Kancelář a škola

Údržba atramentových a laserových tlačiarní

Tiskárna je zařízení, které pracuje téměř bez údržby. Mnoho uživatelů je proto přesvědčeno, že tato zařízení nepotřebují kromě výměny náplní a dokládání papírů, žádnou jinou péči. Pokud chcete, aby vám vaše tiskárna dobře a dlouho fungovala, trochu péče byste jí přece jen měli věnovat. Inkoustová tiskárna není náročná na péči a zvládne ji každý. Nejpodstatnější je kontrola barvy a trysek a alespoň minimální ochrana před uschnutím. Při laserových tiskárnách je situace trochu složitější, ale i tam se dá u některých modelů očistit válec od nečistot.

Tip pro vás

Při delší nečinnosti při inkoustových tiskárnách vám může v kazetách vyschnout barva. Předejdete tomu, pokud vytisknete občas pár slov nebo přímo přes nastavení tiskárny a program údržba provedete kontrolu trysek a vytisknete vzorek tisku. Pokud tisk není kvalitní můžete si pomoci funkcí čištění hlavy. Horší je situace, pokud vám zaschnou trysky. Ty se čistí destilovanou horkou, ale ne vařící vodou. Ne vždy však doma takový úkon končí úspěšně a na řadě je specializovaný servis. Při inkoustových tiskárnách je největším problémem právě při dlouhém nepoužívání zaschnutí trysek nebo barvy. Jinak vám stačí občasná kontrola od usazeného prachu.

Jak je to s ovladači

Při každé tiskárně najdete CD nebo DVD s podpůrným softwarem a ovladači k tiskárně nebo odkaz na webovou stránku výrobce, kde si tyto ovladače můžete stáhnout. Operační systém Windows má již některé ovladače přímo v systému a po připojení a rozpoznání nového hardwaru dokáže tiskárna pracovat. Ideálnější je však nainstalovat ovladače přímo od výrobce. Při instalaci si ověřte bitovou verzi operačního systému. Pro Windows jsou k dispozici dvě verze 32 a 64 bitová verze. Pokud používáte jiný operační systém, použijte ovladače pro váš OS. Skoro každý výrobce podporuje operační systémy Windows, Mac OS a Linux. Kromě ovladačů vám přibalí výrobce podpůrný software na lepší úpravu před tiskem nebo i grafický program pro úpravu fotek.

Tip pro vás

Málokdo se po zakoupení tiskárny zaregistruje na stránce výrobce. Tato možnost má však výhody. Zaregistrováním přímo na stránce výrobce získáváte určité benefity nebo nárok na prodlouženou záruku. Některý výrobci po registraci nabízejí doplňkové služby nebo určitý objem pro uložení dat v cloudovém úložišti.

Instalace doplňkového softwaru

Spíše výjimečně uživatel využívá různé programy pro úpravu dokumentů i když výrobce jejich zpravidla přibalí na CD nebo DVD přímo k tiskárně. Zapojíme tiskárnu a když všechno jde, jak má, necháváme základny nastavení a více se tím nezabýváme. Kromě ovladačů si mnohdy ani nevšimneme, že tam něco jiného ještě máme. Proč vlastně instalovat tyto programy a potřebujete je vůbec? V podstatě si můžete hned i odpovědět: ne, nepotřebuji. Ale tímto budete zkrácen o některé možnosti nastavení tiskárny, které vám mohou v konečném důsledku ušetřit barvu i papír. Pomocí programů se dají některé základní nastavení rozšířit na více možností. Mezi některými výrobcem přidanými programy najdete programy pro úpravu fotografií před tiskem, tvorbu vizitek a kalendářů. Výjimkou nejsou ani různé editory a programy pro převod skenovaných dokumentů do PDF. Jsou to většinou jednodušší řešení, ale bez toho, abyste za tyto programy museli platit.

Tip pro vás

Před samotným tlačením si pomocí programu nebo přímo v nastavení tiskárny můžete nastavit parametry tisku. U některých dokumentech, kde se nevyžaduje barevný tisk, tlačte pouze černým inkoustem. Vyberte si z možností kvality, kde nepotřebujete kvalitní fotografii nebo obrázky zvolte pouze text. Nastavte si podle velikosti tisku formát papíru a při menším formátu lze tisknout dvě strany na jeden papír. Pokud vám to dokument dovolí využívejte oboustranný tisk. Některé tiskárny mají funkci Duplex, pro automatický oboustranný tisk. Pokud tuto funkci vaše tiskárna nemá, určitě disponuje manuálním nastavením oboustranného tisku.