Kancelář a škola

Výhody Wi-Fi připojení tiskárny

Velký rozmach Wi-Fi způsobil, že zařízení mezi sebou stále více komunikují bezdrátově. Wi-Fi je zkratka Wireless Fidelity - bezdrátová síť, která je jakousi prodlouženou rukou kabelového Ethernetu v bezlicenčním pásmu 2,4 - 5 GHz. Wi-Fi standardy 802.11b a 802.11g nahrazují novější 802.11ac a 802.11n. Kromě notebooků, audio video techniky, mobilních telefonů, zařízení pro stream hudby a videa, jakož i různých zařízení pro domácnost ve velké míře využívají Wi-Fi síť i tiskárny a multifunkční zařízení pro tisk. Výrobci tiskáren přidávají Wi-Fi modul i do základních cenově dostupných zařízení. Proto si dnes můžete za rozumnou cenu koupit tiskárnu, která má funkci připojení pomocí Wi-Fi s možností rychlého WPS. Stále rozšiřující alternativou na Wi-Fi je také NFC, rychlé spárování mobilního zařízení k tiskárně a pohodlná tisk. Jaké jsou tedy výhody připojení tiskárny pomocí Wi-Fi a do jaké míry je vaše tisk s takovým připojením v bezpečí?

Výhody

Snadná instalace

Pokud se rozhodujete mezi tiskárnou s možností zapojení do sítě pomocí Ethernetu a Wi-Fi připojením, pro domácí použití vám určitě usnadní práci jednoduchá instalace pro Wi-Fi. Každý výrobce se snaží tento uživatelský krok co nejvíce zjednodušit. Při instalaci za pomoci pomocného softwaru si můžete zvolit možnost připojení USB kabelem nebo bezdrátově přes Wi-Fi. Dalším krokem je připojení k vaší Wi-Fi síti. Předpoklad, že máte zabezpečenou síť heslem, bude vyžadovat údaje, jako jsou název sítě a heslo. Pokud váš směrovač a tiskárna obsahují WPS připojení vám to usnadní.
Rychlé tiskové úlohy
Stačí vhodná aplikace ve vašem mobilu a čas na tisk si zkrátíte na jeden dotek na vašem mobilním zařízení.
Ovládání z jakéhokoliv mobilního zařízení
Možnosti tisku z jakéhokoliv mobilního zařízení, tabletu nebo notebooku, dokonce i z čtečky ebooků je primární výhodou, kterou pro bezdrátový tisk oceníte. V domácnosti, ale i v pracovní skupině takový rychlý přístup k tiskárně využijete a velmi rychle si na něj zvyknete.
mobilita
V rámci dosahu pokrytí signálem můžete tiskové úlohy zadávat i když nestojíte bezprostředně při tiskárně. Můžete pracovat při notebooku a zároveň dát příkaz k tisku z notebooku. Zatímco dokončíte další úkoly, vaše výtisky už budou čekat ve výstupním zásobníku tiskárny. Odpadá vám kabel, který hlavně v malém prostoru působí rušivě a překáží.

Nevýhody

Zranitelnost bezdrátové sítě

Jak to chodí se vším, každá věc má své výhody i nevýhody. Není to jinak ani při tisku pomocí Wi-Fi připojení. Není to přímo nevýhoda, spíše slabá stránka s bezpečností, pokud si správně nenastavíte parametry bezpečné tisku. Prvním krokem je dobře zabezpečená bezdrátová síť. Zabezpečení pomocí šifrovacího protokolu WPA2 je dnes již nutností. Pokud používáte starší router a takovou možnost vám nenabízí, určitě má možnost alespoň protokolu WPA. Nejstarším protokolem je WEP, který je v dnešní době prakticky nevyhovující a snadno prelomiteľný. Pokud budete vyžíváte tiskárnu ve firmě s přístupem více pracovníků můžete zvážit s ohledem na bezpečnost firemních dokumentů model tiskárny, který má vlastní bezpečnostní prvky, jako je přístupový PIN kód k ovládání tiskárny.

Doporučené modely s Wi-Fi

Dnes již není problém najít na trhu tiskárnu nebo multifunkční zařízení s možností Wi-Fi připojení. Cenově modely s Wi-fi začínají již od 50 € a to inkoustové i laserové. Vybrali jsme pro vás několik tipů v různých cenových hladinách.

Brother DCP-9020CDW

Vysoká kvalita a nekompromisní výkon

Tento model multifunkční tiskárny patří k výkonným zařízením, které oceníte v každé pracovní skupině. Nabízí vysokou kvalitu tisku s rozlišením 2 400 x 600 Dpi, s rychlostí 18 stran za minutu pro černobílý, barevný tisk a oboustranný tisk. Velký zásobník na 250 listů papíru bohatě postačí na velký objem tisku bez nutnosti dokládání. Měsíční zátěž 20 000 stran A4 určitě postačí i ve větší pracovní skupině. Ohledně konektivity připojení USB kabelem a Ethernetem doplňuje pohodlné připojení pomocí Wi-Fi. Pro tisk využívá tento model originální černý a barevné laserové tonery s označením Toner Brother TN 241 (C/M/Y/BK). Pro tento model jsou i alternativní možnosti v podobě značkových tonerů TonerDepot, které se rovnají kvalitou a kapacitou originálním a plně kompatibilní alternativní tonery za zlomkovou cenu originálních. Ty prošly přísnými testy kvality.

HP Color LaserJet Pro M252dw

Výborný poměr výkonu, kvality tisku a ceny

Barevná laserová tiskárna s možností služeb HP ePrint, Apple AirPrint, WiFi Direct printing, certifikované aliancí Mopro a použitím mobilních aplikaci podporujícími tisk z tohoto modelu, tiskne rychlostí 18 stran za minutu s rozlišením tisku 600 x 600 Dpi. Ovládání je uživatelsky přívětivé pomocí několika tlačítek a přehledného LCD displeje. Kromě připojení USB kabelem, Ethernetem a samozřejmě Wi-Fi, obsahuje i možnost rychlého tisku pomocí NFC. Nechybí ani oboustranný tisk. Do této tiskárny jdou černý a barevné originální laserové tonery s označením Toner HP CF400A/HP CF401A/HP CF402A/HP CF403A s kapacitou 1 500 stran pro černý toner a 1 400 stran pro barevné tonery. Použít lze i velkokapacitní originální tonery pro tisk až 2 800 stran s označením HP CF400X. Také pro tento model můžete zvolit alternativní řešení v podobě značkových tonerů TonerDepot Premium nebo alternativních, plně kompatibilních tonerů pro model HP Color LaserJet Pro M252dw.

Samsung Xpress M2026W / Canon Pixma iP7250

Cenově dostupné řešení pro každého

Pokud chcete využít funkci Wi-Fi při tisku a všechny výhody spojené s ní, ale přesto nechcete do tiskárny pro běžný tisk v domácnosti investovat velkou sumu v cenové hladině 50 - 70 € najdete velmi dobré modely. Ve výborném poměru kvalita tisku, výkon a cena se prodává laserová tiskárna Samsung SL2026w a inkoustová tiskárna Canon Pixma iP7250.
Černobílá laserová tiskárna Samsung Xpress M2026W vám kromě připojení Wi-fi a rychlého WPS nabízí i NFC. Tiskne 20 stran za minutu s rozlišením 1 200 Dpi a čas prvního výtisku je jen 8, 3 sekundy. Malá kompaktní tiskárna ale výkonná je navržena pro domácnost a malé pracovní skupiny, kde z ní dokážete vytěžit měsíční objem tisku až 10 000 stran A4.
Barevná inkoustová tiskárna Canon Pixma iP7250 s pěti oddělenými inkousty, vám pomocí Wi-fi nejen přinese větší pohodlí při práci, ale také velmi dobrou kvalitu dokumentů a barevných fotografií. Nechybí oboustranný tisk, možnost tisku na povrch disků a podpora AirPrint. S rozlišením tisku 9 600 x 2 400 Dpi dokáže vytisknout 15 černobílých a 10 barevných stran za minutu. Tato fotografická tiskárna dokáže tisknout na velké množství různých typů papíru, jakož i na nažehlování fólie a nálepky.
Výhody Wi-Fi připojení tiskárny v dnešní době jistě oceníte. V mobilním zařízení můžete množství dokumentů, které je třeba rychle vytisknout. Chcete vytisknout fotografie z dovolené, které máte v mobilu? Žádný problém. Potřebujete nutně vytisknout fakturu? Za pochodu. Ceny tiskáren s Wi-Fi jsou již dnes dostupné pro každého. Komfort bezdrátového tisku si můžete dovolit i s modelem ze základní řady za relativně nízkou cenu.