zařízení, ať již při ovládání nebo vkládání papíru, výměně náplní. V domácí kanceláři, kde je méně místa je výhodná multifunkce All in One, kde máte kromě tiskárny už i kopírku a skener.

Klávesnice a PC myška

Pokud používáte externí klávesnici a myšku, vyberte si ji uvážlivě. I při výběru myšky je nejlépe Inviduální postup. Každá ruka je jiná a správná ergonomie myšky právě pro vaši ruku je nezbytná. Určitě jste slyšeli o zdravotním problému "syndrom karpálního tunelu" tato moderní choroba může být i následkem dlouhodobé práce s PC. Pokud si vyberete správnou myšku a klávesnici můžete takovému onemocnění předejít nebo jej alespoň minimalizovat. Při myšce je obzvláště důležité správné držení a to můžete docílit správným zaoblením a velikostí myšky, jakož i dobře rozmístěnými tlačítky. Znáte to, když máte myšku a malý prst vám jaksi divně trčí nebo je myška příliš zaoblená a vy namáháte zápěstí? Proto si dejte záležet i na takové maličkosti, jako je myš k PC. Při externí klávesnici je situace podobná. Důležitá je její velikost a rozmiesenie kláves, co nejoptimálněji pro velikost vašich rukou. Špatný zdvih kláves, chybějící nebo přílišné podsvícení a v neposlední řadě i hlučnost při ťukání na klávesy vám mohou práci dost znepříjemnit.

Kdy používat podložku pod myš?

Použití podložky pod počítačovou myš závisí na tom o jakou myš jde. Optická nebo laserová technologie snímání se chová jinak na ploše po níž myší pohybujete. Pro optickou myš je dobré podložku určitě používat. Laserová myš si poradí skoro s každým povrchem, výjimkou není ani sklo. No i při této myšce, vám může kvalitní podložka zajistit nejen přesnější snímání, oceníte při grafice a kreslení v programech CAD nebo Photoshop, ale zabraňuje i rychlému opotřebení teflonových ploch, které některé myšky mají. Dalším plusem je snadnější pohyb. Na trhu jsou dokonce i podložky s ergonomickým gelovým polštářkem na zápěstí, což je příjemnější, než opírání ruky s myškou o tvrdý stůl.

Kabelový management, internet a Wi-Fi

Určitě budete využívat i internet a pokud je to možné, je dobrou volbou používání některých zařízení přímo přes Wi-Fi. Odpadne vám tak několik kabelů. Kabely si zaslouží svůj vlastní management a to nejen z vizuálního hlediska, ale i bezpečnostního. Nikdo nechce zakopávat o kabely, které se motají propletené pod nohama. Svázat je můžete jednoduchými nylonovými páskami nebo plastovou spirálovou trubicí, případně je lze umístit do lišt. Nezapomeňte ani na přepěťovou ochranu svých elektronických zařízení.

Kancelářské potřeby, stále po ruce, stále v dostatečném množství

Žádná kancelář, ani ta domácí se neobejde bez kancelářských potřeb, jakými jsou psací potřeby, sešívačky, děrovače, lepící pásky, obaly, zásuvky, organizéry, pořadače a jiné kancelářské doplňky. Kromě toho jsou důležitou součástí kancelářské papíry, fotopapíry a obálky, které byste měli mít v dostatečném množství. Netřeba zapomenout ani na náhradní inkoustové náplně nebo laserový toner. Není nic horšího, než když při práci dojde barva nebo papír a vy nemáte žádné zásoby. Dobré je mít i zálohovací médium na data v podobě datových nosičů nebo USB klíč pro rychlý přenos dat nebo zálohování.

 

Dobrá kalkulačka není přežitek

Nespoléhejte se na kalkulačku v mobilu nebo PC, dopřejte si kalkulačku s vědeckými funkcemi.Má kvalitní kalkulačku není přežitek, právě naopak je to stále nezbytnost.

Koš vs. skartovačka

Ani při kancelářské práci se nevyhnete produkci odpadu. Ten je v tomto případě zastoupen ve velké míře v papírové formě. Stačí vám na odpad kancelářský koš nebo přicházíte do styku i s citlivými údaji a rozumnějším řešením je skartace papírových dokumentů. Dnes se pohybují ceny skartovacích zařízení vo velmi přijatelných částkách.

I minimalismus je styl

Zařízenou domácí kancelář můžete doplnit různými bytovými doplňky a dekoracemi, abyste v ní cítili co nejlépe. Živý květ, originální doplňky, jedna fotografie a dost, nepřehánějte to fotografiemi po celém stole. Dnes je trendem minimalismus. Není to jen nucena strohost, ale je to určitý štýl. Všetko spolu souvisí a výsledek, jak si zařídíte svou malou kancelář, vám musí přinést pohodlné a ničím nerušené plnění pracovních úkolů.

Dost bylo prokrastinace

Prokrastinace, slovo, které rezonuje v dnešní době stále častěji právě s prací z domu. Jiné je když nad vámi stojí šéf, jiné když si určujete čas a způsob provedení pracovních úkolů sami v domácím prostředí. Pokud máte optimálně zařízenou domácí kancelář a eliminujete všechny rušivé podněty, které by mohly odvádět vaši pozornost od práce nebo vás zaváděli prokrastinovať, jste na dobré cestě kvalitně pracovat v příjemném prostředí domova.

Co je to prokrastinace? Prokrastinace je neustále odkládání důležitých pracovních úkolů na někdy, inokedy.