Kancelář a škola

Vše, co potřebujete vědět o tonerech

Co je toner

Tonerový zásobník, toner je kazeta naplněna tonerovým prachem. Ten je černý nebo barevný sestávající z mikročástic o velikosti 5 až 30 mikrometrů (µm). Je náplní vyměnitelných kazet, nebo jinak také cartridgí, které se používají v laserových a LED tiskárnách. Pro barevný laserový tisk se používá výhradně v samostatných kazetách, na rozdíl od tricolor kazet pro inkoustové tiskárny. Ty mohou při barveném tisku použít samostatné náplně, ale také jednu společnou, barevnou tricolor kazetu. Tato možnost při tonerech není. V laserových tiskárnách se používá buď černý toner pro monochromatický tisk, nebo 4 tonery CMYK (černý, azurový, purpurový a žlutý) pro barevný tisk. Samotná kazeta toneru obsahuje čip, stěrky, pečeť a další komponenty, které jsou potřebné pro komunikaci s tiskárnou. Náplň, tonerový prach se tlakem a teplotou zhruba 120 až 180 °C nanáší na papír.

 

     

Kde se toner používá

Na tuto otázku jsme částečně odpovídaly. Toner je součástí, ale zároveň samostatným vyjímatelným zařízením v laserových a LED tiskárnách. Tonerové kazety jsou v podstatě spotřebním materiálem, stejně jako i inkoustové kazety. Jejich hlavní využití je v tiskařském průmyslu. To znamená všude, kde se používají laserové nebo LED tiskárny, pro tisk a kopírování.

Kde se nachází tonerová kazeta v tiskárně

Každý výrobce má své zařízení navrženo tak, aby výměnu tonerové kazety zvládl samotný uživatel. Není tak nutný zásah servisního technika. Toner se nachází po otevření v části, kde je k němu dobrý přístup. V bezprostřední blízkosti se nachází vždy i obrazový (optický) válec, což dává smysl, protože se na něj nanáší tonerový prášek. Ten se následovně otiskne na papír. K celému procesu je nutná určitá teplota a tlak. Optický válec má omezenou životnost, ale jeho výměnu není třeba dělat tak často, jak je tomu u tonerů. Ačkoliv uvádíme, že toner a optický válec jsou dvě samostatné jednotky, můžete se u některých tiskáren setkat s kombinovanou tonerovou jednotkou, která již obsahuje i obrazový válec. Při výměně toneru se automaticky vyměňuje i válec. Samostatný obrazový (opticky) válec má delší životnost. Oproti tomu životnost integrovaného válce v tonerové jednotce je podmíněna spotřebou toneru.

 

     

Složení toneru

Přesné složení toneru záleží od samotného výrobce. Původně byl vyroben z uhlíku, rozdrceného na požadovanou frakci. Dnes je to nejčastěji směs složek umělá pryskyřice, magnetizovateľné oxidy kovů (oxid železitý), barevné pigmenty, které jsou aditivní složkou, která vymezovala konečnou barvu toneru a menší množství uvolňujících složek, jako jsou různé polymery, vosky a silikony. Dominuje směs polymery, styrenové akryláty spolu s karbonovým prachem. Díky jejich tepelné citlivosti se tyto plastické částice snadno nataví a zajistí tak dobrou přilnavost na papíře. V podstatě platí, čím je velikost mikročástic tonerového prášku menší a konzistence jemnější, tím je toner kvalitnější. Přesné složení a poměr v jakém se v toneru jednotlivé složky nacházejí je pečlivě navržen, pro jednotlivé zařízení a vyladěný pro tiskové prvky v tiskárně. To už je práce výrobce, správně to navrhnout a otestovat, aby uživatel dostal toner ve výborné kvalitě pro tisk.

Vlastnosti kvalitního toneru

Ideální toner má vlastnosti, díky kterým s minimální velikostí mikročástic zajistí kvalitní smíchání barev a výborně barevné překrytí. Tenká nanesená vrstva musí zobrazovat přesné přechody barev, syté pokrytí bez různých defektů, jako jsou pásiky, vynechána místa tisku. Důležitou roli hraje i optimální přilnavost na papíře.

Druhy tonerů

Kromě originálních tonerů, které nesou značku výrobce tiskárny, jsou na trhu i tonerové kazety jiných výrobců. Ti sice nevyrábějí tiskárny, ale zabývají se výrobou tonerů, plně kompatibilních pro mnohé druhy tiskáren od různých výrobců. Tyto tonery voláme kompatibilní, alternativní tonery. I mezi nimi najdete standardní kvalitu, která odpovídá mezinárodním normám, ale i vysoce kvalitní tonery. Ty jsou plněny značkovým tonerovým prachem, v prémiové kvalitě.
Co se týče barev, tak jsou tonery přizpůsobeny barevnému tiskovému systému CMYK. Pro každou z barev je potřebný samostatný toner. Monochromatické tiskárny pracují pouze s jedním černým tonerem. Barevné zařízení využívají pro tisk 4 tonerové kazety:

C - caynne (azurová)
M - Magenta (purpurová)
Y - Yellow (žlutá)
K - Key plate/ Black (černá)

Jak jsme již zmínili, na rozdíl od inkoustových kazet, neexistuje společná tricolor tonerová kazeta.

Podle čeho vybíráme toner do tiskárny

Pokud vám dojde toner a potřebujete si zakoupit nový, hledejte toner podle označení na balení. V případě, že nevíte najít označení na toneru nebo balení, určitě ho uvádí výrobce v manuálu k tiskárně. Vhodný toner pro vaši tiskárnu můžete najít také podle modelu zařízení. Na stránkách výrobce nebo přímo v obchodě najdete model tiskárny a všechny druhy tonerů, které můžete používat. Na našich stránkách najdete vyhledávací pole, kde prostě zadáte model tiskárny nebo označení toneru a dostanete se k nabídce všech tonerů, plně kompatibilních s tiskárnou. Nejen originální, ale i alternativní a prémiové tonery, díky kterým ušetříte na nákladech. Většinu tonerů nabízíme i ve velkokapacitní verzi XL.

Jak dlouho vydrží toner a kdy jej vyměnit

Spoléhat se na údaj výrobce o vytíženosti toneru, vám nedoporučujeme. Jde spíše o informaci na základě testování. Tento údaj se vztahuje na tisk při 5 % pokrytí s určitým typem písma, při zachování standardního řádkování. Toner vám může vydržet o něco déle, ale i kratší dobu. Vždy to v první řadě záleží na objemu tisku, od písma, které zvolíte, množství obrázků a podobně. Proto dopředu nemůžete přesně vědět, jak dlouho vám toner při tisku vydrží. Pokud ho nepoužíváte, že ho máte, jako náhradní toner do zásoby, vydrží vám v podstatě při správném uskladnění dlouhou dobu. Při tonerech nehrozí, že vám uschne, jako je tomu u inkoustových kazetách. Výměnu realizujte vždy když je to nutné, nebo zaznamenáte zhoršení tisku. O tom, že je nutná výměna toneru, vás informuje displej tiskárny. Toner pomocí čipu komunikuje s tiskárnou. Pokud máte tiskárnu bez displeje, tuto informaci pro zakoupení nového toneru, dostanete přímo na obrazovce monitoru nebo připojeného notebooku. Jsou sice případy, kdy tiskárna indikuje prázdný toner i v případě, že je kazeta ještě plná nebo úplně nová. To jsou však ojedinělé chyby, kdy pomůže restart zařízení nebo reset počítadla.

Chybný tisk, příčina závady s tonerovou náplní

A tady se dostáváme k jednomu z chybových hlášení, špatná indikace stavu toneru. Nejčastěji se to stane při výměně nové tonerové kazety. Tiskárna stále hlásí spotřebovaný toner. Tuto závadu se vám může podařit odstranit kontrolou a znovu založením toneru do tiskárny. Vypnutím a zapnutím tiskárny. V některých případech pomůže až reset tiskárny nebo počítadla v tiskárně. Reset počítadla stavu toneru doporučujeme pouze zkušeným uživatelům. Mezi chyby, kterými se projevuje spotřebovaný toner patří i různé pásiky a šmouhy na výtisku, snížená sytost a barevnost, vynechávání tisku. Slabý tisk a různé pásiky nejčastěji vznikají, když dochází toner v tiskárně. Jde o problém při přenosu toneru na tiskové médium. Šmouhy mohou byt zase způsobeny nečistotami, jako je tonerový prášek při manipulaci s kazetou, nečistoty na optickém válci. Opotřebovaný nebo špatný stěrač válce. Někdy je problémem i nevhodná nebo špatně nastavená tloušťka a typ papíru. Právě špatně zvolený typ papíru někdy nadělá problémy s tiskem.

Kapacita tonerové kazety

Tonery jsou v nabídce ve standardní kapacitě, ale také velkokapictní s větším objemem. Ty mají označení XL. Každý výrobce udává při toneru jeho kapacitu údajem vydatnost nebo vytíženost. Tento údaj odpovídá přibližnému počtu vytištěných stran při 5 % pokrytí tiskem. Přibližná průměrná výtěžnost se udává podle norem ISO nebo metodologií testování samotného výrobce při nepřetržitém tisku. Aktuální výtěžnost se samozřejmě může lišit podle obsahu tištěných stran a dalších faktorů.

Životnost tonerové kazety

Říci "donekonečna" by bylo naivní, protože jde o spotřební materiál, který se používá, kdy ho potřebujeme. Nikdo nenakupuje velké množství tonerů na několik let dopředu. Vždyť i samotná tiskárna má v podstatě omezenou životnost. Přesto při správném skladování, vám vydrží toner i několik let. Netřeba však zapomenout, že i tento produkt podléhá době expirace. Po této lhůtě sice můžete toner používat, aniž by vám prášek uschl nebo zmizel, ale kvalita tisku již nemusí být vyhovující.

Uskladňování tonerů

Tma, sucho a v blízkosti žádné přímé sluneční paprsky nebo tepelný zdroj. Vyhněte se uskladňování tonerů ve vlhkém nebo příliš chladném prostředí. Nikdy nevybírejte toner z ochranného obalu dříve, než ho jdete instalovat do tiskárny. Toner by se měl dlouhodobě uskladňovat v horizontální poloze. Pokud jste ho uložili svisle, tak ho před samotným vložením do tiskárny uložte krátce horizontálně a před použitím nim lehce protřepejte. Tonerový prach se tak rovnoměrněji rozloží.

Kam s prázdnou tonerovou kazetou

V žádném případě ne do běžného odpadu! Spotřebovaný toner, tedy prázdná tonerová kazeta patří do recyklovatelného odpadu. Předat jej můžete přímo ve sběrném dvoře svého bydliště, nebo u prodejce tiskáren, tonerů a inkoustových náplní, který se o likvidaci takového odpadu postará. Jsou to většinou prodejci, kterí mají smlouvy s odběrnými místy. Prázdné tonerové kazety vám s největší pravděpodobností vezme každý prodejce elektroniky. Prázdné originální kazety můžete nabídnout i do výkupu, někteří prodejci jejich znovunaplní tonerovým práškem. Tento proces je možný pouze s originálními kazetami a ne mnohonásobně opakovaně.

Škodí toner zdraví

Žádnou oficiální studii, která by jednoznačně toner označila za zdraví škodlivý, jsme nenašli. Samozřejmě, že vdechování jakéhokoliv prachu, není vhodné. Na internetu jsme našli pár článků, které se věnují tonerem a tomu, zda je toxický a škodlivý pro zdraví. Na jedné straně jsou to environmentální přívrženci, kteří operují s emisemi z laserových tiskáren a jejich údajným vlivem na lidské plicní buňky. To na jakem principu fungují laserové tiskárny, proces fixace ve fixační jednotce, při kterém se vylučují aditiva z toneru, jim dává v něčem za pravdu. Při manipulaci s tonerem by bylo dobré mít rukavice a vyhnout se tak kontaktu jemného prášku s kůží. Znovu však nemůžeme brát v úvahu všechny tonery, ani laserové tiskárny. Ty byly jistý čas po palbou kritiky, kvůli vylučování škodlivých látek. Týkalo se to jen vybraných modelů. Situace vyzařování malého procenta ozónu se vztahovala na první tiskárny a dnes už ztrácí na aktuálnosti. Každý výrobce si dobře rozmyslí, jaký model a jak dobře ošetřený vůči lidskému zdraví a životnímu prostředí vypustí z výrobní linky. Drtivá většina výrobců tonerů své výrobky velmi důkladně kontroluje, aby se případně zdravotní rizika maximálně minimalizovali. Stejně musí všechny tonerové kazety splňovat mezinárodně standardní normy. Stejná pravidla platí pro originální i alternativní tonery. Zde je namístě říci, že největším rizikem v dnešní době je samotná, neodborná manipulace s tonerem. Při výměně se může dostat jemný tonerový prášek na kůži, kde může u někoho způsobit podráždění. Nebezpečné je, pokud si ho uživatel zanese do blízkosti očí. Nepříjemné je i samotné znečištění oděvů tonerovým prachem.

Manipulace s tonerem a jak se zbavit skvrn od toneru

Dostali jsme se k manipulaci s tonerem, kdy může vzniknout situace, že se vám podaří při výměně trochu tonerového prášku dostat na šaty nebo kůži. Při správné manipulaci, by se to nemělo stát, ale pokud se vám to náhodou přihodí nesnažte se použít teplou vodu. Vzhledem ke složení tonerového prášku, který se teplem taví je vhodné vždy použít chladnou vodu. Rozsypaný tonerový prach je doslova katastrofa a tak se snažte jakékoliv nehodě předejít. Z rukou jde snadno dole pomocí mýdla a chladné vody.

Kde nakupovat kvalitní tonery a jak ušetřit

Dnes už můžete nakupovat tonerové náplně přímo z pohodlí svého domova. Stačí si v internetovém obchodě vyhledat přesné označení toneru nebo model tiskárny. Na našich stránkách najdete širokou nabídku tonerových kazet pro nejnovější tiskárny, ale i starší modely. K nákupům nabízíme Cashback a často přidáváme slevy pro vybrané tonery. Ušetřit můžete nákupem alternativních tonerů a to nikoli malou finanční částku. Máme několikaleté zkušenosti s prodejem náplní do tiskáren, které nám dodávají ověření dodavatelé. Pečlivě jsme si vybrali spolupráci s dodavateli, jejichž výborné renomé a kvalitní produkty jsou zárukou spokojenosti našich zákazníků.