Kancelář

Věděli jste, že společnost Apple vyráběla i tiskárny

Společnost Apple dnes zná skoro každý. Logo nakousnutého jablíčka najdete na iPhonech, iPodech, iPadech, MacBook a u dalších produktů, které společnost vyrábí. Kromě toho má v portfoliu příslušenství k těmto produktům, služby a vlastní operační systémy Mac OS, iOS, iPad OS a Watch OS. I když nevlastníte žádný z produktů Apple, je jen malá šance, že jste o této společnosti nebo její zakladateli Steve Jobsovi neslyšeli. Co jste možná nevěděli je, že společnost Apple prodávala v období 80 - 90 let tiskárny pod svou značkou. Spolu to bylo přibližně 40 modelů, které spatřily světlo světa od roku 1982 až do roku 1997. Na těchto modelech se objevilo barevné logo Apple, které společnost používala od roku 1976 do roku 1998. Přestože se společnost výrazně nezapsala, jako výrobce tiskáren a dnes již žádnou z tiskáren nevyrábí a ani nepodporuje, nemůžeme jí upřít právo být jednou ze společností, které vyráběly i tiskárny. Modely, které Apple vyrobil v období 80 - 90 let můžeme rozdělit do tří kategorií. Jehličkové tiskárny modely ImageWriter, laserové tiskárny LaserWriter a inkoustové tiskárny StyleWriter.
 

Tiskárny, které nesly logo Apple

 
Úplně první tiskárnou byl model Apple Silentype, kterou společnost Apple Computer Inc., představila v roce 1979, krátce po předvedení 8bitové domácího počítače Apple II Plus. Do prodeje se termální tiskárna Silentype dostala v roce 1980 za cenu 599 USD. Navzdory této ceně byla jednou z nejlevnějších tiskáren na trhu, kde se ceny za tiskárnu pohybovaly kolem 1 000 USD. Tento model používal speciální papír a poskytoval výstup 80 sloupců. Zařízení mělo malé, kompaktní rozměry, dobrou rychlost a nízkou hlučnost. Díky tomu se dostala do pohostinského a restauračního se trzích, jako tiskárna, která napomáhala urychlit pohostinské služby.
 
 
 
 
O dva roky později představila společnost svou jehličkový tiskárnu Apple Dot, celý název zněl Apple Dot Matrix Printer. Prodávala se pod značkou Apple, ale výrobcem byla společnost C. Itoh. Tento model obsahoval ještě paralelní port. Tiskárna tlačila černobílé v nejlepším rozlišení 160 x 144 Dpi, standardně 96 x 72 Dpi. Rychlost tisku byla 70 řádků za minutu, 120 znaků za sekundu.
    
V roce 1983 přinesla společnost Apple na trh první tiskárnu se sériovým portem. Apple Daisy Wheel Printer. Využívala znakovou sadu ASCII a papír podávala kontinuálním tvarem. Tlačila rychlostí 40 znaků za sekundu a byla kompatibilná s počítači Apple, kde byla nainstalována karta Super Serial Interface Card.
 

ImageWriter

 
V roce 1984 představila společnost Apple první z modelů tiskáren ImageWriter. Tato jehličková tiskárna byla nástupcem předešlého modelu Apple Dot Matrix Printer. Změnou prošel paralelní port, který se změnil na sériový. Tiskárna byla uvedena, jako standardní tiskárna pro počítač Macintosh 128k, uvedený v témže roce se kterým byla kompatibilní. Šlo o WYSIWYG tiskárnu, která tlačila to, co vidíte na monitoru. Kromě textu zvládala i tisk grafiky. Tiskárna tlačila černobílé v rozlišení 144 Dpi. Rychlost tisku se pohybovala v závislosti na nastavení výsledné kvality. V rychlém režimu to bylo 120 znaků za sekundu v nízké kvalitě. Standardní kvalita 28 znaků za sekundu při rozlišení 75 Dpi a rychlost při vysoké kvalitě s rozlišením 144 Dpi byla 11 znaků za sekundu.
 
 
 
 
Tento model byl na trhu do konce roku 1985, kdy ji vyměnil nový model ImageWriter II. Ten obsahoval několik zajímavých změn. Tím na první pohled nejviditelnějším byl moderní design a konstrukce, která dovolovala přidávat rozšíření k základní tiskárně, jako například podavač papíru. Rozlišení 144 Dpi zůstalo, jako při předešlém modelu, ale rychlost za zvýšila na maximum 250 znaků za sekundu. S nastavením vyšší kvality výstupní tisku se snížila 180 až 45 znaků za sekundu při nejvyšší kvalitě. Důležitou novinkou byla "barevný" tisk v 7 odstínech. Ten vyžadoval speciální inkoustovou pásku. Tento model tiskárny se vyráběl velmi dlouho a prošel 3 revizemi s označením ImageWriter, ImageWriter IIc a ImageWriter II/ L. Výroba byla ukončena v roce 1996. Opakem úspěšného modelu ImageWriter II byla tiskárna ImageWriter LQ, která byla na trhu necelé 3 roky a její výroba se ukončila.
 

LaserWriter

 
 V roce 1985 Apple předvedl svou laserovou tiskárnu typu PostScript Laser. Byla to jedna z prvních laserových tiskáren určených pro masový trh. Tiskárna obsahovala procesor Motorola 68000, s frekvencí 12 Mhz, 512 kB pracovní paměti a 1 MB vyrovnávací paměti. Obsahovala podporu AppleTalk pro sdílení mezi 16-ti počítači Mac. Tlačila v rozlišení tisku 300 Dpi, rychlostí 8 stran za minutu. Tiskárna LaserWriter byla zároveň prvním zařízením s novým designem zvaným Snow White, navržený společností Frogdesing. Všechny nové produkty společnosti Apple se tak sjednocovaly v novém barevném provedení teplá šedá, označované jako Platina barva. Na úspěch LaserWriter první generace navázaly další tiskárny ze série Laser Writer.
 
S každým novým modelem nabízeli tyto tiskárny rychlejší tisk, vyšší rozlišení, přibyla podpora ethernet připojení a barevný tisk, model Color LaserWriter. Od roku 1985 až po rok 1996 se dostalo na trh přibližně 25 modelů laserových tiskáren. První modelové řady nesly označení LaserWriter, LaserWriter Plus, LaserWriter II / SC, NT, NTX, f, g. Následovaly modely Personal LaserWriter SC, LS, NT, NTR.
 
V roce 1993 představila společnost laserovou tiskárnu s podporou QuickDraw, model Personal LaserWriter 300. Kromě nového designu nabízela rychlost tisku 4 strany za minutu v černobílém režimu v rozlišení 300 Dpi. Obsahovala vstupní zásobník s kapacitou 100 listů papíru formátu max. A4, s nastavitelným mechanismem pro velikost zvoleného papíru i obálek. Ještě v tom roku dostala upgrade v podobě modelu Personal LaserWriter 320.
 
Následovala modelový řada tiskáren LaserWriter Pro 600, 620 a 810. Laserová tiskárna LaserWriter Pro 810 využívala procesor Waitek 8200 s frekvencí 7,25 Mhz, ROM 3 MB a RAM paměť rozšiřitelnou z 8 MB až do 32 MB. Za minutu vytlačila 20 stran s rozlišením v nejvyšší kvalitě 800 Dpi. Podporovala připojení pomocí ethernetu a LocalTalk. Obsahovala 2 vestavěné vstupní zásobníky s možností přidání ještě 1 zásobníku na papír. Byla kompatibilní s počítači se systémem Mac OS 8.x, kde podporovala odesílání úloh do tiskárny a faxování z tiskárny. V pracovních skupinách tak mohli uživatelé faxovat projekty bez potřeby tisku. Výroba tohoto modelu byla ukončena v roce 1994. Do roku 1997 se objevilo na trhu ještě několik laserových tiskáren LaserWriter s různým označením a specifikacemi.
 
V roce 1995 představila společnost Apple svou první barevnou laserovou tiskárnu Color LaserWriter 12/600 PS a hned rok na to model Color LaserWriter 12/660 PS. První barevný model pracoval s procesorem AMD 29030, 30 Mhz a 8 MB ROM pamětí. RAM paměť měla velikost 12 MB s možností rozšíření až do 40 MB (2 sloty). Tiskárna tlačila v rozlišení 600 Dpi rychlostí 12 stran za minutu v monochromatickém režimu a 3 strany za minutu v barevném režimu. Nechyběl ethernetové port pro zapojení do sítě. V roce 1996 nahradila první model druhá generace tiskárny Color LaserWriter 12/660 PS, která měla totožné specifikace, ale nižší prodejní cenu.
 

StyleWriter

 
V roce 1993 se objevila na trhu pod značkou společnosti Apple inkoustová tiskárna StyleWriter první generace. V té době šlo o produkt pro spotřebitele, který vyžadovaly vyšší kvalitu tisku, jakou jim mohli nabídnout jehličkové tiskárny a zároveň nižší cenu, za jakou se prodávaly laserové tiskárny. Tuto mezeru na trhu dokázali pokrýt právě inkoustové tiskárny. Za minutu sice vytlačila tiskárna pouze 1 stranu v černobílém režimu, v rozlišení 360 Dpi, ale šlo o cenově dostupený model pro širší masy- Model druhé generace StyleWriter II měl vyšší rychlost při stejném rozlišení.
 
O něco později představil Apple velmi zajímavou přenosnou tiskárnu Portable StyleWriter. Připojovala se k počítači 8-bitovou paralelní linkou typu Centronics. Tlačila v rozlišení 360 Dpi a za minutu dokázala vytisknout 1,5 strany. Zajímavou se stala hlavně kompaktními rozměry, nízkoprofilovým designem a přenosností.
  
V roce 1994 se objevily na trhu barevné inkoustové tiskárny modelové řady Color StyleWriter. Šlo konkrétně o modely Color StyleWriter Pro, Color StyleWriter 1200, 1500, 2200, 2400, a 2500. Model Color StyleWriter 2500 byla na tu dobu výkonná, barevná inkoustová tiskárna. Za minutu dokázala vytisknout 5 stran v černobílém režimu a 0,66 strany barevně, při maximálním rozlišení 720 x 360 Dpi.
 
V roce 1997 představila společnost Apple novou a poslední modelovou řadu svých inkoustových tiskáren. Modely Color StyleWriter 4100, 4500 a 6500. Poslední jmenovaný model tlačil rychlostí 8 stran v monochromatickém režimu nebo 4 strany barevně v maximálním rozlišení 600 Dpi. Posledním modelem byla tiskárna LaserWriter 8500.
 
Množství modelů tiskáren, které se prodávaly pod značkou Apple byly produkty rebadging programu. Společnost Apple se specializovala hlavně na to, aby byly všechny představeny tiskárny plně kompatibilní pro její vlastní počítače. Apple v podstatě nikdy nevytvořil žádnou vlastní tiskovou technologii, ale vyráběl zařízení s originálními částmi OEM nebo to byly rebrandigované tiskárny modelové řady StyleWriter od společnosti HP, kteří se prodávaly pod značkou Apple.
 
Přestože Apple výrobu tiskáren dávno ukončil, stále můžete na některé funkční modely koupit spotřební materiál. Dnes se společnost Apple věnuje výrobě počítačům Mac, Macbookům, iPadům, iPhonům, přehrávačům iPod, hodinkám Apple Watch, sluchátkam, příslušenství a doplňkům ke svým produktům.