Kancelář a škola

Vystačíte si s mobilem a tiskárnou

Před několika lety byl tisk závislý ve velké míře od počítače a propojení kabelem. Později se začalo mluvit už o tisku z mobilu, ale zvládnout nastavení, abyste mohli něco z mobilu tisknout nebylo vůbec jednoduché. Našli se nadšenci, kteří to zkoušeli. Dnes jsou možnosti konektivity mnohem bohatší a tisknout komfortně můžete, aniž byste museli mít zapnutý počítač. Dokonce není potřeba ani propojení zdroje tisku jakýmkoli fyzickým kabelem. Podpora bezdrátového tisku v tiskárně, vám umožní tisknout přímo z vašeho mobilního zařízení. Pohodlně a rychle můžete tisknout dokonce i dokumenty a fotografie z online prostředí a to z cloudových úložišť nebo sociálních sítí. Nemusíte je mít vůbec přímo uložené ve vašem mobilu. Vystačíte si tedy v dnešní době pouze s mobilem? Jaké jsou možnosti mobilního tisku nebo tisku bez zapnutého počítače?


Tisk z mobilu pomocí bezdrátového připojení

Wi-Fi, Wi-Fi Direct

Nastavení tiskárny, která podporuje bezdrátové připojení pomocí Wi-Fi nevyžaduje tolik námahy, jak nastavit tisk pomocí LAN sítě. Můžeme říci, že připojení pomocí Wi-Fi a prvotní nastavení zvládne každý i méně zkušený uživatel. Pokud máte Wi-Fi router zabezpečený heslem, což předpokládáme, že má v dnešní době každý, musíte se připojit svým mobilním zařízením a svou tiskárnou (podporující bezdrátové připojení Wi-Fi) k bezdrátovému směrovači, tedy k Wi-Fi routeru a zadat heslo pro přístup. Obě zařízení musí být připojeny v téže bezdrátové síti, aby dokázali mezi sebou komunikovat. Pro Android je pro tento účel Google Cloud Print a pro iOS zase AirPrint. Výrobci tiskáren často preferují své vlastní aplikace pro správu a tisk z mobilních zařízení, ty jsou většinou dostupné pro oba nejrozšířenější operační systémy pro mobilní zařízení.

Bluetooth

Dalším způsobem, jak vytisknout dokumenty bez kabelu, tedy bezdrátově je pomocí rozhraní Bluetooth. Dnes už každé mobilní zařízení obsahuje tuto možnost připojení nebo spíše spárování mezi telefonem a jiným zařízením. Může to být tiskárna, ale také přenosný reproduktor nebo kapesní přenosná tiskárna, fotoaparát.
 
NFC

Předešlé dva způsoby bezdrátového připojení mobilu s tiskárnou doplňuje třetí způsob a tím je technologie NFC. Protože ne všechny mobilní zařízení tuto technologii obsahují jsou připojení pomocí Wi-Fi nebo Bluetooth běžnější. Pokud podporuje mobil i tiskárna připojení pomocí rozhraní NFC můžete využít i tento rychlý způsob tisku z mobilu.
Jde v podstatě vždy o připojení v jedné Wi-Fi síti nebo spárování mobilu a tiskárny přes stejné podporující rozhraní. Jakmile tiskárna rozpozná mobilní zařízení můžete tisknout fotografie z fotogalerie mobilu nebo přímo z aplikací, které máte v mobilu nainstalované. Stejně lze tisknout i uložené dokumenty. Samozřejmě musíte vědět dokument v zařízení otevřít, buď aplikací, vestavěným editorem nebo správcem souborů.

Zde se dostáváme tedy k otázce, vystačí si běžný uživatel pouze s mobilním zařízením a tiskárnou, pokud potřebuje tisknout běžné dokumenty a fotografie? Odpověď zní, určitě ano, pokud nepotřebuje další složitější úpravy dokumentů před tiskem. Jednoduše si spárujete mobil s tiskárnou nebo se připojíte do stejné Wi-Fi sítě.


Tisk obrázků a fotografií z mobilu

Přímo v galerii fotografií stačí vybrat obrázek nebo foto, zvolit "tisk", nastavit počet kopií a dát vytisknout. Už i vestavěné aplikace v operačním systému Android a iOS dokáží pracovat se základními úpravami fotografií. Takže si můžete ještě před tím upravit některé parametry obrázku nebo fotky.
Samozřejmě, že na pokročilejší úpravy jsou lepší grafické a foto-aplikace, které vám umožní mnohem více úprav, vkládání textu, nálepek a podobně. Ale i bez toho, abyste měli zapnutý a připojený počítač to už dnes víte zvládnout pouze v mobilu.


Dokumenty v mobile a tisk

Dokumenty PDF nebo Word můžete tisknout přímo z úložiště vašeho mobilního zařízení. Zpráva nebo editor textových souborů ve kterém vám na základě přípony dokumentu soubor otevře už jen jednoduše pomocí další akce a tisknout. To je nejednoduchší způsob, když nepotřebujete dokument dále upravovat a stačí vám výběr rozsahu stran a počet kopií. Pokud si potřebujete dokument ještě upravit nebo něco pozměnit je dobré maz aplikaci na textové soubory nebo využít online editor dokumentů.

 

 

Tisk z cloudových úložišť a sociálních sítí

Ani tisk dokumentů a fotografií, které nemáte uložení přímo v mobilu můžete z něj tisknout. Dnes skoro každý používá cloudové úložiště nebo různé sociální sítě, jako Facebook, Twitter, Instagram a jiné. I tam si odkládáme množství dokumentů nebo sdílíme fotografie. Pokud chceme něco z toho tisknout přímo z mobilu není to nit složité. Stačí být online a přihlásit se k účtu na sociální sítí nebo ke cloudové službě. Po výběru dokumentu nebo fotografie již stačí dát jen "tlačit".


Pokud potřebujete dokumenty nebo obrázky, fotografie před tiskem upravit, můžete to udělat pomocí některé podporované aplikace pro operační systém vašeho mobilního zařízení. Dnes tyto aplikace dokáží ve funkcích konkurovat programem pro operační systémy počítačů. Některé jsou dokonce z zcela zdarma nebo alespoň free ve zkušební době pár dní.

Jaký je náš závěr? Používat pouze mobil a tiskárna se pro běžného uživatele skoro tak pohodlné, jak tisk z pc. Pokud už jde o úpravy nebo někteří nastavení před tiskem, které není možné v mobilu udělat nebo je to na malém displeji méně komfortní, tehdy přijde vhod větší monitor a pc nebo notebook.