Kancelář a škola

Vytiskněte si fotografie profesionální kvality i doma - jak na to

Pamatujete si ještě časy, kdy jsme fotili analogovými foťáky na film? Když jsme vyfotili celý film, šli jsme dát fotky vyvolat a s láskou jsme jejich zakládali do fotoalb. Nevím jak vy, ale my máme doma plné poličky fotoalb z dovolených, Vánoc, nebo jiných rodinných událostí.

Dnes jsou fyzické fotoalba spíše rarita. Nahradili je digitální fotoalba, ať už v složek našich počítačů, nebo na sociálních sítích či cloudech. Fotografie sdílíme v digitální podobě rychle a jednoduše. Až tak rychle, že se k nim nestihneme vrátit a obnovit si vzpomínky. Na digitální fotoaparáty nebo mobilní telefony dnes fotíme pravidelně, téměř denně. I z dovolených si často doneseme obrovské kvanta fotek, které si ani nejsme schopni následně prohlédnout. Natož dát si je všechny vytisknout, vždyť bychom se nedoplatili. Měli bychom však věnovat čas tomu, abychom si fotky pretriedili a alespoň pár z nich dali vytisknout do alb nebo vystavit do fotorámečků. Fotky našich přátel nebo veselých momentů a šťastných okamžiků nám vykouzlí úsměv na tváři a dobrou náladu. Navíc zútulní naše bydlení nebo náš pracovní prostor v kanceláři. Proto bychom je měli mít pravidelně na očích.

 

V dnešním článku vám přinášíme tipy, jak si můžete fotografie jednoduše vytisknout kdykoliv doma. Vše co potřebujete je kvalitní barevná tiskárna a správně zvolený fotopapír.

Jak si vybrat tiskárnu na fotky

Předtím, než si koupíte tiskárnu, byste měli mít jasno v tom, na co ji chcete používat. Pokud je vaší prioritou tlačení pěkných a kvalitních fotek, poohlédněte se po inkoustové tiskárně. Tato technologie totiž vykazuje nejlepší výsledky při tlačení fotografii. Při výběru tiskárny je třeba myslet i na provozní náklady. Cena za vytištění fotografie se odvíjí zejména od náhradních náplní do tiskárny, což při barevném tisku nemusí být zrovna malá položka.

 

Přinášíme vám několik tipů na fototiskárny is přehledem nákladů na náhradní náplně.

 

Mezi levnější (do 100 €) fototiskárny můžeme zařadit např. HP DeskJet Ink Advantage 3835 All-in-One. Je to cenově dostupná tiskárna pro domácí použití, která vám vytiskne všechny dokumenty a fotografie ve vysoké kvalitě. Inkoustové náplně pro tiskárnu HP DeskJet Ink Advantage 3835 seženete iu nás, v ceně od 9 €.

 

Středně drahou (do 300 €) tiskárnou je Epson stylus photo 1500W. Tiskne bezokrajové fotografie ve vysoké kvalitě. Alternativní inkoustové kazety pro tiskárnu Epson stylus photo 1500W nabízí náš e-shop již od 1,90 €

 

Dražší (do 500 €) tiskárnou je již např. Canon PIXMA PRO-100S, která je určena pro amatérské, ale i profesionální fotografy. Disponuje až osmi inkousty, díky čemuž vám vytiskne profesionální kvalitní fotografie s dlouhou životností a zářivými barvami. Ceny inkoustových kazet pro tiskárnu Canon PIXMA PRO-100S se pohybují v našem e-shopu od 15,59 €.

 

Nejlevnější tiskárna nemusí být z dlouhodobého hlediska nejvýhodnější volbou, protože při kupování náhradních náplní může mít vyšší náklady. Naopak dražší tiskárny mohou zase vyžadovat levnější náplně. Proto si vždy před koupí tiskárny ověřte i cenu náhradních náplní.

 

I fotopapír ovlivňuje výslednou kvalitu fotky

V neposlední řadě je důležitý i fotopapír. K základním parametrem při výběru fotopapíru patří typ povrchu papíru. Na trhu existuje řada druhů fotopapírů s různým povrchem. Pro domácí použití, tedy pro tisk jednoduchých fotografií na památku, se používá klasický fotopapír. Na výběr máte v principu lesklý nebo matný povrch fotopapíru, případně si můžete zvolit i pololesklý povrch. Vyberte si typ podle toho, jaké fotografie preferujete.

 

Podstatným parametrem je i gramáž papíru, která vyjadřuje hmotnost papíru s plochou 1 metr čtvereční. U fotopapírů se gramáž pohybuje od 120g do cca 230g. Pro klasické fotografie se doporučuje fotopapír s gramáží kolem 130g. Hrubší fotopapír je také pevnější a praktičtější na manipulaci. Na založení do fotoalba nebo fotorámečku stačí tenčí fotopapír. Nicméně příliš tenký fotopapír by se mohl na okrajích ohýbat resp. vlnit.

 

Fotopapír najdete také v různých formátech. Při fotografickém papíru rozlišujeme standardně formáty 10 x 15, 13 x 18, A5, A4, a také A3. Záleží jen na vás, jakou velikost fotografie si chcete vytisknout, podle velikosti fotoalba.

 

Na trhu existuje velké množství výrobců fotopapíru, od značek jako Kodak, Print Pro nebo Color way. Kterého výrobce si zvolíte, je jen na vás. Široký výběr fotopapírů najdete také v nabídce našeho e-shopu.