Kancelář a škola

Vyplatí se nákup kryptoměny?

Pokud alespoň trochu sledujete kurz kryptomen, tak víte, že tato scéna má za sebou cykly rozmachu a propadu. V určitých intervalech Bitcoin a jiné kryptomeny narůstají a propadají. Jejich hodnota se pohybuje v tak širokém rozmezí, že jejich nákup a prodej musíte opravdu sledovat, abyste neprodělali. Rok 2021, přesněji měsíc listopad byl pro Bitcoin rekordním a dosáhl maxima. Jeho hodnota na burze se pohybovala na 69 000 dolarech. Více než rok po tomto vrcholu je Bitcoin na hodnotě přibližně 17 000 dolarů (15 856,60 € aktuální kurz). Když byla hodnota Bitcoinu a jiných kryptomen na vrcholu čelili jsme čipové krizi. Ta byla způsobena také enormním nákupem výkonných grafických karet pro účely těžby kryptomen.

To že je aktuální cena Bitcoinu dolů může být pro někoho, kdo bere investici do Bitcoinu z dlouhodobého hlediska plusem. Dnes můžete nakoupit kryptomenu za nízkou cenu a v budoucnu se dostat do plusu. Přestože názory odborníků nepředpokládají prudký nárůst ceny Bitcoinu pro 2023 je zde předpoklad, že tak jako v minulosti i v budoucnu cena poroste. Jedná se o předpoklad založený na určité cykličnosti hodnoty kryptomen.

 

 

Co se děje v současnosti s hodnotou Bitcoinu

Bitcoin je neuvěřitelně flexibilní a denně je náchylný k prudkému nárůstu a poklesu. To se netýká pouze této kryptoměny, ale také Etherneuma a jiných kryptomen. Poslední týdny obdržel kryptosektor několik tvrdých kopanců. Začalo to bankrotem kryptoburzy FTX. Následovaly ve vlně další firmy a ohroženy byly i stabilní kryptoburzy.

 

Co všechno ovlivnilo pokles kryptomen a v podstatě světových akcií?

Byla to válka na Ukrajině, inflační obavy, vyšší úrokové sazby a dražší půjčky pro podniky. To vše se promítlo také na trh s digitální měnou. Na podzimním propadu loňského roku se ve velké míře podepsal kolaps FTX. Kryptoburza FTX zpracovávala denně transakce v objemu 1 miliardy dolarů. Krach FTX měl dominový dopad i na další kryptoburzy a společnosti. Ještě předtím v červnu 2022 klesl Bitcoin pod úroveň 20 000 dolarů, což bylo poprvé od roku 2020. Za tímto poklesem stála velká americká společnost Celsius Network, poskytující půjčky kryptoměny, která zmrazila převody a výběry. Odůvodnila to extrémními podmínkami. To způsobilo propad kryptomen. Dalším faktorem ovlivňujícím pokles kryptomen byl zásah Činy proti kryptomenám a spekulace o tom, že by se kryptooperace zastavily v Rusku. Spustila se lavina prudkého prodeje kryptomen, což cenu tlačilo dolů. V úvahu musíme brát i aktuálně vysokou inflaci a krizi životních nákladů. Lidé vlastnící kryptomenu snižují své investiční riziko prodejem kryptoměny.

 

 

Na pozadí obchodování s kryptomenou se odehrálo několik dalších negativních událostí, které stlačily cenu Bitcoinu dolů. Jejich výpočet je docela rozsáhlý. Mezi posledními je již zmiňovaný krach kryptoburzy FTX poté, co Binance odstoupila od smlouvy o její koupi. V červnu 2022 Celsius Network, hlavní americká společnost poskytující půjčky kryptomen, zmrazila výběry a převody s odvoláním na „extrémní“ podmínky. Ve stejném měsíci Binance, jedna z největších světových burz s kryptoměnami, pozastavila výběry Bitcoinů. Začátkem roku 2022 udělala vlnu informace, že Rusko by mohlo zakázat operace s kryptoměnami. Následně se po invazi na Ukrajinu ozvaly výzvy k kryptoburzy, aby zakázaly ruské transakce.

V květnu 2021 se o rozruch postaral šéf společnosti Tesla Elon Musk, který poté, co potvrdil akceptování digitální platby své vyjádření změnil. Potvrdil, že výrobce elektromobilů zatím nebude akceptovat platby kryptomenou, kvůli obavám z vlivu těžby kryptomen (výpočetní sílu potřebné k těžbě) na životní prostředí.

Následovala další událost (červen 2021). Banky a platební instituce v Číně přestaly umožňovat Krypto-transakce, a čínská vláda zakázala těžbu těchto měn. V září 2021 byly všechny Krypto-transakce prohlášeny za nezákonné, což ve skutečnosti znamenalo, že Bitcoiny byly zakázány.

V červnu 2021 tehdejší americký prezident Donald Trump prezentoval Bitcoin jako „podvodní měnu, který konkuruje dolaru jako „světové měně“.

V srpnu 2021 britský regulátor Financial Conduct Authority zařadil na černou listinu Binance, jednu z největších Krypto-burz. Velké banky jako HSBC a Santander následovaly příklad a zablokovaly zákazníkům platby na Binance.

Ve stejném měsíci přichází další úder přímo od Mezinárodního měnového fondu, který vydal varování před zeměmi, používajícími kryptoměny, jako zákonné platidlo. Odůvodnil to, že jejich rozšířené používání by ohrozilo „makroekonomickou stabilitu“ a mohlo by poškodit finanční integritu.

Kryptomenou zatřásla i loupež, když hacker ukradl 600 milionů dolarů při kybernetickém útoku zaměřeném na kryptoplatformu Poly Network. O čtyři dny později vrátil více než polovinu z toho, že to udělal, aby odhalil zranitelnost systému. To vše mělo v konečném důsledku velký vliv na pokles Bitcoinu a jiných kryptomen.

Přesto svět kryptoměny zaznamenal i pozitivní události, které cenu Bitcoinu určitým způsobem podržely.

Morgan Stanley se stala první velkou americkou bankou, která nabídla bohatším klientům přístup k bitcoinovým fondům s určitým omezením (na ne více než 2,5 % z celkového čistého majetku investora).

V červnu 2021 po spuštění poklesu ceny kryptomen a měsíc po svém původním prohlášení Elon Musk řekl, že Tesla bude pravděpodobně opět přijímat platby v Bitcoinu. Za předpokladu, že více než 50 % její spotřeby energie bude pocházet z obnovitelných zdrojů.

Amazon zveřejnil v červenci 2021 pracovní inzerát na vedení produktů digitální měny a blockchainu. To vyvolalo bouřlivé spekulace, že Amazon brzy přijme Bitcoiny jako platbu.

V září loňského roku se Salvádor stal Bitcoinem oficiálním platidlem. Následovala Jihoafrická Republika, což je paradoxně jedna z nejchudších zemí na světě.

Karty poněkud zamíchal i americký prezident Joe Biden, když vydal výkonný příkaz ke koordinaci americké vlády v oblasti regulace digitálních aktiv.

 

Podíváme-li se na vývoj ceny Bitcoinu tak od konce roku 2021 šlo o klesající tendenci. Dnes má Bitcoin na světových burzách hodnotu 16 932,3 dolarů (aktuálně k dnešnímu dni). Hodnota může klesat nebo stoupat každou hodinu během dne. Ti co nakupují se této ceně těší. Majitelé kryptoměny naopak. Všichni očekávají, že klesající tendence již dosáhla své hranice a Kryptoměna začne znovu stoupat. K pokračujícímu poklesu může přispět několik faktorů.

- kryptomenové burzy krachují

- zásah ze strany zemí , jako Čína

- výzvy k větší globální regulaci

- environmentální obavy

- bezpečnostní problémy

- další regulace, jako hrozba pro decentralizaci kryptomen ovlivňuje cenu digitální měny

Stále jsou zde i pozitivní aspekty kryptomen. V první řadě je to transformační technologie, která by mohla způsobit revoluci v průmyslu. Transakce probíhají jednodušším a levnějším způsobem bez prostředníka, kterým jsou banky. Jednodušší globální obchod, protože s nefiat digitální měnou by nevznikly žádné obavy o směnné kurzy. Důvěrnost transakcí a bezpečnost uchovávání hodnoty. Bitcoin byl uveden, jako alternativa ke zlatu. Mohl by se ukázat, jak zajištění proti inflaci. Vzhledem ke své nestálé povaze je možné, že Bitcoin v určitém bodě v budoucnu opět nabere na síle (možná týdny, měsíce nebo dokonce roky). Různí analytici předpokládají, že do roku 2024 bude Bitcoin a jiné kryptomeny znovu na vrcholu. Hodnota kryptomen včetně Bitcoinu v minulosti neuvěřitelně vzrostla, ale v roce 2022 se propadly. Pokud uvažujete o investování je důležité, abyste do toho šli s otevřenýma očima. Extrémní volatilita je určujícím faktorem kryptoměny. Na jedné straně můžete dosáhnout vysokých výnosů, na druhé můžete vše ztratit.