Kancelář

Vybíráme tiskárnu pro studenta

Pomalu končí prázdniny a je načase s přípravou pro nový školní rok. Nestrašíme vás, ještě máte dost času. Pokud potřebujete školní pomůcky a maličkosti, to zvládnete i těsně před nástupem do školy. Pokud potřebujete zařízení, jako jsou notebooky, počítače nebo tiskárny, měli byste se tím již začít zabývat. V obchodech naleznete tak bohatou nabídku, že vám to může pořádně zamotat hlavu. My jsme se poohlédli po tiskárnách, které jsou vhodné pro školáky základních škol a studenty středních a vysokých škol. Říkáte si a není to jedno, student jako student. Požadavky tisku pro základní školu jsou odlišné než ty pro vysokoškoláka. Všichni sice potřebují tisk, skenování, kopírování, ale v odlišném objemu. Tam, kde je potřebný barevný tisk pro jednoho uživatele, to u druhého nemusí být priorita, ale zaváží vysoká kvalita tisku textových černobílých dokumentů. Prošli jsme si aktuální nabídku tiskáren a multifunkcí na trhu, které by měly splňovat požadavky pro danou skupinu studentů. Samozřejmě s ohledem na poměr výkonu a ceny, a hlavně náklady na tisk jedné strany.

Našimi favority se staly tyto modely: nejlevnější multifunkce HP DeskJet 2720e All-In-One, kvalitní multifunkce s nízkými náklady na tisk a rychlá laserová tiskárna pro velký objem studijních materiálů.

 

Barevná multifunkce pro žáka základní školy HP Deskjet 2720e typu All-In-One

 

Na základní škole si žáci tisknou různé projekty formou grafiky a textu. U některých je důležité barevné podání, a proto se hodí barevná tiskárna nebo multifunkce. Pokud nechcete příliš investovat můžete si zvolit základní model inkoustové barevné multifunkce. S takovým zařízením zvládne školák barevný tisk, kopírování a skenování. Ušetřit můžete také na konektivitě, pokud nevyžadujete bezdrátové připojení a stačí vám klasické pomocí USB kabelu. Cenová nabídka začíná nad hranicí 50 €. My jsme vybrali jednoduchou barevnou tiskárnu HP Deskjet 2720e typu All-In-One. Tiskne barevně inkoustovou technologií a nabízí funkce tisku, kopírování a skenování. Zařízení má pěkný design v bílém provedení a příjemnou kompaktní velikost. Klidně se vejde i na psací stůl nebo poličku. Rozlišení tisku je 4 800 x 1 200 DPI a rozlišení skeneru 1 200 x 2 400 DPI. Za minutu vytiskne 7,5 strany v černobílém režimu nebo 5,5 stany barevně. Vstupní zásobník má kapacitu 60 listů papíru a pro výstup je to 25 listů. Není to sice žádný rychlík, ale pro domácí tisk to stačí. Multifunkce tiskne s dobou tisku první strany přibližně 15 sekund a maximální měsíční vytížení je 1 000 stran. Maximální formát papíru je A4. Ovládání je snadné pomocí několika ovládacích tlačítek a základní informace zobrazí malý segmentový displej. Plusem je bezdrátová konektivita. V této nízké cenové hladině nabízí tiskárna připojení také pomocí Wi-Fi a podporu tisku z mobilních zařízení a AirPrint. Zatím to vypadá, že je HP DeskJet 2720e dobrým produktem za velmi nízkou pořizovací cenu. U této tiskárny se budete muset spokojit s nepříliš pevnými plasty těla, poněkud vyšší hlučností a dražšími náplněmi do tiskárny. Používají se dvě inkoustové kazety: černá HP 305 s vytížeností 120 stran při 5% pokrytí tiskem a barevná tricolor HP 305 s vytížeností 100 stran. Náklady na tisk se budou pohybovat kolem 0,11 € což není málo, uvážíme-li že školáci tisknou občas formou pokus omyl, a kromě školních projektů si budou tisknout i něco pro zábavu. Pokud vás přesto tento model zaujal, máme pro vás dobrou zprávu. Tiskárna podporuje velkokapacitní náplně XL a náklady si můžete snížit používáním alternativních velkokapacitních naplní XXL za výhodnou cenu.

 

Univerzální tiskárna s nízkými náklady na tisk Canon Pixma G3420

Pokud uvažujete o větší investici do tiskárny, kterou budete používat pro studijní účely a v domácnosti pro více členů, tak je Canon Pixma G3420 dobrá volba. Tedy za předpokladu, že budete potřebovat více tisknout textové, ale také barevné grafické dokumenty. Student střední školy, nebo máte-li doma více žáků, studenty ji určitě využijí naplno. Příjemný design a kompaktní rozměry doplňuje kvalitní tovární zpracování s pevnými plasty. Jedná se o univerzální tiskárnu, která obsahuje funkce tisku, kopírování a skenování. Ovládání je jednoduché pomocí základních tlačítek a pro zobrazování slouží malý 2řádkový LCD displej. Tento model tiskne v rozlišení 4 800 x 1 200 DPI a za minutu vytiskne 9,1 stran v černobílém režimu nebo 5 stran barevně. Podporuje bezokrajový tisk fotografií a tisk klasické foto 10 x 15 cm zvládne přibližně za 45 vteřin. Nechybí bezdrátová konektivita pomocí Wi-Fi, připojení na Cloud prostřednictvím aplikace Canon Print a funkce Pixma Cloud Link AirPrint. Tisknout můžete také přímo z mobilních zařízení přes AirPrint pro iOS a Mopria pro Android. Nejsilnější stránkou této inkoustové multifunkce je tankový systém. Pomocí samostatných nádržek pro černý pigmentový, azurový, purpurový a žlutý inkoust dokážete vytisknout velký objem nízkonákladového tisku. Cena náplní je nízká a pohybuje se v závislosti na prodejci kolem 6–7 € za lahvičku. Vytíženost náplní je 6 000 stran černý inkoust a 7 700 stran barevné inkousty. Při takové ceně za náplně a vytíženosti si nemusíte dělat starosti s tím, kolik toho, kdo vytiskne. Pokud bychom hledali nějaké mínusy, tak snad jen absence automatického oboustranného tisku, ta je pouze manuální a cena tiskárny, která se pohybuje kolem 150–170 €. Pokud si obhájíte cenu tato tiskárna pro vašeho studenta se vám v konečném důsledku odmění velmi nízkými náklady na tisk jedné strany.

 

Rychlá tiskárna pro studenta vysoké školy HP LaserJet M140we

Pokud nechcete příliš navýšit badget na nákup tiskárny pro studenta vysoké školy a potřebujete rychlou, kvalitní tiskárnu pro velký objem tisku prohlédněte si laserové modely. Za relativně dobrou cenu, která je srovnatelná s inkoustovou tiskárnou s tankovým zásobníkem jsme našli monochromatickou multifunkci HP LaserJet M140we. Ve svěžím bílém designu s kompaktními rozměry se ukrývá univerzální tiskárna, která tiskne, kopíruje a skenuje. Jedná se o laserové zařízení pro černobílý tisk. Tiskne v rozlišení 600 x 600 DPI a za minutu dostanete 21 stran výtisků. Tisk první strany trvá 8,3 sekundy. Maximální pracovní cyklus je 8 000 stran. Doporučená měsíční zatížení je 100 až 1 000 stran tisku. Nechybí bezdrátová konektivita pomocí Wi-Fi a podpora mobilního tisku. Vytíženost tonerové kazety je 950 stran při 5% pokrytí. Tento model vám zajistí, že i větší objem vytisknete rychle, kvalitně a za dobrou cenu.

 

 

Vybírali jsme tiskárny, které nezruinují vaši peněženku, nabízejí funkce typu vše v jednom zařízení (tisk, kopírování, skenování). Nechybí jim bezdrátová konektivita a podpora tisku z mobilních zařízení, snadno se nastavují a ovládají. Neobsahují sice žádné funkce navíc, dokonce ani podporu automatického oboustranného tisku nebo ADF, ale v této cenové hladině jsme to ani neočekávali.