Kancelář a škola

Vizitky si můžete vytisknout i sami (last minute)

Žijeme v době maximální tvořivosti a technické soběstačnosti. Roky, když jsme běhali kvůli výtisku, faxu a kopírování do copy center jsou za námi a totéž platí v případě tisku různých propagačních materiálů, pozvánek a vizitek. Právě vizitky se staly součástí každého moderního člověka. Nejsou už jen výhradou podnikatelů a velkých společností nebo bankovních agentů. Dnes je trendem při výměně kontaktů nabídnout pěknou vizitku s kontaktními údaji. Zajímavou vizitku si můžete navrhnout a vytisknout sami. Tuto alternativu si nejednou volíme, pokud nutně potřebujeme vizitky a jediným způsobem na poslední chvíli (last minute), zůstává možnost "udělej si sám".

Jak na to

Tvorba vizitky sestává ze dvou úkonů. Prvním je vytvoření v některém z programů k tomu určených nebo jednoduchým řešením je i tvorba v Open Office. Jde o bezplatnou alternativu k balíku Microsoft Office. Druhá část už sestává z tisku s výběrem vhodného papíru.

Příprava designu

Open Office je balík kancelářských aplikací, který obsahuje program Writer, Calc, Draw, Impress a Base. První z jmenovaných Write může velmi dobře posloužit při návrhu vizitky. Stačí zvolit soubor, nový dokument a vybrat vizitku. Jednotlivé kroky zvládne každý. Zvolíte si formát, kde si upřesníte rozměry vizitky. Nejběžnějším rozměrem, který se používá v Evropě je standardních 90 x 50 mm. Můžete se však setkat i s větším rozměrem 95 x 55 mm nebo naopak menším 85 x 55 mm.
Pokud používáte Microsoft Office je návrh vizitky skoro podobný, jako při Open Office. Ve Wordu si zvolíte soubor, nový dokument. Na pravé straně se vám zobrazí dostupné šablony. Usnadnit si to můžete, pokud do vyhledávacího pole zadáte "vizitky". Word vám nabídne tři jednoduché šablony pro vytvoření vizitek.

Výběr vhodného fontu

Při tvorbě vizitky si můžete zvolit jeden nebo více fontů. Je však třeba přihlížet na celkový design vizitky a vhodnost jednotlivých fontů. Dobrý výsledek ještě neznamená, že použijete na každou informaci odlišný font. Designu někdy pomůže kombinace velikostí fontů, nebo zvýraznění jinou barvou nebo odstínu.

Nepřehánějte to s designem

Přidat logo nebo motiv, který má blízko k činnosti vaší firmy může vizitku příjemně oživit. Příliš mnoho grafických prvků však může naopak uškodit celkovému designu.

Množství informací na vizitce

Vizitka je určena pro informace o vás nebo vaší firmě. Proto by měla obsahovat tyto údaje:

- název a logo společnosti (pokud nemáte logo stačí název)
- jméno a funkci (pokud jde o osobní vizitku)
- kontaktní údaje (adresa, číslo telefonu, faxu)
- emailovou adresu
- adresu webové stránky

Moderní vizitky dnes již obsahují i ​​QR kód pro snadné pořízení pomocí smartphonu s odkazem na webové stránky nebo sociální profily (Facebook, Twitter, Linkedid, Google+, Instagram).

Tisk vizitek

Pokud již máte design své vizitky hotový přichází na řadu rozvržení vizitek na formát papíru, nejčastěji A4 a co byste neměli zapomenout, jsou značky na ořez.

Výběr vhodného papíru

Pro tisk vizitek je nejvhodnější nejtlustší papír, na jaký je schopna vaše tiskárna tisknout. Ideální je papír s vysokou bělostí a gramáží 200 až 300 gramů. Moderní laserové tiskárny nemají problém tisknout na papír s gramáží 220 gramů. Abyste se vyhnuli problémům ověřte údaj o maximální gramáži papíru pro vaše zařízení.

Z pomezi velkého množství tiskáren, které zvládnou tisk i na papír s hrubší gramáží patří laserové tiskárny například model Samsung SL-M2625D nebo Samsung SL-M3820ND. Obě si poradí s papírem do 220 gramů. Canon Pixma iP7250 z řady inkoustových tiskáren nemá problém ani s tiskem fotografických papírů až do 300 gramů. Tiskárna Epson WorkForce AL-M300DN zvládne papír do 216 gramů, což já hodnota, kterou dosáhne i Xerox Phaser 6600DN. Výpočet tiskáren na trhu, které vás nezklamou při tisku na silnější papír je dostatečně velký. Pokud si nejste jisti, zda je vaše tiskárny na takovou tisk vhodný, ověřte si to v dokumentaci k vašemu modelu nebo na stránce výrobce.

Jak tisknout i velký počet kusů vizitek s nízkými náklady

Při tisku vizitek se předpokládá, že budete tisknout větší množství kusů a kromě papíru se zvýší spotřeba barvy nebo toneru. Aby vás taková domácí tisk nevyšla podstatně více, než v profesionální tiskárně náklady si můžete snížit nákupem alternativních barevných inkoustových kazet nebo laserových tonerů, podle modelu tiskárny.

Vytisknout si vizitku je v podstatě docela jednoduché, pokud tomu věnujete trošku času na vytvoření vizitky před samotným tiskem. Pokud si zvolíte správné rozměry, označíte značky na ořez a použijete vhodný papír, výsledek by vás neměl zklamat.