Kancelář a škola

Základy o skenerech a skenovaní

Kopírování a skenování se stalo součástí práce s tiskem. Dnes si nemusíte dokupovat samostatný skener, abyste mohli udělat kvalitní kopie dokumentů a fotografií. Multifunkce mají integrovaný skener. Můžete zvolit namísto nákupu jedno-funkční tiskárny, multifunkční zařízení All-in-One (vše v jednom). Dokonce, není třeba ani to. Pokud máte tiskárnu s podporou Wi-Fi nebo NFC, můžete skenovat dokumenty mobilem a ty následovně upravovat nebo odeslat k tisku.
 

Co je skenování

 
Při skenování se pořídí originální dokument, předloha textu, obrázků, fotografie a převede se do digitální podoby. Uloží se v počítači v některém z podporovaných formátů, což poslouží k možnosti další úpravu a zpracování. Zní to jednoduše a pro uživatele úkon skenování, není složitý. Stačí vybrat předlohu (dokument) a vložit jej na skleněnou plochu skeneru. Takto se postupuje s najbežanejším plochým skenerem a to buď jako samostatným zařízením nebo skenerem integrovaným v multifunkci. Následovně zavřít vrchní kryt a spustit pomocí tlačítka nebo v pc akci skenování. V té chvíli už přebírá roli skenovací zařízení. Nasvítí a pořídí dokument optickým systémem s katodickou lampou, pomocí odrazových zrcadel nebo čoček a CCD snímačů. Skenery mohou na nasvícení dokumentů používat i CIS technologii (Contact Image Senzor), která zase disponuje snímacími a vysoce-svítivými LED diodami. Právě tento údaj CIS nebo CCD vidíte ve specifikaci při konkrétním typu skeneru. Po nasvícení následuje pohyb snímacího mechanismu s optickou soustavou, pod skleněnou plochou skeneru, která snímá dokument po řádcích (počet snímacích bodů a řádků závisí na rozlišení skeneru). Čím je hodnota Dpi vyšší, tím je kvalita převodu lepší a ostřejší. Běžně se dnes můžete setkat s rozlišením skeneru 600 Dpi nebo 1 200 x 2 400 Dpi. Ale i rozlišení skeneru se posouvá stále výš a ojedinělé již nejsou ani skenery s rozlišením 4 800 x 9 600 Dpi.
 

Typy skenerů

 
Skenery bychom mohli obecně rozdělit podle použití: na skenery na filmy, Fotoskener, stolní a přenosné skenery, skenery-čtečky čárových kódů a integrované ploché skenery do tiskáren a skenery s podavačem. Nás zajímají ty, které jsou přídavným zařízením k tiskárně nebo integrované přímo do tiskárně. Zde se nejčastěji setkáte s jednoduchými plochými skenery nebo skenery s automatickým podavačem dokumentů a mobilními skenery. Zatímco při jednoduchém skeneru a to už samostatném nebo integrovaném, po otevření krytu vložíte na skleněnou plochu dokument a mechanismus pod sklem se pohybuje, tak při skeneru s podavačem je papír (předloha dokumentu) v pohybu. Prochází kolem skenovacího válce a následně vychází na výstupu. Některé skenery s podavačem bohužel neskenuje knihy nebo hrubší brožurky. Některé modely a integrované skenery v multifunkční, které obsahují i ​​automatický podavač jsou kombinovány. Můžete zvednutím vrchní části využívat plochý skener i na hrubší dokumenty nebo pro velký objem dokumentů na běžném kancelářském papíře využít skenování s automatickým podavačem.
 
Kromě standardních stolních skenerů a stolních skenerů s podavačem, integrovaných skenerů do multifunkcí jsou velmi oblíbené i mobilní skenery. Jde o přenosná zařízení kompaktních rozměrů, které můžete klidně vložit do kufříku nebo batohu během pracovní cesty. Jsou to v podstatě malá zařízení s připojením pomocí USB nebo Wi-Fi, Bluetooth. Mínusem těchto přenosných modelů skeneru je podstatně nižší kvalita rozlišení.
 
 

ADF/ DADF

 
Pod zkratkou ADF (Automatic Document Feeder) se ukrývá funkce ADF skeneru. Jak již název napovídá, jde funkci, která zabezpečí posouvání dokumentů na skenování bez potřeby obsluhy uživatele. Vícestránkové dokumenty nemusíte vkládat po jednom ale všechny najednou. Podavače mají různou kapacitu listů papíru. Nejběžněji se setkáte s kapacitou pro 50 listů. Podnikové multifunkce mají samozřejmě kapacitu mnohonásobně vyšší. Některé modely firemních multifunkčních zařízení neobsahují v základní sestavě automatický podavač dokumentů, ale podporují rozšíření přídavným příslušenstvím a to i ADF s různou kapacitou.
 
 
 
 
 
Existují dva typy automatických podavačů. Standardní takzvaný reverzní, který naskenuje jednu stranu dokumentu, otočí ji a naskenuje druhou stranu a Duplex - DADF, oboustranné podavače dokumentů. Těmi oskenujete obě strany dokumentu najednou. Velkou výhodou je rychlejší oboustranné skenování.
 

Rychlost skenování a funkce skeneru

 
Při skenování je důležité nejen rozlišení, ale také rychlost skenování. Rozlišení je uvedeno v jednotkách obrazových bodů na palec (dots per inch) Dpi. Hodnoty se pohybují od 600 x 600 Dpi, 1 200 x 2 400 Dpi, to je standard až po kvalitní skenování s rozlišením 4 800 x 9 600 Dpi. Rychlost skenování se uvádí, jako čas potřebný na oskenování 1 strany. Standardně se pohybují hodnoty 20 až 30 sekund/ 1 strana. Některé skenery dokážou oskenovat dokument za nižší čas, pod 10 sekund. Formát maximální velikosti papíru je další údaj, který si můžete při specifikací všimnout. Běžným formátem je A4, nejpoužívanější kancelářský formát. Závisí na modelu skeneru, jaký max. formát podporuje, ale některé skenery skenují až do formátu A3. Konektivita samostatných skenerů není tak bohatá, jak pro tiskárnách, ale kromě klasického USB kabelu jsou modely, které připojíte pomocí Wi-Fi. Důležitou funkci při skenování je OCR (Optical Character Recognition). Pokud pracujete s textovými dokumenty určitě jste se s OCR setkali. Je to softwarová funkce, pomocí které skenovaný dokument převedete do textové podoby, s kterou můžete dále pracovat, jako s běžným dokumentem v textovém editoru. Moderním skenerem nechybí funkce skenovat do mobilního zařízení, skenovat do emailu a sdílení dokumentu.
 

Mobilní aplikace na skenování

 
Kromě samostatných skenerů nebo integrovaných součástí multifunkčních zařízení, se v dnešní době můžete spolehnout i na svůj smartphone. Stačí fotoaparát a aplikace pro skenování. Některé mobily mají dokonce tuto funkci v základní výbavě. S iPhonem oskenujete dokument přímo pomocí aplikace poznámky, která je součástí iOS. Stačí otevřít poznámky a zvolit oskenovat dokument. Sken je však uložen jako soubor jpeg. Existují aplikace, které vám skenovaný dokument uloží v jiných formátech například v pdf. Pokud potřebuje občas něco oskenovat v obchodě aplikací Google Play nebo AppStore najdete velké množství kvalitních aplikací. Některé jsou placené, ale i dostupné jsou i ve verzi stažení zdarma.
 
 
 
 
Bez kopírování a skenování si už dnes neumíme představit práci s dokumenty. Stejně, jako tisk jsou i tyto funkce důležité a na kvalitním výsledku záleží. Pro domácnost nebo malou kancelář živnostníka je ideálním řešením multifunkce typu All-in-One. S jedním zařízením si tak vybavíte kvalitní tisk, kopírování i skenování. Pokud si potřebujete ušetřit při práci čas a vaše zařízení to podporuje, využívejte oboustranný tisk i oboustranné skenování. Získáte čas na jiné úkoly a ušetříte i papír. O další úsporu a snížení nákladů, se vám mohou postarat alternativní náplně nebo toner do tiskárny.