Kancelář a škola

Virtuální realita u vás doma (od hraní po fitness a zařizování bydlení)

Každý z nás se již jistě setkal s pojmem virtuální realita nebo rozšířená realita. Jedná se o poněkud odlišné technologie a lidé si je často zaměňují. Zatímco rozšířená realita byla přístupnější pro uživatele přímo přes chytré telefony, tak virtuální realitu mohli okusit s určitým hardwarem. Ze začátku byla cena zařízení pro VR vysoká. Dnes už se pohybuje v takových cenových relacích, že po ní může sáhnout v podstatě každý.

Virtuální realita (VR) přináší příležitost úplného ponoření se do virtuálního světa. Uživatel přechází z prostředí běžného světa pomocí VR headsetu do výlučně digitálního prostředí.

Rozšířená realita (AR) přidává obrazům skutečného světa v běžném vnímání digitální vrstvu s relevantním informačním obsahem prostřednictvím chytrého telefonu, tabletu, průhledného displeje nebo AR brýlí.

Smíšená realita (MR) umožňuje digitální objekty manipulovat a ty po této interakci reagují podobně jako reálné, hmotné objekty.

 

Za poslední roky se posnuly společnosti, které se zabývají VR o pořádný kus dopředu. Technologie, kterou při jejím uvádění pojmenovali futuristická se dnes stává běžnou součástí výbavy hráčů v domácím prostředí. Podle prognóz na základě ročního tempa růstu někde na hranici 30% se předpokládá, že trh virtuální reality vzroste do roku 2027 na 92,31 miliardy dolarů. Největší podíl souvisí s hlavními výrobci v tomto odvětví a využití v hráčském sektoru.

Virtuální realita VR (virtual reality) přináší na pc, herní konzole a mobilní telefony určitou simulaci ve 3D. Skládá se z brýlí s vysokým rozlišením a anatomických ovladačů. To stačí k zážitku VR přímo ve vaší domácnosti. Můžete získat zcela nový zážitek z hraní her, zhlédnutí 360 ° videí a filmů až po módní přehlídky, modelování a zařizování interiérů. Možností využití je stále více.  

Pokud se bavíme o virtuální realitě můžeme ji brát, jako prostředí vymodelované pomocí počítače, které simuluje skutečnost. Nejčastěji je to modelování vizuálního zážitku, který je zobrazován na obrazovce počítače nebo přes speciální stereoskopické zařízení (headset). Headset je zařízení, na kterém se po instalaci na hlavu uživateli zobrazuje virtuální realita. Pro doplnění zážitku se využívají i ostatní smysly, kterými jsou například sluch a hmat. Tvorba autentické virtuální reality je zatím omezena dostupnými technickými prostředky, které se však postupují a vývoj se zlepšuje.

 

      

 

Zatím nemůžeme striktně rozdělit VR do nějakých přímých kategorií, ale spíše ji zadělit podle toho kde se používá. Ať už se jedná o hry, filmy, vzdělávání, medicínské účely nebo design. Můžeme ji dělit na imerzivní a neimerzivní podle toho, podle stupně vcítění se do vytvořené reality. Neimerzivní virtuální realita se často za virtuální realitu ani nepovažuje, kvůli tomu, jak rozšířená je. Nejrozšířenější forma neimerzivní virtuální reality je jakákoli videohra, která je zobrazena na displeji a ovládaná ovladačem nebo klávesnicí a myší. Naopak imerzivní virtuální realita umožňuje uživateli vnořit se do vytvořené reality a využívá k tomu headset, který před očima uživatele tvoří 3D svět, doplněný 3D zvukovými efekty.

VR brýle základ pro virtuální realitu

Brýle VR budete potřebovat ať už chcete využívat VR samostatně, s připojením na pc nebo konzoli. Jsou dostupné v mnoha provedeních od různých výrobců plus rozmanitá výbava. Liší se od zabudovaných funkcí. Mezi důležité parametry patří rozlišení, obnovovací frekvence, konektivita a kompatibilita s operačními systémy.

Kromě VR Oculus nebo HTC Vive jsou na trhu také výrobci hracích kozel jako Sony, kteří mají své vlastní originální příslušenství VR pro PlayStation. Dokonce i výrobce DJI má své VR brýle pro drony. Žádnou výjimkou nejsou ani VR brýle pro mobily.

 

      

 

My jsme vyzkoušeli model Oculus Quest 2 ve verzi 128 Gb (Meta Quest). V balení naleznete brýle, dva ovladače Oculus Touch a kabel pro nabíjení. Bohužel není datový pro účel stahování přes pc. Po prvotním spuštění budete vyzváni k připojení k vaší Wi-Fi síti a přihlášení se na svůj FB účet plus potvrzení o tom, že údaje jsou pravdivé. V menu naleznete Store Oculus, kde si můžete stahovat různé hry placené i ve verzi demo zdarma. Oculus má 6 Gb RAM paměť, která zajišťuje plynulý chod. Ovladače dokonale kopírují pohyby vašich rukou. Překvapí ostrý obraz a velmi kvalitní prostorový zvuk. Při spuštění samotné hry budete vyzváni, abyste si označili prostor pro pohyb, takzvanou hrací zónu. Jejím účelem je, aby vás držela v určitém ohraničeném prostoru. Ovládání je pohodlné a velmi rychle si jej osvojíte. U jednotlivých her jsou vždy instrukce o ovládání. Zde je zapotřebí alespoň základní znalost anglického jazyka.

 

 

Díky VR můžete hrát různé hry, některé pomocí PC, kvůli systémovým požadavkům. Totéž platí o Steam hrách. Můžete sledovat YouTube videa označená VR, nebo 360. Pomocí služby Netflix si můžete prohlédnout některé VR filmy. Dobrý dojem na nás udělala hra od slovenských vývojářů Beat Saber a užili jsme si i The Walking Dead. Beat Saber se v placené verzi opravdu vyplatí. Příjemně jsou i VR prohlídky měst a různých památek, jakož i dokumenty National Geographic. Pokud si chcete vyzkoušet vesmír je zde Mission: ISS, kde zažijete pohled ve otevřeném vesmíru a v jednom okamžiku zapomenete, že stojíte nohama na podlaze.

Kromě zábavné stránky VR je její využití iv jiných oblastech a to v edukační, medicínské a při tvorbě designu. Zcela zajímavou částí je Fitness neboli výuka bojového umění. Virtuální Realita nabízí zažívat třeba iv domácím prostředí věci, kteří opravdu neexistují. Technologie je produkcí realistického trojrozměrného prostředí, které vnímáme jako skutečné . Po nasazení zařízení pro VR se uživateli objeví přímo před očima počítačem generovaný svět, ve kterém dokáže jednat a komunikovat. Dostává tak autentickou digitální repliku skutečného světa nebo alespoň jeho nejdůvěryhodnější simulaci. Všechny technologie ať už jde o virtuální, rozšířenou nebo smíšenou realitu stále pokračují ve vývoji a stávají se cenově stále dostupnější pro masy. Jejich rostoucí potenciál závisí také na samotných vylepšeních v oblasti hardwaru a softwaru. Očekává se pokrok ve výkonu, rozlišení, citlivosti senzorů, stejně jako v přenosnosti a snižování hmotnosti.