Tonery a náplně

Modelová řada tiskárny

Náplň modelové řady

Náplň modelové řady

Typ tiskárny nebo kazety

Modelová řada tiskárny

Náplň modelové řady

Typ tiskárny nebo kazety

Typ tiskárny nebo kazety

Modelová řada tiskárny

Typ tiskárny nebo kazety

Modelová řada tiskárny

Náplň modelové řady

Typ tiskárny nebo kazety

Typ tiskárny nebo kazety

Modelová řada tiskárny

Náplň modelové řady

Typ tiskárny nebo kazety

Modelová řada tiskárny

Náplň modelové řady

Typ tiskárny nebo kazety

Modelová řada tiskárny

Náplň modelové řady

Typ tiskárny nebo kazety

Modelová řada tiskárny

Náplň modelové řady

Kancelář a škola
IT a Elektronika
Akce a slevy

YubiKey - způsob, jak si zajistit své účty

Dvoufaktorová autentifikace je v dnešní době u některých online službeb přímo nezbytností. Jsou různé způsoby, jak si zabezpečit svůj účet. Efektivní ochranou je 2FA dvoufaktorová autentizace, takzvané ověření pomocí dalšího způsobu přihlášení se k účtu, službě.

Jak 2FA funguje?

Máte svůj účet a přihlašujete se k němu pomocí uživatelského jména a hesla (případně emailové adresy a hesla. Následovně budete vyzváni ověřit svou identitu ještě kódem zaslaným na váš mobil formou sms. Jiná možnost je token pomocí speciální aplikace pro dvoufaktorové ověření například Google Authenticator, KeePass . Existuje ještě jeden způsob a to ověření pomocí hardwarového zařízení. Právě tuto možnost jsme si otestovali a to pomocí bezpečnostního USB klíče YubiKey společnosti Yubico.

Co je bezpečnostní token

Bezpečnostní token je v zásadě něco, co obsahuje informaci, která identifikuje uživatele. Tímto chrání přístup k účtu, službě. S touto formou jste se mohli setkat v přístupu k bankovnímu účtu.

 

 

Síla bezpečnosti v malém zařízení YubiKey

Bezpečnostní hardware YubiKey vypadá v podstatě, jak běžný USB flashdisk. V nabídce je hned v několika provedeních. Ty se v podstatě liší rozhraním pro připojení. Model, který máme k dispozici má klasický USB-A konektor, hardwarové tlačítko a obsahuje NFC technologii pro bezdrátové připojení. Model YubiKey 5 NFC obsahuje otvor na prichutenie na kroužek nebo karabinku.

 

 


Rozhraní pro připojení YubiKey

USB - klasická sběrnice pro připojení pomocí ASB-A nebo USB-C
Lightning - sběrnice pro připojení k Apple zařízením
NFC - bezdrátová komunikace na menší vzdálenost pomocí technologie NFC
HID - standard pro zařízení pro "interakci s uživatelem" (klávesnice ...)
KST - krátké stisknutí tlačítka na YubiKey
DST - dlouhý stisk tlačítka na YubiKey
Secure static password - YubiKey vrátí pokaždé stejné heslo


Mezi další funkce nebo spíše technologie, které YubiKey podporuje patří

Asymetrická kryptografie, ta vychází z toho, že k šifrování a dešifrování se používají dva různé klíče. To znamená, že pokud jedním klíčem šifra není možne stejným klíčem dešifrovat. S tím je vázán standard U2F, který popisuje, jak tento token může používat tuto asymetricky kryptografii přes USB nebo NFC. V podstatě tento standard vznikl, jako první a postupně se vyvíjel. Potom byl standard FIDO U2F z něhož se později vyvinul WebAuthn. Další standardy, které YubiKey dokáže je Smart Card (PIV) standard pro čipové karty a OpenPGP, standard pro šifrování / podpis (textu).


Pokud byste potřebovali podporu ohledně Linuxu jsou na to dvě aplikace a to YubiKey Manager a Yubico Authenticator. Co se týče druhé aplikace je to v podstatě něco podobného, ​​jako Google Authenticator nebo Authy. Takže tam víte nahrát nějaký klíč a nějaký inicializační vektor pro generování klíčů. Následovně můžete vlastní YubiKey přiložit nebo připojit k PC a využít, že se tam klíče vygenerují.

 

Výhody YubiKey 5 NFC

- silná vícefaktorová autentizace s širokou podporou protokolů: Yubico OTP, OATH HOTP, OATH TOTP, U2F, PIV, Open PGP a FIDO2
- rychlé zapnutí a zpřístupnění autentizace jedním dotykem
- hardwarové bezpečnostní elementy se silnou ochranou pro šifrovací klíče
- podpora pro všechny běžné internetové prohlížeče
- kompatibilita s různými systémy (Microsoft Windows, Mac OS a Linuxem)
- bezdrátová mobilní NFC autentizace pro platformy iOS a Android
- připojení pomocí klasického portu USB-A
- jednoduchá podpůrná aplikace pro Android a iOS
- možnost nastavení pomocí programu YubiKey Personalization Tool

 


Hardwarové řešení od společnosti YUBICO podporuje silnou vícefaktorovou autentizaci a množství šifrovacích protokolů. Má silnou kompatibilitu se všemi běžnými operačními systémy. Autentizační token klíčů YubiKey nabízí ochranu, kterou využívají velké firmy, ale i domácí uživatelé. Cenově jde o dostupné bezpečnostní řešení. Toto bezpečnostní hardwarové řešení dokáže pracovat se množstvím korporátních, vývojářských a zákaznických aplikací, a to přímo (out-of-the-box) a bez jakéhokoliv klientského softwaru. V kombinaci s aplikacemi pro správu hesel (1Password, KeePass ...) přihlašováním do sociálních sítí a s korporátními systémy jednotného přihlášení (single-sign-on) umožňuje bezpečnostní klíč YubiKey 5 NFC bezpečný přístup pro řadu online služeb.


Co dodat na závěr. Používání dvoufaktorové autentizace je dnes velmi dobrý krok v rámci vlastní bezpečnosti. Klíč YubiKey 5 NFC je velmi dobrým řešením a používání v těch nejpoužívanějších služeb je jednoduché. Stačí se přihlásit ke svému účtu například Google a v nastavení bezpečnosti povolit dvoufaktorové ověření hardwarovým klíčem. Pak už stačí zapojit klíč do pc nebo přiložit k mobilu a zaregistrovat klíč pro danou službu.