Kancelář

Zápisníky nejen do kanceláře

Kam zaznamenat poznámky nebo záznamy s kreatívnymi nápady

Zápisník, poznámkový blok, určitě ho používáte nebo ste ho použíli. V práci na rychlé pracovní poznámky, záznam kontaktů a událostí nebo vašich nápadů. V domácnosti na nákupní seznam, informace o kontaktech a podobně. Ve své pracovně, domácnosti, pro kreativní nápady. Všude tam je dobrý pomocník zápisník. Mýt ho vždy po ruce na tvorbu poznámek, seznamů nebo kreativních nápadů se oplatí. Jak a kam všude si můžete zapisovať své poznámky? I kdyždého napadne papírový poznámkový blok, možností je v dnešní době mnohem více. My jsme sa podívali na to, jak a kde všude se dají poznámky zapsat. A těch možností je v dnešní době mnoho, tým si buďte jistí!
 

Klasika - papírový blok, karisblok, skicár, diár

 
Nejznámnější, najstarší a cenově dostupním prostředkem je jednoduchý papírový, poznámkový blok. V různých veľkostech, s čistými, řízenými, čtverčekovanými papierovými stranami. V tvrdé vazbě v stylu knihy nebo klasický vytrhávací blok. To vše najdete v sortimentu kancelářské nebo školské potřeby. Od základních papírových verzí se můžeme posunout k přepracovanému diáři, kde naleznete kromě poznámek i kalendáře seznam pro kontakty. Vytrhávací systém můžete nahradit karisblokem, kde se strany nevytrhávají, ale nahradí novými papírovými stranami. Systém spočíva v tom, že každý list má dírkovaní což znamená, že se vkladá do klipů. Výjimka je v tom, že je možné použít ochranný obal a dokoupit vždy pouze čisté dírkované listy. Tento systém byl velmi populární v 70 - 80 letech, kdy měl každý vlastní karisblok, jako osobní denník. Dnes uvidíme napodobneniny těchto retro karisbloků, ale i novější varianty. Velmi populární jsou zápisníky a diáře MOLESKINE, ale taky BULLET JOURNAL Ty jsou připraveny podle metódy Bullet Journal, který má množství svých přívrženců.
 
 
 

Co je Bullet Journal

 
Velmi často se mluví o metodě Bullet Journal. Co to vlastně je? Skrátka BuJo je fenomén dnešní doby. Jde o nový typ organizátoru, jak zvládnout vše flexibilně a bez zbytočného stresu. Do diáře, můžete zapisovat zprávy, ktoré jsou důležité a odškrtáváte si vše ukončené. Je třeba zdůraznit, že to není o tom napsat co nejvíce, ale naopak, jen to důležité a posoudit,na čem je nutno pracovat. Táto metoda se objevila, jako blogové články na webu a později byla publikovana jako kniha. Autor Ryder Caroll ji zpracoval do díla s názvem The Bullet Journal Metod, v překladu Métoda Bullet Journal. Dnes má množství přívrženců na sociálních sítích a fórech. Neni divu, že výrobci diářů a zápisníků velmi rychle reagovali a začali své produkty označovat jako diář Bullet Journal. V podstatě na systém stačí čistý blok a zapisovaní perem, ale výrobci na tom začali vydělávat a dali do ponuky velmi pěkné dizajnové zešity BuJo. A to, nebylo vše, vývojáři přispěli k tomu svou troškou a vytěžili z nápadu BuJo aplikacemi pro tuto metodu do mobilních zařízení.
 

Moleskine, trošku luxusu

 
Omnoho déle je v povědomí brand diáŕů a zápisníků Moleskine. Jde o luxusní verzi zípisků od známeho výrobce skicárů, diárů, peňaženek, kancelářskych pořeb, známeho i jako produktového dizajnéra. Charakteristický znak je tenký popruh, páska (slouží jako ochrana před otevřením a záložka) a kapsa uvnitř. Tyto zápisníky a diáře jsou stylovou záležitostí a najděte je v různych barevných provedeních a speciálních edícich. Vždy jde o papírovou verzi zápisníků i když v luxusním provedení.
 
 
 

Jde sa to i digitálně

 
Digitální zápis do notepadu v počítači nebo jiném editoru pro psaní, nám  dobře poslúží, jako varianta k zápisu na papírovém bloku. Poznámky, termíny, různé události, ale i nápady a obrázky, kromě pc můžete uložit do digitálního diáře, mobilu nebo tebletu. Množství aplikacií na záznam úkolů, myšlenkových map najdete v obchodech aplikací (zdarma nebo placené). Placená verze mají rozšířené možností, více funckí, nástrojů a podporu zdílení mezi uživateli. Poznámky a nápady si můžete různe řadiť a vyhledávat pomoci #hastagu. Velmi oblíbené jsou myšlenkové mapy ve formě aplikacií, nebo si je můzete vytvořit v poznámkovém bloku na papír.
 

Co tak trochu audia

 
Pokud jse bavíme o poznámkách v poznámkovém bloku, můžeme spomenout i hlasový záznam poznámek. Nejen do digitálního diktafónu, ale i do mobilu. Večšina zařízení mají aplikaci diktafónu defaulne predinštalovanou.
 

Digitální zápisníky

 
Digitální zápisník Boogie Boaerd Jot jsme otestovali a byli jsme z toho nadšený. Za nízkou cenu si můžete pořídit  tabulku podobnou tabletu s LCD displejem. Na tele se nachází jediné tlačitko pro rýchle vymazaní a otvor kam uložit stylus. Zápisník nepotřebuje pro záznam energii a vyměnitelná 3V batérie typ Cr2016 se používa pouze pre mazaní. Její vydrž jse pohybuje od měsíců až po léta. Trochu nám tento produkt připomínal magnetickou tabulku z detství. Digitální zápisník funguje na principu klasického psaní rukou stylusem na LCD displeji. Ten není podsvícený a vidíte ho, jako běžný vypnutý LCD displej na kterém po dotyku stylusem (perem) vidíte zeleně záznam psaní nebo kreslení. Tento zápisník je extrémně tenký a lehký. Kromě vyměnitelné baterie můžete využít i dva magnetické plochy pro upevnění na pc case nebo chladničku. Tyto digitální zápisníky jsou dostupné v různych barbách. Nami otestovaná verze Boogie Board JOT s uhlopříčkou 8,5 “váží 120 gramů a tloušťka je necelých 5 mm. Pomoci aplikace JOT si víte vaše poznámky nebo nápady rychle oskenovat do mobilu a uložit. Tento stylový zápisník je dostupný za nízkou cenu a vhodný pro rýchly zápis. Má bezkonkurenční výdrž na baterii a plusem je metoda bez spotřeby papíru. Tím se stáva ekologickým zápisníkem vyrobeným z recyklovatelných plastů. Záznam zůstáva na displej pokud ho sami nevymažete. Při přenášení sa nezmaže. Trochu zamrzí, že se nedá smazat určitá část textu, ale vždy jen celá plocha. Z energie baterie si ukrajuje pouze vymazávaní. Proto, jak jsme už spomínali výdrž je skvělá. Očekávejte tenkou, lehkou konstrukcii a odolnost. Za nás skvělý moderní zápisník s možností vrátit se k psaní rukou na skoro-digitální platformě.
 
 
Jak vidíte možností, kam všude psát rychlé poznámky je dnes hodně. Každopádně papírový zápisník má své stále důležité místo. Nejen v kanceláři, škole ale taky v domácnosti. Rychly zápis na papír je stále top. Záspisníky z recyklovatelního papírů jsou šetrný k životnímu prostředí. Pokud chcete šetriť 100% papír, zkuste to s digitálním zápisníkem pro ručné psaní. 
 
Pokud ještě nemáte dárek na Vánoce, můžete zvolit i zápisník. Velmi hezké jsou ty zn. Moleskine, Bullet Journal a cenově se jim vyrovnají i digitální zapisníky. Je to na vás, zda ste zástance psaní na počítači a poznámky, nebo nápady radi tlačíte. V tom případě si skontrolujete shladinu atramentů. Možná je čas dokoupit náplne do tiskárny nebo si doplnit zásoby.