Kancelář a škola

Jakou tiskárnu koupit domů?

Koupě tiskárny do domácnosti se mnohdy podceňuje. Prioritou je většinou nízká cena a funkce tisku a kopírování. Dnes již cena tiskáren není tak vysoká, abyste si nemohli vybírat a zvažovat priority, které od tiskárny nebo multifunkčního zařízení očekáváte.

V první řadě jsou potřeby a účel toho, na co budete primárně tiskárnu používat. Hned za tím se dostáváte k využitelnosti a objemu, který vám v rámci domácnosti vyskočí. A samozřejmě nesmíte zapomenout na rozpočet, kolik jste ochoten do nákupu zařízení investovat. A tady se dostáváte k bodu, jaký způsob tisku vám bude vyhovovat a jak se celkově náklady na tisk navýší.
Při relativně nízké ceně tiskárny, vás může překvapit cena inkoustových náplní nebo toneru. Jakkoliv dopředu zvažujete, vždy je dobré si ujasnit priority tisku. Pro občasnou tisk a kopírování dokumentů v domácnosti, vám postačí nenáročný, jednoduchý model. Jiné kritéria by měla splňovat tiskárna pro domácnost s více členy nebo studenty, kde se bude tisknout hodně dokumentů aštudijné práce. Pokud rádi fotíte a své fotografie si chcete vytisknout, tak se nacházíte v kategorii, pro kterou je vhodná fotografická barevná tiskárna. Jaký typ tiskárny tedy vybrat? Máme pro vás pár tipů!

Tiskárny do domácnosti, kde se tlačí občasně

 
Pokud víte, že netisknete často a tiskárnu nebo multifunkční zařízení potřebujete jen pro občasnou tisk, sem tam kopírovat, skenovat nějaký dokument, určitě nechcete do tiskárny hodně investovat. Dnes už na trhu najdete za nízkou cenu jednoduché kvalitní tiskárny. Rozhodnout se můžete pro inkoustovou tiskárnu nebo multifunkční zařízení v nízké cenové kategorii. Budete muset oželet některé funkce, ale svůj účel vám splní i některý z těchto modelů.

HP DeskJet Ink Advantage 3635 F5S44C

Jednoduchý model multifunkční tiskárny za dostupnou cenu vám nenabídne sice žádné vychytávaky a funkce navíc, ale svůj účel splní. Jde o barevnou inkoustovou tiskárnu, která tiskne max formát papíru A4 a připojíte ji k PC pomocí USB kabelu nebo bezdrátově přes Wi-Fi. Kromě tisku nabízí také kopírování a skenování. Tiskárna se jednoduše ovládá a pro běžný tisk v domácnosti přináší i slušnou kvalitu. Do této tiskárny jdou náplně typu Cartridge HP Color 652 a Cartridge HP Black 652. Cenově jde o jedny z těch dostupnějších náplní.

Canon PIXMA iP2850

Dalším z adeptů pro cenově dostupnou tiskárnu pro domácnost, kde se netiskne hodně je model od společnosti Canon. Kompaktní inkoustová tiskárna, která se připojuje pomocí USB kabelu k PC, tlačí v rozlišení 4 800 Dpi. Nejde sice o velmi rychlou tiskárnu s rychlostí 8 stran A4 za minutu, ale kvalita tisku je pro domácí použití dostačující. Co je plusem této tiskárny je možnost používání i inkoustových zásobníků velikosti XL. Do tiskárny jdou originální náplně typu Cartridge Canon PG-545 (black) a Cartridge Canon CL- 546 (tricolor). Cenově výhodnou alternativou k originálním náplním, jsou kvalitní inkoustové náplně TonerDepot Premium.

Tiskárny a multifunkční zařízení pro domácnost s více členy, studenty a pro větší objem tisku

 

Ať už tisknete spoustu dokumentů, nebo potřebujete tiskárnu pro studenta, můžete si vybrat z těchto modelů, které splňují nároky pro větší objem tisku v domácnosti.

Canon Pixma MG5650

Tento multifunkční inkoustový model tiskárny tlačí v rozlišení 4 800 x 1 200 Dpi se systémem pěti inkoustových náplní a tiskovou technologií Canon FINE. Kromě klasického připojení nabízí i bezdrátové používání a sdílení v domácnosti, jakož i ovládání z mobilu. Na tisk využívá klasické nebo velkokapacitní náplně XL, které mají kapacitu více než 500 stran A4. Originální náplně Canon CLI-550 pro černou a Canon CLI-551, můžete nahradit alternativními náplněmi, plně kompatibilními pro tuto tiskárnu, za velmi nízkou cenu.

 

HP LaserJet Pro P1102

Pokud potřebujete tisknout velký objem monochromatického tisku, velmi dobrou volbou s výborným poměrem výkon, kvalita a cena je laserová, černobílá tiskárna HP LaserJet Pro P1102. Jde o model, který má mezi uživateli nejvíce kladných hodnocení. Největšími plusy je snadná instalace, pohodlné ovládání, vysokokvalitní tisk a nízké náklady cca 0,02 € na vytištění strany. Pro tisk využívá originální černý laserový toner typu Toner HP CE285A / AD (85A) s kapacitou 1 600 stran. Také pro tento model si můžete náklady snížit alternativním řešením a to velmi kvalitním tonerem TonerDepot Premium.

Brother HL-1110

Tato laserová tiskárna tiskne na formát papíru A4 rychlostí 20 stran za minutu s rozlišením tisku 600 x 600 Dpi, nebo 2 400 x 2 400 Dpi pomocí technologie Resolution Control. Kvalitní ostrá tisk, čistota textu a detailů jsou hlavními klady. Vstupní zásobník má kapacitu 150 listů a pro výstup je to 100 listů. Proto se nemusíte obávat, častého dokládání papíru. Originální černý laserový toner Brother TN 1030, postačí na 1 000 stran. Při jeho ceně budou vaše náklady na tisk zhruba 0,045 €. Pokud zvolíte alternativní řešení, náklady na tisk za vám sníží. Alternativní a prémiový laserový toner pro tiskárnu Brother HL-1110.

Brother DCP-J100

Barevná inkoustová multifunkční tiskárna model DCP-J100 patří do modelové řady Ink Benefit. Díky vysokokapacitním zásobníkem jsou náklady na tisk nízké. Rychlost tisku je 11 stran za minutu monochromaticky nebo 6 stran barevně. Nechybí možnost bezokrajového tisku fotografií a skenování do emailu nebo souboru. Maximální formát papíru pro tuto tiskárnu je A4 a připojení je pomocí USB kabelu. I když budete u tohoto modelu ochuzen o bezdrátové připojení, automatický podavač a funkce navíc, kvalita, rychlost a nízké náklady vás přesvědčí o dobré volbě. Tato tiskárna využívá pro tisk originální, inkoustové kazety Cartridge Brother LC525 / C, M, Y (barevné) a Cartridge Brother LC529BK (černá). Pokud si chcete snížit náklady, dobrou volbou jsou i inkoustové kazety TonerDepot s garancí vysoké kvality a plné kompatibility s tímto modelem tiskárny.

 

Tiskárny pro domácnost, kde se tisknou fotografie


Canon Pixma iP7250

Výkonnou a velmi obľúbenúfotografickú tiskárna výrobce Canon, získáte za dostupnou cenu. Kvalitní zpracování, kompaktní design a možnost připojení pomocí rozhraní Wi-Fi jistě potěší v domácnosti. Pro tisk využívá tento model pět oddělených inkoustových kazet. Hlavními výhodami je rychlá a kvalitní tisk, bezokrajový tisk fotografií, mobilní tisk, funkce Apple AirPrint a možnost potisku CD / DVD disků. Pro tisk se používají originální inkoustové kazety PGI-550PGBK (černý pigment) nebo PGI-550PGBK XL a barevné kazety CLI-551 / C, M, Y. Pro snížení nákladů lze sáhnout i po alternativních kvalitních náplních, které jsou plně kompatibilní s tiskárnou Canon Pixma iP7250.


Pro náročnější uživatele, kteří potřebují kvalitní tisk fotografií


Epson Expression Premium XP-610

Multifunkční tiskárna pro tisk barevných fotografií za dobrou cenu od společnosti Epson nabízí vysokou kvalitu tisku, bezdrátové připojení, oboustranný tisk, jednoduché ovládání pomocí dotykového displeje, možnost potisku na média CD / DVD a dva zásobníky na papír (výběr tisku na fotografie a tisku dokumentů na běžný kancelářský papír). Pokud se rozhodnete pro tento model musíte však počítat s trochu vyšší cenou originálních náplní. Snížení nákladů dosáhnete nákupem prémiových inkoustových náplní TonerDepot, které jsou plně kompatibilní s tiskárnou a dosahují 100% shodu kvality s originálními náplněmi.

Canon Pixma Pro-1

Pro profesionálního fotografa je tu něco ve vyšší ceninové kategorii. Pro tento model si musíte z rodinného rozpočtu vyčlenit větší částku peněz. Je určen pro profesionální fotografy, který potřebují nekompromisní, vysoce kvalitní tisk fotografií s detailním nastavením a doplňkovými funkcemi. Zařízení tiskne až do maximálního formátu papíru A3+, což vám poslouží při tisku propagačních materiálů nebo plakátů. Na tisk využívá tiskárna Canon Pixma Pro-1 až dvanáct samostatných inkoustových zásobníků a nechybí bohatá podpora různých typů papíru. Pokud vás neodradí vysoká cena a rozhodnete se pro tuto tiskárnu, nějaké to euro můžete ušetřit nákupem originálních multipackov Cartridge Canon PGI-29.

Slovo na závěr


Výběr tiskárny do domácnosti je ve velké míře, kromě účelu a potřeb, ovlivněn i domácím rozpočtem. Jiné je nákup tiskárny pro firmu, kde si kancelářské zařízení můžete zahrnout do nákladů. Proto jsme pro vás vybírali modely, které jsou cenově dostupné a splňují kritéria do domácnosti. Tyto tiskárny kromě nízké ceny a nákladů na tisk, mají kompaktní rozměry, kterými nezabírají mnoho místa. Jejich instalaci zvládne každý a samotné ovládání je jednoduché a pohodlné. Při používání inkoustové tiskárny v domácnosti s nízkou potřebou tisku je třeba občas vytisknout nějakou stranu, abyste se vyhnuli vyschnutí inkoustu při dlouhodobém nepoužívání. Chcete-li předejít uschnutí trysek tiskové hlavy využívejte čištění tiskové hlavy a trysek přímo v nastaveních. Většina tiskáren dnes už má automatické čištění, které omezuje zasychání. Ale při dlouhodobě vypnuté tiskárně, vám to i tak nepomůže. Při laserových tiskárnách s tonerem se toho obávat nemusíte. Mezi barevnou inkoustovou a laserovou monochromatickým tiskárnou vhodnou do domácnosti není velký cenový rozdíl. Záleží jen na vás, zda vám stačí čb tisk nebo budete využívat i barevný tisk. Kromě modelů, které jsme zde zmínili je mnoho dalších, které se v poměru výkon, kvalita tisku a cena, dostávají mezi vhodných adeptů tiskárny do domácností.