Kancelář a škola

Vyplatí se koupit repasovaný notebook?

Řekne-li se repasovaný produkt mnoho lidí se domnívá, že jde o starší zařízení se značnými známkami používání. Většina repasovaných zařízení a hlavně notebooků, stolních počítačů nebo tiskáren pochází z byznys sektoru. Jsou to prémiové modely vyšší třídy, které používali často manažeři ve firmách. Je to IT technika, která se používala v bankách a firmách, kde se pravidelně mění počítačový park za novější. Zpravidla je to po období 2 let, kdy se mění zařízení za nové s novým operativním leasingem. Každý seriózní prodejce přidá k nabízeným repasovaným produktům také popis, který zahrnuje jeho stav. Dříve než se repasované modely dostanou do prodeje projdou řádnou servisní kontrolou.

Repasovaná zařízení splňují hned několik požadavků. Jedná se o modely, které mají prémiové kvalitní materiály a disponují výkonnými parametry. Jsou za dostupnou cenu, která je někdy až o 75 % nižší, než podobný model v obchodě. Navíc mají velmi dobrou dostupnost náhradních dílů, neboť se jedná o prémiové značky se zastoupením a servisem u nás.

 

Co lze očekávat od repasovaného notebooku?

Kvalitní hardware

Kvalitní zpracování a prémiové materiály. Tím se myslí například celokovové tělo, odolné panty, dobré chlazení, ale také displej s vysokým rozlišením, podsvícená klávesnice a široká konektivita. Výkonný hardware je další plus. Tyto notebooky nebo stolní počítače mají výkonné procesory, dostatečnou velikost paměti i harddisku a široké možnosti konektivity díky většímu počtu portů. U některých to jsou rychlé SSD disky a kromě integrované i dedikovaná grafická karta s lepším výkonem. Většina notebooků obsahuje také čtečku otisků prstů nebo jinou bezpečnostní technologii. biometrii (rozpoznávání obličeje).

Servis a dostupnost náhradních dílů u renomovaných značek

Dalším bodem k dobru je, že se jedná o renomované značky, které mají zastoupení v zemi prodeje a kvalitní záruční i pozáruční servis. Tím pádem není problém s náhradními díly. Většinou se jedná o vyšší nebo střední třídy.

Dostupné příslušenství

Ať už jde o notebook nebo stolní počítač v rámci konkrétní značky si umíte vybrat také příslušenství, jako jsou klávesnice, myšky nebo více monitorů. V takovém případě nemusíte sahat po příslušenství výrobců třetích stran, ale přímo od výrobce notebooku. Právě renomované značky jako HP, Lenovo, Dell, Asus, Fujitsu a jiné mají v nabídce širokou škálu příslušenství.

Nízká cena

Cena elektroniky a techniky stejně jako cena automobilů ztrácí používáním velmi rychle z původní ceny. Již během roku používání může jít hodnota dolů až o 50%. Když vezmeme v úvahu, že výrobci zhruba každé pololetí předvádějí nové modely, ty starší musí zákonitě jít s cenou dolů. O to víc, jde-li o používanou techniku. Proto nákup repasovaného notebooku po 2 letech používání můžete pořídit někdy za zlomek jeho zaváděcí nebo prodejní ceny.

Malý krok k ekologii

Nesmíme zapomenout na životní prostředí. Tím, že se rozhodnete pro repasovaný notebook, prodloužíte jeho životnost a ekologickou udržitelnost. Dáváte tak produktu druhou šanci pro využití a oddálíte konec jeho životnosti, čímž redukujete odpad.

 

 

Na závěr několik nevýhod

Rozhodnete-li se pro repasovaný notebook výrazně ušetříte. Získáte kvalitní zařízení s dobrým výkonem a legální licencí operačního systému vázanou na hardware. Prodejce většinou dává záruku minimálně 1 rok a servisní služby. Navzdory převládajícím kladům musíme zmínit i pár mínusů, které by vás sice neměly odradit, ale je třeba s nimi počítat. Repasované notebooky mají často kratší výdrž baterie, což je způsobeno používáním. Stane se v rámci servisu před zařazením do programu repasovaného odprodeje technik vymění i baterii, ale to je stane ojediněle. Překvapit vám může také uspořádání klávesnice a to případě US nebo jiného rozložení. Stává se to, když jsou notebooky dovezeny ze zahraničí. Také se může stát, že notebook má nějaké škrábance, což sice neovlivní jeho výkon, ale může to působit rušivě. Hlavně pokud by se nacházeli na viditelném místě.

Pokud jste běžní uživatel, který má malý rozpočet a potřebuje notebook pro běžné používání je pro vás výhodně zakoupit repasované zařízení. Samozřejmě je třeba zvolit si ověřeného prodejce, který k zařízení přidává i nějakou záruku a servis. Zvolíte-li nákup z e-shopu iv tomto případě, máte nárok na vrácení zboží do 14 dnů bez udání důvodu.

Kromě repasovaných notebooků naleznete v prodeji i ReNEW notebooky. Lidé si často tyto dva pojmy pletou a myslí si, že jde vždy o použité notebooky. V podstatě ano, ale je tam jeden rozdíl. Zatímco repasované notebooky byly denně využívány během pracovní doby ve velkých firmách a společnostech, tak ReNEW pocházejí z výstav, mohou to být kusy vystavovány v autorizovaných prodejnách nebo přebytky ze skladových zásob před naskladněním nových modelů. Někdy jsou to i modely, které byly původně určeny pro jiné země. Tyto notebooky vzhledem nerozeznáte od nepoužitých.