Kancelář a škola

Vybíráme tiskárnu

V dnešní době jsou tiskárny nedílnou součástí pracovních prostorů a kanceláří. Ať už jde o malou, nebo větší firmu, toto zařízení tam nesmí chybět. Nicméně v dnešní moderní počítačové době mají tiskárny samozřejmě své neodmyslitelné místo iv domácnostech. Práce z domova totiž dnes už není výjimkou. Rovněž školáci a studenti musí pravidelně předávat projekty, referáty, či různé jiné zadání, které je nejpohodlnější vytisknout si (na poslední chvíli :)) doma.
Před nákupem tiskárny byste se měli zamyslet, jaký typ je pro vás nejvýhodnější. Na trhu dnes najdete velké množství různých modelů známých i méně známých výrobců. Nejen cenami, ale i technologiemi a parametry se tiskárny od sebe liší. Jak se tedy vyznat v široké nabídce těchto zařízení?
Před výběrem je dobré zvážit, jak často budete tiskárnu využívat. Stačí vám černobílá tiskárna, nebo budete využívat i barevný tisk? Vystačíte si s funkcemi tiskárny nebo jsou pro vás důležité i funkce, jako je kopírování a skenování?
Jednoúčelová tiskárna - se základní funkcí tisku
Multifunkční tiskárna - obsahuje funkce kopírování, skenování případně faxu

Podle technologie tisku dělíme tiskárny na:


Jehličkové tiskárny
Tyto tiskárny jsou dnes již na ústupu, ale můžete se s nimi ještě setkat. Jejich výhodami jsou nízké náklady na tisk a dlouhá životnost. Naopak nevýhodami jsou hlučnost, pomalejší chod a nižší kvalita.

Inkoustové tiskárny
Inkoustové tiskárny jsou nejpoužívanější tiskárny, hlavně v domácnostech, ale i v malých firmách. Mezi jejich výhody patří nízká cena zařízení, kvalitní tisk a rychlost tisku. Nevýhodou je nutnost častější vyměňovat náplně (inkoustové kazety, cartridge), jejichž cena nebývá nejnižší. Některé modely inkoustových tiskáren vám tedy mohou konečnou cenu nákladů na tisk značně navýšit, což je způsobeno právě vyššími cenami jejich náplní.
Při inkoustových tiskárnách je systém náplní řešen dvěma způsoby:

  1. Jedna (černá) kazeta slouží na černobílý tisk. Druhá kazeta slouží na barevný tisk a obsahuje v sobě tři barvy - azurovou, purpurovou a žlutou. V tomto případě, pokud i utratíte pouze jednu z barev, určených pro barevný tisk, musíte vyměnit celou barevnou kazetu.
  2. Všechny barvy (černá, azurová, purpurová, žlutá) mají samostatnou kazetu. Tento způsob je ekonomicky výhodnější, protože vyměníte pouze tu kazetu, jejíž barvu jste již spotřebovali.

laserové tiskárny
Laserové tiskárny jsou jedněmi z nejefektivnějších tiskáren s vysokou kvalitou tisku. Jsou oblíbené nejen ve firmách a kancelářích. Díky kompaktním rozměrům a dostupným cenám se stále častěji objevují iv domácnostech pro běžné domácí používání. Hlavními výhodami laserových tiskáren jsou jejich kvalitní rychlý tisk, nízké provozní náklady a celkové náklady na tisk. Nevýhodou je vyšší cena zařízení při barevné verzi laserové tiskárny. Proto právě černobílé laserové tiskárny dnes patří k nejoblíbenějším a nejčastěji používaným. Pokud potřebujete tisknout často a velký objem, jsou nejvhodnějšími právě laserové tiskárny.

LED tiskárny
LED tiskárny mnozí lidé považují za laserové tiskárny, což však není pravdivé tvrzení. LED tiskárny sice pracují na podobném principu jako laserové tiskárny, ale na jednodušším konstrukčním řešení. Obsahují méně pohyblivých částí. Namísto laserového paprsku používá LED tiskárna jako zdroj světla LED diod. Ty jsou vedle sebe v řadě podél celé šířky obrazcového válce. Největší výhodou LED tiskáren je odolnost vůči otřesům, protože má méně pohyblivých částí a také její větší spolehlivost. Oproti laserovým tiskárnám mají LED tiskárny i kompaktnější, menší rozměry.

3D tiskárny
Tyto tiskárny, ještě nejsou takovým rozšířeným artiklem pro domácnosti a firmy, ale za zmínku stojí. Jde o nejnovější technologii trojrozměrného útisku principu postupného nanášení tenkých vrstev odolného polymeru v roztavené podobě. Nejde o klasickou tisk, ale spíše o výrobu reálných kopii předmětů.

Tip pro vás

Pokud budete tisknout větší množství černobílých dokumentů, zvažte nákup rychlého černobílého laserové tiskárny. Vyšší cena tiskárny se vám z dlouhodobého hlediska vrátí v nízkých nákladech na tisk. Pro barevný tisk je vhodná barevná tiskárna se samostatnými barvenými kazetami pro jednotlivé barvy. Speciálně pro fotografie dnes už najdete na trhu i tiskárny pro fotografický tisk.

Parametry tiskárny

Z údajů, se kterými se při tiskárnách setkáte, jsou nejdůležitější tyto parametry:
Rozlišení tisku
Rozlišení se udává v DPI a na velikosti rozlišení závisí i výsledná kvalita jemnosti a ostrosti tisku. Běžné hodnoty pro kvalitní tisk jsou 600 DPI pro černobílé tiskárny a při barevných 1 200 DPI.
Rychlost tisku
Výrobci udávají rychlost tisku počtem vytištěných stran za minutu. Při velkém objemu tisku, zejména v rámci firmy, oceníte vyšší rychlost a větší počet stran za minutu. Pro domácnost vám určitě postačí tiskárna s nižší rychlostí tisku.
Vytíženost
Údaj, který specifikuje, jaké vytížení tiskárna zvládne. Většinou jde o měsíční maximální nebo výrobcem doporučený limit. Některé tiskárny mají doporučený měsíční limit od 1 500 - 5 000 stran, ale maximální limit je mnohem vyšší.
Velikost zásobníku
Parametr, který udává, kolik listů se vejde do zásobníku. Pokud potřebujete tisknout velký objem, určitě oceníte zásobník s větší kapacitou, bez nutnosti častého dokládání papíru.
Neméně podstatným parametrem je i formát papíru, který tiskárna podporuje. Kromě klasického formátu A6, A5, A4 některé tiskárny podporují i ​​formát A3.
Duplex
Automatický oboustranný tisk bez zásahu uživatele, aby manuálně obrátil papír.
Připojení
Nejrozšířenějším způsobem připojování tiskárny je připojení pomocí USB kabelu a připojení Ethernetem přímo do sítě. Novějšími metodami je bezdrátové připojení pomocí Wi-fi, když můžete spustit tisk přímo z mobilního zařízení nebo NFC technologií.
Doplňkové funkce
Některé tiskárny obsahují čtečky paměťových karet a dokáží tisknout přímo z nich, nebo iz USB klíče. Jiné podporují rychlý tisk s připojením zařízení, jako jsou fotoaparát a mobil. Nebo podporují tisk i na média jako jsou CD a DVD nosiče. Ovládání tiskáren se liší od klasického, tedy pomocí tlačítek, přes ovládání dotykovým displejem, nebo s možností ovládání tisku z mobilu pomocí mobilní aplikace.


Tip pro vás


Zvažte, které z funkcí opravdu využijete. Pokud pro vás nemají význam doplňkové funkce, zaměřte se na základní funkce s lepšími parametry. Pokud již máte ve výběru jasno, nezapomeňte na výrobce. Ověřený výrobce, vám kromě kvalitního zřízení nabídne i dostatečnou záruku a servis.