Kancelář a škola

Všemi deseti

Jak se naučit rychle psát všemi deseti prsty, pokud neovládáte strojopis? Nezoufejte pokud jste se neučili v rámci studia strojopis nebo psát efektivně všemi deseti prsty. Stále to můžete změnit a přestat tak datlovat (tedy ťukat) jedním nebo dvěma prsty do kláves na klávesnici. Systém psaní se zapojením všech deseti prstů je teoreticky velmi intuitivní. Bohužel v praxi to chce opravdu cvik.

 

 

Základem efektivního a rychlého psaní je strojopis. Jedná se o desetiprstovou hmatovou metodu. Poloha prstů na klávesnici je podobná té na psacím stroji. Každý prst levé i pravé ruky má dosah na určitou skupinu kláves. Základní startovací polohou jsou dvě klávesy na klávesnici s výraznějším hmatovým označením a to klávesy F a J. Právě na tyto klávesy položíme pravý a levý prst na rukou. Přesně ukazováček levé ruky na F a ukazováček pravé ruky na J. Další prsty položíme na vedlejší klávesy v daném řádku. To znamená, že prsty levé ruky máme na F, D, S, A a prsty pravé ruky na klávesách J, K, L...

 

 

A proč se naučit se psát všemi deseti prsty? Přinejmenším asi pro tyto 3 důvody. Ušetříte čas a vaše psaní bude mnohem efektivnější. Přestanete namáhat krční páteř při neustálém kontrolování klávesnice a zlepšíte celkově své soustředění.

 

Rychlou pomoc při učení psaní všemi deseti prsty přinášejí různé programy. Bohužel jde o placené programy a kurzy. Nebo se to můžete naučit online, jako samouk pomocí webových stránek. Nejznámějšími free jsou: Nedatluj.cz, Typingstudy.com, Psaníhravo.cz/cz, Typingclub.com, Strojipisonline.sk a jiné.

 

Nedatluj.cz

Jedná se o českou online službu, která je určena pro začátečníky i pokročilé uživatele. Jejím obsahem je teorie, kurzy odstupňované v několika úrovních a test. Ten je ve verzi základní a pokročilý. Výsledek vaší snahy uvidíte v zobrazených statistikách.

 

Typingstudy.com

Stejně tak tento program je určen pro uživatele cz a sk. Přináší 15 lekcí výuky psaní všemi deseti. Nabízí test rychlosti a zábavný způsob výuky. Na výběr máte rozložení klávesnice. Můžete se na stránce podívat na odpovědi nejčastějších otázek a samozřejmě zadávat také své vlastní.

 

Psaníhravo.cz/cz (demoverze)

Tato služba nabízí výuku prvních 9 kláves zdarma v demo verzi nebo placenou plnou verzi.

 

Typingclub.com

Tato online služba je v několika jazycích a je určena pro ty, kteří se chtějí interaktivní naučit psát všemi deseti prsty za relativně krátkou dobu.

 

Strojopisonline.cz

Stránka je určena pro začátečníky, ale i pro pokročilé. Obsahuje sekci Teorie, která prezentuje seznámení se s prstokladem a úvod do strojopisu. Další sekcí je Nácvik a přípravná cvičení. Psaní můžete sledovat ve statistice, která uvádí počet úderů, počet chybných úderů a vyhodnocení chybovosti.

 

Typingacademy.com

Webová služba je pro uživatele, které chtějí výuku v anglickém jazyce. Stránka intuitivní a velmi pěkně graficky upravená v minimalistickém stylu. Pro výuku je nutná registrace.

 

Typingme.com

Další stránkou pro uživatele v anglickém a německém jazyce je jednoduchá online výuka na webu Typing me. Naleznete zde 2 úrovně a to amatérský a Pro. Obsahem v mateřské verzi je 10 lekcí a úroveň Pro obsahuje 15 lekcí.

 

 

 

Pokud se již rozhodnete a najdete si ten správný zdroj, dodržujte jedno pravidlo. V první řadě začněte psát tak, že se nebudete dívat na klávesnici, ale přímo na napsaný text na monitoru. I když se vám to bude zdát na začátku obtížné, tak po čase si na to zvyknete a přestanete pozorovat vaše prsty na klávesnici. Někdo vypíná podsvícení klávesnice, aby se plně soustředil pouze na napsaný text.