Kancelář

Vybíráme tiskárnu pro seniory

Dnešní doba plná technologií vyžaduje určitou technologickou gramotnost. Mladá generace, hlavne studenti si v tomto směru umí rychle poradit s každou novou technologií. Obstojně na tom je střední generace. Horší je to se seniory. Určitě jste se již setkali s tím, že vás vaši rodiče nebo prarodiče požadovaly překopírování zdravotní dokumentace nebo nějakého úředního rozhodnutí. Jsou zvyklí mít kopie důležitých dokumentů na papíře. My jsme se podívali na tiskárny, které by vyhovovaly potřebám seniorů.

Kritéria výběru tiskárny pro starší generaci

Jelikož jde o zařízení, které budou obsluhovat senioři můžeme při výběru shrnout, ty nejdůležitější kritéria. Funkce, které nebudou využívat, můžeme klidně oželet a ušetřit tím.

- kompaktní rozměry (vhodné je menší zařízení, které nezabere mnoho místa)
- jednoduchá obsluha (ovládání, které zvládne i technicky méně zdatný uživatel)
- černobíle (ve většině případů se pro takový druh tisku a kopií obejdete bez barevného tisku)
- možnost kopírování (multifunkce 3 v 1, splní potřeby tisku, kopírování a skenování)
- nízké náklady na tisk
- minimální údržba
- nenáročná výměna náplně do tiskárny

V případě, že senior pro kterého tiskárna vybíráte není náročný uživatel, tyto kritéria jsou dostatečné. Modelů, které je splňují je na trhu dostatek. Můžete výběr zúžit ještě na technologii tisku. Zvolit můžete inkoustové nebo laserové zařízení. Z hlediska nákupu laserové multifunkce a toneru, bude investice trochu vyšší oproti inkoustové zařízení, ale má to své plusy. Jelikož předpokládáme, že senioři nejsou skupinou uživatelů, kteří budou tisknout velký objem tisku je lepším řešením laserová multifunkce. Toner déle vydrží, vyhnete se časté výměně náplni. Toner neuschne, ani při dlouhodobém nepoužívání. Nepřekvapí vás situace, kdy si po půl roce půjde senior něco vytisknout a inkoust budou uschlý.

Co při výběru není priorita nebo bez čeho se senioři obejdou

Pokud víte, jaký druh dokumentů bude uživatel tlačit, je zbytečné investovat do barevné tiskárny. Kopie pro jeho osobní potřebu mohou být černobílé. Připojení do sítě nebo podpora bezdrátového připojení, jsou funkce, které lze také vyloučit. Jedině v případě, že je senior opravdu náročnější uživatel, který takové možnosti využije. Mobilní tisk je funkce, kterou málokteří ze seniory budou využívat. Pokud však zvolíte zařízení s Wi-Fi, je zde šance, že i tuto volbu využijí. Nechceme tím teď odstřihnout seniory od technologií, které jim mohou něco usnadnit. Automatický oboustranný tisk není priorita, ale tato funkce může snížit náklady. Stále je tu volba ručního oboustranného tisku. Ale upřímně, vložit napoprvé papír správně, aby jedna strana nebyla vzhůru nohama se podaří málokomu z nás.

My jsme vybrali modely, které jsou dobrou volbou pro cílovou skupinu nenáročné uživatele nebo seniory. I mezi 70-ročními uživateli se však najdou tací, kteří dokáží pracovat s novými technologiemi bez problémů.

HP DeskJet Ink Advantage 2130

Levná inkoustová multifunkce s kompaktními rozměry nabízí funkci barevného tisku, kopírování a skenování. Ovládá se pomocí několika tlačítek a bez složitého nastavování je připravena k tisku. Připojuje se USB kabelem k počítači nebo notebooku. K tisku používá dvě inkoustové kazety, černou a barevnou tricolor. Vytížení kazety s černým inkoustem je 190 stran a barevný má kapacitu 165 stran. Tento model podporuje i užívání velkokapacitních náplní XL, které mají vytížení 330 stran barevně nebo 480 stran v černobílém režimu.

Canon Pixma MG2550S

Inkoustová multifunkce Canon Pixma MG2550S tlačí barevně a černobíle v maximálním formátu A4. obsahuje funkci kopírování a skeneru s rozlišením 1 200 Dpi. Oboustranný tisk je možná s manuální obsluhou. Konektivita je zastoupena USB rozhraním. Ovládání je jednoduché a pohodlné pomocí několika tlačítek. I tento model používá pro tisk dvě inkoustové kazety a to černou a barevnou tricolor s kapacitou 180 stran nebo volitelnou XL verzi s kapacitou 400 stran pro černou kazeta, 300 stran pro barevný tricolor kazetu.

 

 

 

HP LaserJet Pro M15a, HP LaserJet Pro M28a

Zajímavé laserové modely za dostupnou cenu nabízí výrobce Hewlett Packard. Jde o monochromatické tiskárny kompaktních rozměrů. Tiskárna HP LaserJet Pro M15 a sice nabízí pouze tisk, ale ta je ve výborné kvalitě. Vstupní zásobník ma kapacitu 150 listů papíru a pro tisk tento model používá černý toner. Tonerová kazeta s označením HP CF244A má vytíženost až 1 000 stran. Kromě originálního toneru najdete pro tento model v nabídce i alternativní toner, kterým můžete snížit náklady. Druhým z dvojice modelů je HP LaserJet Pro M28a. za ten sice trochu připlatíte, ale obsahuje kromě funkce monochromatického (černobílého) tisku i kopírování a skenování. Za minutu vytiskne 18 stran ve výborné kvalitě. Ovládání je pohodlné a výměna tonerové kazety je otázkou pár vteřin. K tisku využívá stejnou tonerovou kazetu, jak model HP LaserJet Pro M15a s označením HPCF244A, černá. Laserová tiskárna i multifunkce výrobce HP se prodávají i ve verzi s označením modelu HP LaserJet Pro M15w a HP LaserJet Pro M28nw. Koncové písmeno w je označení pro verze s podporou Wi-Fi.

 

  

Tyto modely mají společné kompaktní rozměry, jednoduché ovládání a dají se koupit za nízkou cenu. Náplně do těchto tiskáren jsou cenově dostupné s možností používání i alternativních náplní, kterými se náklady na tisk sníží. Kromě modelu HP LaserJet Pro M15a obsahují všechny i funkci kopírování a skenování. Pro seniory jsou tyto modely dobrou volbou v zajímavém poměru kvality, ceny zařízení a nákladů na tisk.