Kancelář

Vybíráme kancelářskou židli pro Home Office

Také doma pri práci chceme sedět pohodlně a stylově. Některé židle při dlouhém sezení vyvolávají pocit, že sedíte v ekonomické třídě při dlouhém letu. Ty kvalitní vám dodávají pocit první třídy i při dlouhém sezení. Pracujete-li formou Home Office několik hodin denně, zvážíte dobře výběr židle. Vyšší investice a čas který obětujete výběru se vám vrátí v pohodlném sezení, bez bolesti páteře. Nejlepší je zajít přímo do prodejny a odzkoušet si sezení. Každý člověk má jinou postavu a vaše výška a hmotnost jsou při výběru důležité.

 

Na co se při výběru zaměřit

 

Pohodlí

Je důležité, aby se vám pohodlně sedělo. K tomu přispívá nejen kvalita, tvar sedáku a opěradla, ale také opěrky na lokty a nastavitelnost výšky.

Vyvážená ergonomie

Ergonomická opěradla velmi dobře kopírují tvar páteře. K některým modelům dostanete také bederní opěrku nebo jsou vybaveny pumpičkou na dofukování bederní části podle potřeby.

Bederní a zádová podpora

U dobře tvarovaného opěradla zad máte podporu bez ohledu na úhel v jakém sedíte.

Nastavitelnost, kvalita materiálu a trvanlivost

Široké možnosti nastavitelnosti, kvalitní materiál, nejen potahová látka nebo kůže, ale také konstrukce v konečném důsledku určují životnost dobrého kancelářského křesla.

Při nastavení by mi neměly chybět: nastavení výšky, nastavení hloubky, možnost nastavení úhlu opěradla, nastavení opěrek horizontálně i vertikálně, nastavení opěrky na hlavu nebo možnost podhlavníku.

Typy mechaniky

Synchronní mechanika umožňuje nastavení úhlu opěradla do několika pozic, a to závisle na sklonu sedáku. Židle lze zablokovat v jedné pozici nebo ji nechat volně se hýbat. Při náklonu sedáku se automaticky stejně nakloní i opěradlo. Židle s takovou ergonomií stále kopíruje váš sed. Tento typ mechaniky je vhodný pro každodenní práci u kancelářského stolu.

Asynchronní mechanika dovoluje polohovat opěradlo i sedátko nezávisle na sobě. Židle s tímto systémem mívají tři ovládací páčky - pro nastavení opěradla, pro sedadlo a pro výškové polohování celé židle.

Kolečka na židli

Na výběr jsou v různé tvrdosti, materiálu a s doporučeným pro určitý povrch. Kolečka mají různé průměry, mohou být pogumovaná a vhodná pro koberce, dřevěné podlahy, vinylové podlahy a linolea nebo tvrdé dlažby. Od toho na jakém povrchu budete židli používat zvolte materiál koleček, abyste se při nevhodném výběru vyhnuli rýhám při posouvání.

Maximální nosnost

Při výběru sledujte údaj o maximální nosnosti. Ten je informuje o tom pro jakou maximální hmotnost jsou zvoleny konstrukce a materiály. Výrobce garantuje stabilitu a pevnost konstrukce při dodržování tohoto parametru. Nejčastějším problémem při nedodržování a překročení maximální hmotnosti je zdvihový mechanismus.

Parametry kancelářského křesla

Kromě nosnosti a údaje na jakou výšku je určeno kancelářské křeslo, hledejte také konkrétní míry. Výrobce většinou udává výšku sedáku, hloubku sedáku, šířku sedáku, výšku s opěrkou hlavy, výšku loketních opěrek, počet a materiál koleček, typ mechanismu, typ pístu. Na základě těchto údajů zjistíte, zda vám konkrétní model bude vyhovovat.

Záruka

Kancelářské židle a křesla naleznete v prodeji s klasickou 2letou zárukou, ale výjimkou není ani 5letá záruka přímo od výrobce.

 

 

                 

 

My jsme hledali kancelářskou židli pro Home Office s doporučenou dobou sezení 5 – 8 hodin. Naším kritériem byl poměr kvality a ceny, dobrá nastavitelnost, snadná udržovatelnost a příjemný design. Našli jsme moderní židli GALA Plus D4 od českého výrobce s výbornou 5letou zárukou a dostupnou cenou. Opěradlo a sedák je ze studené pěny s odolným materiálem, který se používá také v automobilovém průmyslu. Židle má synchronní mechanismus s 5-násobnou aretací a možností plynulé změny úhlu opěradla i sedáku, eliminuje postižení vyvolané opakovanými pohyby malého rozsahu při práci s počítačem - RSI (Repetition Strain Injury). Současně předchází trvalému statickému napětí svalů častou změnou polohy těla, aktivním posedem při práci s počítačem. Nastavení výšky opěradla pomocí systému Up-Down a vertikální nastavení opěradla bez používání ovládacích prvků. Plynový píst pro výškové nastavení a kolečka o průměru 60 mm snižující odpor určené pro měkké podlahy. Sedák lze nastavit posuvem vpřed a vzad. Potahová látka je snadno udržovatelná s otěruvzdorností 150 000 cyklů. Tento model lze doplnit o nastavitelné područky a nastavitelnou opěrku hlavy.