Kancelář

Zbavte se stresu a vytiskněte si antistresové omalovánky

Stres náš každodenní

Se stresem se v dnešní době setkáváme skoro na denní bázi. V určité míře je již součástí našich životů. Pokud jsou stresové situace dostatečně vyváženy klidnými, umíme život zvládnout is určitou dávkou stresu bez újmy na zdraví. Hroší situace nastává, když je stresu příliš mnoho. V takovém případě pokud ho nedokážeme ničím vyventilovat se značně podepíše, nejen na kvalitě našeho života, ale také na zdraví. Někteří lidé se dostavují do fáze vyhoření a v mnohem horším případě skončí v nemocnici s vážnými zdravotními problémy.

Jak definovat stres

Stres je určitý psychický stav člověka s nespecifikovanou obrannou reakcí organismu, která se projevuje chemickými nebo fyzickými projevy těla. Obranná reakce by měla být dostatečně silnou, aby dokázala zmobilizovat sílu organismu. Při určité míře stresové zátěže to funguje. Pokud se stresové situace opakují nebo jsou silnější, než schopnost obrany organismu vůči nim dochází k deprivaci. Vyvolání stresu mohou způsobit různé obtížně zvládnutelné situace. Vyčleníme-li životní situace, jako jsou ztráta blízkého člověka, nemoc, ztráta zaměstnání a různé větší změny, jsou v dnešní době na vrcholu: stres spojení se zaměstnáním, nároků na výkon a nepřiměřený pracovní tlak, šikana. Toto se samozřejmě netýká pouze dospělých jedinců, ale také dětí. Ty zažívají stres ve školním prostředí, kde mohou pociťovat stres z vysokých nároků na jejich studijní výsledky, samotná atmosféra ve škole, ale také v rodině. Stres je tady a pokud se objeví ve velké míře ovlivňuje kvalitu našeho života. Je odpovědí našeho organismu na přílišnou zátěž.

Nejčastější příznaky stresu

Pokud je člověk přepracován a vystaven velkému stresu mohou se u něj projevit příznaky. Ty mohou být emocionální, fyziologické nebo projevy chování.

Emocionální - nadměrný strach, pláč, silná únava a podráždění, napětí, náhlé změny nálad
Fyziologické - nadměrné pocení se, bolesti hlavy, třes, silné bušení srdce, červenání, nechuť k jídlu nebo naopak přejídání, zlozvyky, jako okusování nehtů, nekontrolovatelné pohyby rukou, neovladatelná mimika obličeje a jiné
Projevy v chování – nespavost, podrážděnost, agresivita, omezení komunikace a uzavírání se do sebe

Jak nepodlehnout a bojovat se stresem

Nejlepší by bylo stres hned v počáteční fázi eliminovat a odstranit stresory, které jej vyvolávají. To se nám však málokdy podaří a je obtížné odhadnout, dokdy to máme ještě pod kontrolou. Přesto lze stres snížit smířením životního tempa a vyvážením nadměrného zatížení zaměřením se na dýchání, odpočinkem a činností odbourávající stres. Hluboké dýchání je první pomoc, kterou můžete aplikovat kdekoli. Pokud nedokážete odpočívat a relaxovat v rodinném kruhu s přáteli, při knize, dobrém filmu můžete zkusit sport. Ten je jedním z velmi účinných způsobů odbourávání stresu. Ne každému pohyb a sport vyhovuje, pořád můžete relaxovat při jiné zálibě. My jsme pro vás připravili ještě jeden tip. Jsou jím uklidňující, antistresové omalovánky. Ty jsou v poslední době velmi oblíbenými nejen pro děti, ale také dospělé. 

 

           

 Originální antistresové nebo uklidňující omalovánky pro dospělé

Kde je sehnat? Umíte si je samozřejmě koupit v knihkupectví. Pokud si nejste jisti, jestli vás právě tento způsob zbaví stresu, můžete si pár vytisknout sami a přesvědčit se o jejich účinku. Nepotřebujete k tomu speciální zařízení. K tisku vám postačí monochromatická laserová nebo inkoustová tiskárna. Předlohu omalovánky naleznete na různých webech. My jsme našli web omalovankyonline.cz, který nabízí předlohy v PDF formátu ke stažení zdarma nebo za dobrovolný příspěvek pro autory. Stačí si vybrat omalovánku, zvolit „vytisknout“ a následně dát tisknout na vaší tiskárně. Můžete ji samozřejmě vybarvit také online na mobilu nebo tabletu, PC pomocí magické palety barev. To opravdové kouzlo má omalovánka pěkně vytištěná na papíře a vybarvená klasickými barvičkami. Toto je opravdu jeden ze způsobů, jak se zbavit stresu. Zkuste to.