Kancelář a škola

Xerox

Historie společností, které vyrábějí tiskárny

Historie společnosti amerického giganta Xerox sahá až do roku 1906. V města Rochester, stát New York byla v tom roce založena společnost Haloid Company. Zabývala se výrobou fotografického papíru. Nikdo z vedení tehdejší společnosti Haloid Company ještě netušil, že ve stejném roce se narodil v Seattlu Chester Floyd Carlson, který o 40 let později sehraje klíčovou roli právě ve spojitosti s jmenovanou společností. Přestože Chester pocházel z chudých poměrů dostal se na univerzitu, kde vystudoval fyziku. Později se zaměstnal na patentovém úřadě, kde pracoval jako asistent patentového právníka. I to sehrálo důležitou roli v jeho životě.
 

Muž jménem Chester

 
Chester Carlson v roce 1938 udělal první kopii vlastním systémem. Chtěl si tak usnadnit práci s patentovými přihláškami, jejichž kopie musel pracně překreslovat. Jeho vynález spočíval ve změně elektrostatických vlastností při prosvícení, ozáření světlem. Jako fyzik věděl, že některé materiály vystavené světlu mohou měnit své elektrostatické vlastnosti. V roce 1942 na svůj již doladěn vynález získal patent a horlivě hledal společnost, která by byla ochotna jeho vynález vyrábět. To se mu podařilo až v roce 1947, kdy se se společností Haloid Company dohodl na spolupráci. Výsledky nedaly na sebe dlouho čekat a v roce 1948 společnost Haloid Company oznámila, že pracuje na vývoji xerografie a zaregistrovala si obchodní značku Xerox. O necelé 2 roky už vznikl první kopírovací stroj s pracovním názvem model A. ten dokázal udělat 1 kopii za 3 minuty.
 
V roce 1955 společnost Haloid Company s využitím Carlsonové technologie představila kopírovací přístroj s otáčivým bubnem, který se dostal do prodeje pod názvem Copyfio. Bohužel se neprodával podle očekávání, kvůli dost složitému ovládání. V roce 1958 ho nahradilo kopírovací zařízení Xerox 914, které se ovládalo tlačítkem pro získání černobílé kopie. Úspěch se tentokrát dostavil a společnost i samotný Chester Carlson získali nejen slávu, ale i bohatství. Jednoduchá kopírka se stala hitem a dostávala se do amerických úřadů a kanceláří. Prodeje dosahovaly na tu dobu vysoká čísla a za 5 let se prodejnost vyšplhala na 22 milionů prodaných kopírek Xerox 914. Právě v té době se společnost Haloid Company přejmenovala na Haloid Xerox a později v roce 1961 na Xerox Corporation. Technologii kopírování si lidé spojovali s kopírkami Xerox a začalo se používat slovo xeroxovanie, co se dalo považovat za synonymum slova kopírování.
 
 
 

 

Kopie v barvách 

 
V poloviny 60. let uvedla společnost na trh Xerox 240, kopírovací zařízení které mělo v názvu počet pořízených kopií (240) za hodinu. Zároveň se firma etablovala i na evropský trh, kde otevřela svůj první výrobní závod. V roce 1973 přišla společnost Xerox Corporation na trh s novinkou Xerox 6500 Colour. Bylo vidět, že neusnula na vavřínech a dále pokračovala ve vývoji. Nový model dokázal dělat plnobarevné kopie na standardní kancelářský papír.
 

Jak Xerox ukázal cestu Applu

 
Osobní počítat se objevil v společnost Xerox v 70. letech. Vyšel z výzkumného střediska Xeroxu PARC (Xerox - Palo Alto Research Center). Xerox Alto, jak zněl název počítače byl revolučním zařízením, který jako celek obsahoval i 3-tlačítkovou myš, monitor s bitově mapovatelním zobrazením, vlastní systém Xerox Star s grafickým uživatelským prostředím, kde se objevily okna, ikony a lišta s nabídkou. Tento nadějný produkt se nikdy nedostal do prodeje, ale přesto byl klíčovým produktem pro další vývoj osobních počítačů. V té době Steve Jobs a Steve Wozniak měli svou garážová firmu Apple. Po návštěvě výzkumného střediska Xerox PARC se Jobs chytil myšlenky zdokonalit vlastní počítač inspirovaný právě počítacím Xerox Alto. Dokonce se mu podařilo získat několik programátorů z Xerox PARC do Applu. Jobs nebyl jediný, který pochopil přínos jedinečného Xerox Alta pro budoucnost osobních počítačů a jejich ovládání díky grafickému uživatelskému prostředí. Stejně i mladý Bill Gates vytěžil z počítače Xeroxu své ve prospěch vlastní firmy Microsoft. Oběma se cesta, kterou jim Xerox i když nechtěně ukázal vyplatila.
 

Důležité milníky

 
Založení společnosti Haloid Company v roce 1906 ve městě Rochester.
 
Chester Carlson vyrobil první xerografický obraz v roce 1938 a v roce 1942 získal americký patent na xerografii (v té době nazývanou elektrofotografie).
 
Společnost Haloid Company si v roce 1948 registruje obchodní značku Xerox.
 
První kopírovací přístroj se objevil pod názvem Copyfio v roce 1955.
 
V roce 1960 přichází na trh úspěšné kopírovací zařízení pro kanceláře Xerox 914.
 
Společnost Xerox Corporation v roce 1961 ohlásila nejen nový název své společnosti, který přetrvává dodnes, ale taky vstup na americkou burzu.
 
V roce 1962 byla založena spoloťnočnosť Fuji Xerox, než 50% partnerství s Rank Xerox, který byl absorbován v roce 1997 do Xerox Corporation.
 
V roce 1968 ohlásila svůj první kancelářské faxový zařízení, které přijímalo dokumenty z neobsluhovaného telefonního terminálu. Přístroj uvedla pod názvem Fax Xerox.
 
Na trh přichází Xerox 240 s rychlostí 240 kopií za hodinu.
 
V roce 1971 společnost zavádí oboustranné kopírování (duplex), pro snížení nákladů na papír.
 
V roce 1973 zaznamenává úspěch první kopírovací zařízení pro plnobarevné kopie Xerox 6500 Colour.
 
První tiskárna pro velkoprodukce využití se objevila v roce 1977 pod názvem Xerox 9700 (Dover).
 
První multifunkce/ kopírka Xero Printer 100.
 
V roce 1991 vznikla společnost Xsoft, vlastní softwarová společnost firmy Xerox.
 
Do nového tisíciletí vstupuje v roce 2 000 společnost Xerox novou generací barevných digitálních tiskáren série DocuColor 2000.
 
Po roce 2002 se na trh dostalo množství dalších zařízení a zapomenout nesmíme ani na digitální produkční systém DocuColor iGen3.
 
V roce 2005 společnost pomocí strategie Color Everywhere podporovala reklamní kampaň zaměřenou na barevný tisk a své produkty iGen3 a WorkCentre C2424 - barevná multifunkce s technologii Solid ink technology.
 

Vynálezy, které představila společnost Xerox světu

 
 

Není to jen xerografie, laserová tiskárna, počítač Xerox Alto a ovládání pomocí počítačové myšky s kuličkou namísto zadávání textových příkazů, což Xerox ukázal světu. V jeho vývojovém středisku PARC v roce 1973 dva zaměstnanci vymysleli způsob, jak propojit své počítače, tak vznikla síť Ethernet. Ta pracovala s rychlostí 2,94 Mb/ s. V roce 1975 to byl zase elektronický papír a v roce 2000 tuhý inkoust.

 
Společnost Xerox je světovou společností, která má v svém portfoliu nejen produkty, jako jsou tiskárny a spotřební materiál, ale nabízí také softwarová řešení a komplexní služby. Dnes má trhu monochromatické i barevné kancelářské laserové tiskárny a multifunkce, digitální produkční zařízení, monochromatické a barevné inkoustové kontinuální tiskové stroje. Disponuje svými vlastními systémy v oblasti softwaru pro digitalizaci a vytěžování dat. Nabízí software pro kancléřce a velkoformátové zařízení a pro produkční systémy. V oblasti služeb nabízí zákazníkům analýzu, optimalizaci, implantaci a podporu.
 

Nás tip - Xerox B1022V_B

 
Pokud hledáte cenově dostupnou tiskárnu do malé až středně velké pracovní skupiny, nebo domácnosti, kde se tiskne větší ojem černobílého tisku, máme tu pro vás tip. Jde o monochromatickou Led multifunkci, která vám poskytne kvalitní tisk v rozlišení 1 200 x 1200 Dpi. Rychlost tisku je 22 stran za minutu v černobílém režimu. Maximální formát papíru je až A3. V jednom kompaktním zařízení, které nezabere mnoho prostoru získáte tiskárnu, kopírku a skener. Standardní zásobník s kapacitou 250 listů můžete rozšířit do kapacity 500 listů. Nechybí automatický oboustranný tisk, která vám sníží náklady na papír a automatický duplexní podavač, pro rychlé oboustranné skenování. Nezklame ani bohatá konektivita. Kromě klasického připojení pomocí usb, podporuje zařízení připojení pomocí Wi-Fi a zapojení do LAN sítě pomocí ethernetového kabelu. To vše nabízí LED multifunkce Xerox B1022V_B v příjemném ergonomickém designu s jednoduchým ovládáním pomocí ovládacího panelu, který obsahuje kromě tlačítek i malý informační displej. Doporučený měsíční objem tisku je 8 000 stran.
 
 

Věděli jste, že ...

 
Společnost Xerox vyvíjí znovu-použitelný papír? Papír uchová zobrazení tisku 24 hodin a následně se sám vymaže. Takový papír bude moci být použit znovu. Přestože je tato technologie stále ve vývoji společnost Xerox si už dala svůj nápad patentovat, jak technologii vymazatelného papíru.