Kancelář a škola

Tiskový server

S pojmem tiskový server se setkáváme převážně v podnikové sféře. Jde o způsob, jak připojit více tiskáren do jedné lokální sítě. Pokud je potřeba řídit tiskové úlohy mezi kancelářemi jsou tiskové servery velmi užitečnými zařízeními. Jejich využití je možné samozřejmě i v domácím prostředí. Pokud je tiskárna nebo jakákoli multifunkce připojena k jednomu počítači může se stát, že se sníží jeho výkon. Aby se tomuto předešlo nebo i situaci, že počítač selže je vhodným řešením tiskový server, který umožňuje připojení i z jiných zařízení. Dnes je samozřejmě možné takovou situaci řešit i bezdrátovým připojením z mobilních zařízení k tiskáren nebo přímo z cloudových služeb z jakéhokoli zařízení, kterým k nim přistupujete. Přesto jsme se rozhodli vyzkoušet, jak dnes tento způsob funguje. Některé tiskárny již mají zabudovaný v sobě tiskový server. Druhá možnost je použití externího zařízení tiskový server. Ten nabízí několik možností konektivity jako je BLE, NFC, Wireless.

Jak nastavit tiskový server

Nastavení tiskového serveru se v podstatě liší při různých zařízeních a tiskárnách minimální. Tiskový server je možné nastavit také přímo v počítači pomocí ovladače MF přes síť. Je třeba nastavit počítač v síti jako tiskový server, nakonfigurovat v nastavení sdílení tiskárny. Prvním krokem je přihlášení se do počítače s účtem administrátora. Nainstalovat pokud je třeba ovladač tiskového serveru a klientských počítačů přes síť.


1. Otevřete složku nastavení
2. Klepněte na zařízení
3. Vyberte tiskárny a skenery
4. Vyberte tiskárnu, kterou chcete sdílet
5. Klepněte na spravovat
6. Klepněte na vlastnosti tiskárny
7. Vyberte sdílení této tiskárny
8. Zkontrolujte možnosti sdílet tuto tiskárnu
9. Do okna název sdílení zadejte vlastní popis (nebo nechte výchozí)
10. Klikněte na potvrdit
11. OK


Po dokončení tohoto postupu je zvolena tiskárna přístupná uživatelům sítě ve které je počítač připojen. Následovně se můžete připojovat zařízeními ke sdílené tiskárně.

Jak připojit zařízení k sdílené tiskárně

 

Na svém pc nebo jiném notebooku postupujte takto:

1. Otevřete nastavení
2. Klepněte na zařízení
3. Vyberte tiskárny a skenery
4. Klepněte na přidat tiskárnu nebo skener
5. Vyberte tiskárnu ze seznamu, kterou chcete přidat se svého zařízení
6. Vyberte sdílenou tiskárnu podle názvu
7. Zadejte cestu k umístění tiskárny


Je třeba změnit IP adresu počítače (název počítače) a sdílet název tiskárny, kterou připojujete. Dá se to i tlačítkem prohlížet a vyhledat tak sdílenou tiskárnu. Následovně klepnutím na tlačítko další a instalace ovladače. Potom znovu déle a tlačítko úprava. Po dokončení můžete úspěšně odesílat tiskové úlohy na síťovou tiskárnu.

Při počítačích se starším operačním systémem jako je Windows 10 se k těmto krokům dostanete přímo v ovládacím panelu v nabídce zařízení a tiskárny. Kliknutím na přidat tiskárnu si zvolíte ze seznamu tiskárnu, kterou chcete přidat. Systém začne vyhledávání. Následovně vyberte sdílenou tiskárnu podle názvu a zdajte cestu k umístění. Další postup je stejný jako u OS Windows 10. Všichni uživatelé budou moci tisknout ze sdílené tiskárny když je počítač (zařízení), které sdílí tiskárna zapnuté a připojené k síti. Tisk není možná, pokud je přístroj vypnutý nebo v režimu spánku.

V případě připojení zařízení tiskový server, který stále v nabídce různých výrobců tiskáren postupujte podle návodu výrobce. Provede vás krk za krokem k úspěšnému nastavení.