Kancelář a škola

Vybíráme kompaktní tiskárnu pro Home Office

Pokud pracujete alespoň několik dní formou Home Office, oceníte tiskárnu, která do určité míry koordinuje s vašimi pracovními úlohami. Do domácího prostoru budete uvažovat spíše o kompaktnějším zařízení, které vám nezabere moc místa. My jsme se při výběru opírali o požadavky běžného uživatele, který pracuje 1 až 2 krát během týdne z domova a potřebuje rychlý přístup k monochromatickému tisku dokumentů.

Hlavní požadavky

- cenově dostupná tiskárna

- černobílý tisk v laserové kvalitě

- kompaktní velikost zařízení

- bezdrátová konektivita

- podpora mobilního tisku (Apple AirPrint)

S těmito primárními požadavky jsme začali vybírat novou tiskárnu pro Home Office. Do užšího výběru se dostaly modely v cenové hladině pod 200 €, které jsou dostupné u více prodejců.

Xerox WorkCentre 3025BI

Xerox je praktická univerzální tiskárna pro černobílý tisk v laserové kvalitě. Kompaktní design tohoto modelu zaručuje umístění i menším prostoru nebo přímo na pracovním stole. Co se týče konektivity náš požadavek splňuje se standardním připojeným do Wi-Fi sítě. Nechybí podpora tisku z mobilních zařízení a Apple AirPrint.

Multifunkce tiskne pomocí laserové technologie v rozlišení 600 x 600 Dpi (1 200 x 1 200 Dpi nejvyšší kvalita). Rychlost tisku je přibližně 20 stran za minutu s první stranou tisku za 8, 33 sekundy. Vstupní zásobník disponuje kapacitou 150 listů a výstupní kapacita je 100 listů. Maximální měsíční zatížení je 15 000 stran.

Xerox WorkCentre 3025BI je univerzální zařízení, které nabízí tři plnohodnotné funkce pro tisk, kopírování a skenování. Má intuitivní ovládací panel pro pohodlné provádění tiskových úloh a snadno vyměnitelnou víceúčelovou kazetu.

Tento model je ověřen uživateli, protože je na trhu již delší dobu. Minusem je malý informační, segmentový displej, který zobrazuje základní informace na 2řádkovém černobílém displeji. A možná trochu zastaralý design nebo spíše tak klasický kancelářský. Velikost je sice kompaktní, ale jsou také kompaktnější zařízení v této kategorii.

Xerox WorkCentre 3025B

HP LaserJet M140w All-in-One

Tento model je úžasně kompaktní, co se týká velikosti. Opravdu zařízení, které umístíte kamkoli a nikde vám nebude zabírat mnoho místa. Hlavními rysy je minimalistická jednoduchost designu i ovládání.

Tiskne v laserové kvalitě ve formátu A4 s rozlišením 600 x 600 Dpi. Za minutu vytiskne 22 stran. Kapacita papíru je 150 listů na vstupu a 100 listů na výstupu. Konektivitu bezdrátovým připojením a podporu tisku z mobilního zařízení, jakož i Apple AirPrint tento model obsahuje. Za nás má všechno, co jsme očekávali. Znovu se jedná o univerzální multifunkci pro tisk, kopírování a skenování v jednom zařízení.

Multifunkce HP LaserJet M140w All-in-One je asi nejkompaktnější laserové zařízení pro kvalitní monochromatický tisk. Znovu to kazí malý displej, ale pro základní úkony postačující. Což je však výhodou, tak tento model mě HP+ nepovinné. Buď se rozhodnete, že budete používat výhody programu HP Instant Ink nebo ne.

HP LaserJet M140w

 

Poslední model nebo spíše dva jsou z portfolia výrobce Brother. Jedná se o jednoúčelovou laserovou monochromatickou tiskárnu HL-L2442DW a univerzální multifunkci DCP-L2532DW.

Brother HL-L2442DW

Tento model laserové tiskárny je rozměrově kompaktnější než druhý model Brother. Nabízí však všechno, co potřebujeme. Kvalita pomocí laserové technologie, bezdrátová konektivita s podporou Apple AirPrint a snadné ovládání. Vstupní kapacita 250 listů papíru a výstupní 150 listů. Maximální měsíční zatížení je nastaveno na 35 000 stran tisku. Rychlost tisku A4 v rozlišení 1 200 x 1200 Dpi je 30 stran za minutu. První strana se vytiskne za 8,5 sekund. Pokud jsme dříve kritizovali malý displej u předešlých modelů, tak tento jej nemá vůbec. Za to má podporu automatického oboustranného tisku, což je výhodou.

 

Brother HL-L2442DW

Brother DCP-L2532DW

Druhý model Brother je multifunkce nabízející funkce tisku, kopírování a skenování. Velikostí je poněkud robustnější. Splňuje všechny naše požadavky, co se týče bezdrátové konektivity, podpory Apple Airprint a kvality tisku pomocí laserové technologie.

Tiskne v rozlišení 2 400 x 1 200 Dpi, formát A4. Za minutu vytiskne 30 stran a první výtisk vyprodukuje za 8,5 sekund. Kapacita papíru na vstupu je 250 a na výstupu 150 listů. I tento model podporuje automatický oboustranný tisk.

Brother DCP-L2532DW

 

Co se týká těchto modelů jsou parametry vyrovnané. Cenově je nevýhodnější model Brother HL-L2442DW, jelikož se jedná o jednoúčelovou tiskárnu s funkcí tisku. Ostatní modely jsou univerzální multifunkce, kde kromě tisku získáte také funkci kopírování a skenování.

Nejkompaktnější rozměry má model HP LaserJet M140 All-in-One, což je opravdu velmi malá multifunkce se svěžím designem v bílém provedení. Zatím je to náš favorit. Tento model jsme viděli dokonce umístěný v zavírací skříňce, kde se v pohodě vešel a stačilo otevřít tento prostor při tisku. Zadáváte-li tiskové úlohy z mobilu je to rychlé a pohodlné. 

Nás však zajímá ještě jedna věc, a to jsou náklady na tisk. Který z těchto modelů má nejvýhodnější poměr ceny tonerové kazety a její vytíženost.

Ve standardní verzi au jednoho prodejce bychom výhodnost podle nákladů seřadili takto:

Xerox WorkCentre 3025BI náklady na tisk (cena toneru a jeho vytíženost) za 61,90 € získáte 1 500 stran tisku a jedna strana tisku vás bude stát 0,04 €

Brother HL-L2442DW za 1 199 Kč získáte 1 200 stran s cenou na jednu stranu 0,03 €

HP LaserJet M140w za 43,90 získáte 950 stran a cena za jeden výtisk bude 0,04 €

Brother DCP-L2532DW za 41,90 máte 1 200 stran tisku s cenou 0,03 €

Musíme uznat, že já v tomto případě je to vyrovnané. Nejvíce nás zaujal Brother DCP-L2532DW a HP Laserjet M140w. Ten boduje díky malé velikosti, svěžímu designu a možnosti fungovat i bez přijetí podmínek HP+.