Kancelář a škola

Zajímá vás 3D tisk? Vyzkoušejte si to!

3D tisk je pro některé lidi stále nepochopitelná technologie. Ve skutečnosti je však velmi populární a používá se v různých odvětvích. V tomto článku vás přesvědčíme o tom, že možnost vytisknout si vlastní 3D objekt, není až tak vzdálená jak by se mohlo zdát. A není to ani nepřiměřeně nákladné.


3D tisk je vlastně výrobní technologie .Trojrozmerná tiskárna dokáže vytvořit reálný 3D objekt, a to na základě 3D modelu, který si navrhnete v počítači. Původně byla určena na výrobu prototypů, před zahájením jejich sériové výroby. V současnosti je populární iv architektuře, automobilovém průmyslu, strojírenství, ale i v marketingu. Využívá se na výrobu různých modelů, plastových součástek, ale i pro medicínské potřeby na výrobu protéz a implantátů. 3D tisk si své místo si nachází iv současném moderním umění.


Jak to tedy funguje?


Existuje několik druhů 3D tiskáren, které pracují pomocí různých technik a dokáží zpracovat různé materiály. Princip 3D tisku je však stejný.


3D tisk funguje na principu postupného nanášení vrstev materiálu. Ve finále tak získáme realistický 3D objekt. Výhodou této technologie je, že objekt modeluje přesně podle návrhu a nevzniká přitom odpad. Nejčastěji používaný materiál pro 3D tisk je plast. V procesu tvorby se plast zahřeje do tekuté podoby a následně pomocí trysek dochází k postupnému nanášení jednotlivých vrstev. Před nanesením nové vrstvy musí ta předcházející vyschnout, tedy plast musí zpět ztuhnout.


Vyzkoušejte si 3D tisk


Možná se vám tato technologie zdá vzdálená, ale není to tak. Pokud jste z Prahy a chcete 3D tiskárna vidět na vlastní oči a vyzkoušet si jak funguje, můžete navštívit FabLab Bratislava. Je to tvůrčí dílna, určená pro umělce, designéry, vývojáře, ale i širokou veřejnost. Najdete zde několik druhů 3D tiskáren, které můžete využít a s jejich pomocí zhmotnit své nápady. Je však nutné předem si dohodnout termín návštěvy. Pořádají se zde také workshopy, zaměřené na seznámení se s technologií 3D tisku a používáním potřebného softwaru.


Na internetu však najdete několik stránek, které nabízejí 3D tisk na objednávku. Je to podobně jednoduché, jako kdybyste si chtěli dát udělat potisk na tričko. Zašlete svůj návrh a firma zrealizuje tisk.


Budete k tomu potřebovat přesný návrh předmětu, který chcete vyrobit. Tento návrh je v podobě 3D modelu, který si můžete vymodelovat ve speciálním CAD programu (computer-aided design - počítačem podporovaný návrh). Podporované formáty 3D modelu jsou obvykle .stl, .obj, .stp. nebo 3DM. Svůj 3D model následně nahrajete na stránku a zadáte objednávku na 3D tisk. Pokud firma nemá zveřejněn ceník, obvykle vám nejprve pošle cenovou nabídku a až po odsouhlasení bude předmět vyhotoven.


Pokud nemáte program, ve kterém byste si uměli 3D model navrhnout, tuto službu nabízejí samotné firmy také. Pošlete přesné rozměry požadovaného předmětu, který se chcete vytisknout, a 3D model vám navrhnou přesně na míru. Případně, pokud již vyrobený předmět máte, ale nemáte k němu potřebné grafické podklady (3D model), můžete využít službu 3D skenování.

Pokud tedy máte nápad na nějaký předmět, který byste si chtěli vyrobit, můžete si ho dát vytisknout na 3D tiskárně. Nezáleží na tom, zda si chcete dát vyrobit prototyp nějakého produktu, který plánujete vyrábět a prodávat, nebo si chcete vytisknout jen autíčko jako dekoraci domů na poličku.