Kancelář a škola

Věděli jste, že jehličkové tiskárny jsou stále dobře prodávány

Když jse řekne jehličková tiskárna, málokdo se domnívá, že tento typ tiskárny se stále prodává. Samozřejmě, tato technologie si polepšila vývojem. Dnešní jehličkové tiskárny mají moderní design a lepší kvalitu tisku.

V roce 1978 výrobce Epson představil první 9-jehličkovou tiskárnu. Do dnešního dne má Společnost Epson ve svém portfoliu kromě inkoustových a laserových tiskáren taky jehličkové zařízení.

Jehličková tiskárna pracuje na principu jehliček připojenými elektromagnetom, které se pohybují, nebo spíše naráží (princip podobný psacímu stroji) proti pásce s barvou. Tiskne se na papíř pomocí jednotlivých bodů, text nebo jednoduchá grafika (obrázek). Počet jehliček se liší. Tiskárny mohou mít 9 nebo 24 jehliček. V minulosti se používali také 1 a 2-jahličkové tiskárny nebo 7-jehličkové tiskárny. Používali jse tam, kde byly nízké nároky na kvalitu tisku. V obchodech, nebo ambulancích na tisk receptů.

Dnes, na trhu se objevují především 24-jehličkové tiskárny, které jsou rychlejší a dosahují velmi dobré kvality při použití v účetnictví, tisku vstupenek a různých bloků. Všude tam, kde není potřebna vysoká kvalita a kde je třeba snížit conejvíce náklady. 

Rychlost tisku jehličkových tiskáren je indikována počtem znaků za sekundu. Tiskne se na nekonečný papír, kopírovací parír, nebo vícedílné formuláře. Náplně jsou pásky, které mohou být černé, ale také barevné.

I nyní několik výrobců stále nabízí jehličkové tiskárny. 
Vybrali jsme nejzajímavější. Začneme spoločností Epson, která má dlouhou tradici při výrobě jehličkových tiskáren. Ve svém portfóliu nabízi 9 a 24-jehličkové tiskárny.

Epson LQ – 350

Stručný popis

Technologie tisku: jehličková
Použití firma/domácnost: firma, obchod
Rozhraní tiskárny: obousměrná paralelní, RS-232, USB 2,0 typ B, USB 2,0 typ A
Tiskárna/multifunkční funkce: tisk
Maximální formát tisku: A4
Automatický oboustranný tisk: ne
Displej: ne

Rozměry a hmotnost

Šířka: 348 mm
Hloubka: 275 mm
Výška: 154 mm
Hmotnost: 4,1 kg

 

Tiskárna Epson LQ - 350 patří mezi ty, které se velmi dobře prodávají. Je to 24-jehličková tiskárna na 80 znaků v řádku. Vytíženost pásky je 2,5 milionu znaků. Do tiskárny se používá nekonečný papír nebo vícedílné formuláře. Konektivita je zajištěna paralelním rozhraním, sériovým rozhraním a samozřejmě i rozhraním USB. Rozlišení tisku je 360 ??x 180 Dpi. Tiskárna zvládá vytisknout 3 + 1 originál. Maximální rychlost tisku je 347 znaků za sekundu. Design je sice strohý, ale rozměry jsou kompaktní a s umístěním nebude problém. Spotřeba energie je nízká, zato hlučnost je vyšší, než jste zvyklý při inkoustových nebo laserových tiskárnách.

Plusy

- nízké náklady na tisk
- rychlo-tisk textových dokumentů
- tlačení více kopií najednou
- nízké náklady na spotřební materiál
- jednoduchá obsluha
- dlouhá životnost
- kompaktní rozměry

Mínusy

- nemá standardně podavač papír
- vyšší hlučnost
- menší kompatibilita s různými operačními systémy
- novější ovladače mohou způsobit problémy
- cena

Zhodnocení

Jehličková tiskárna Epson LQ - 350 patří mezi nejprodávanější zařízení s jehličkovou technologií. Do domácnosti bychom vám určitě doporučili jiné zařízení. Pro firmu nebo obchodníka na tisk různých formulářů, bloků a velkoobjemový tisk, kde se nevyžaduje vysoká kvalita je to dobré zařízení. Jehličkovým tiskárnám se na trhu stále daří. Jsou se odvětví, kde jsou dobrou volbou. Společnost Epson je pouze jedním z výrobcům těchto tiskáren. V svém portfoliu mají jehličkové tiskárny i společnost OKI, Lexmark a Tally/Dascom.