Kancelář

Tiskneme kalendář na nový rok 2018

Jak si vytisknout kalendář

S přicházejícím novým rokem je čas na výměnu kalendáře. Pokud nechcete utrácet peníze na nový nebo máte jinou představu o grafickém zpracování kalendáře, můžete si vytisknout svůj vlastní.
Co k to mu budete potřebovat? Postačí vám na to Word, Microsoft Power Point nebo nějaký grafický program, případně si vystačíte s on-line editorem na zpracování kalendáře. První věc, kterou musíte udělat, připravit si fotografie (můžete vytvořit i kalendář bez grafiky a fotografií). Dalším krokem je samotná tvorba kalendáře a poslední část je tisk kalendáře na vhodný papír. Předpoklad, že budete chtít tisknout barevný kalendář vyžaduje barevnou tiskárnu.

My si ukážeme tvorbu kalendáře v programu Zoner Photo Studio a alternativu ve Wordu z balíku Microsoft Office (podobný postup je i pro OpenOffice).

Pokud si chcete vytvořit roční kalendář na 12 měsíců s grafikou nebo fotografií pro každý měsíc, připravte si 12 fotografií s vámi určenou tématem, případně pokud chcete rodinný kalendář fotografie svých blízkých. Ty by měly být všechny ve stejných rozměrech a formátu (jpg).

Jednoduše ve Wordu (program z balíku Microsoft Office)

Otevřete si Word, soubor a zvolíte nový dokument. V nabídce najdete dostupné šablony, mezi nimiž je i šablona kalendáře. Na výběr je několik šablon kalendáře, jako je základní, týdenní, měsíční, roční kalendář s fotografiemi nebo kalendář přiřazených úkolů. Nás zajímá roční kalendář. Po stažení z webu Microsoft Office již máte šablonu, která obsahuje 12 stran. Každému měsíci můžete přiřadit fotografii s popisem. Je třeba správně označit rok, aktuální pro rok 2018. Ke každému měsíci zvolíte rok.A teď už stačí soubor uložit jako soubor Word nebo PDF formát. Volba stylu písma a velikosti je už na vás. Připravený soubor stačí vytisknout na dobře zvolený papír.

Jak si vytvořit kalendář v grafickém programu Zoner Photo Studio

Ani tento způsob tvorby kalendáře vám nezabere mnoho času. Pokud používáte grafický program Zoner, tak tvorba kalendáře bude pro vás hračkou. Otevřete program, záložka správce, publikovat. Zobrazí se vám nabídka, kde vyberete kalendáře. Prvním krokem pro publikování je výběr obrázků. Potřebujete 12 obrázků nebo fotografií. Po výběru si zvolíte formát stránky. Na výběr máte více možností a maximální velikost formátu je A3, tu zvolíte pouze pokud máte k dispozici tiskárna pro formát A3 a potřebujete takovou velikost kalendáře. Doporučujeme vybírat uživatelský formát nebo načíst formát a okraje přímo z připojené tiskárny. Další krok je výběr šablony kalendáře. Měsíční, půlroční ... roční. Vyberete si měsíční, zvolíte, jak bude umístěno uspořádání (fotografie obrázky), můžete zvolit barvu pozadí. Nyní zadáte jméno měsíce, jakým kalendář začíná. Takže aktuální leden 2018. Znovu jsou tu možnosti výběru stylu písma, velikosti a podbarvení ohraničení apod. Nechybí ani volba zvolit další parametry kalendáře, jako jsou popisy dní, svátek, určit speciální dny, svátky a dny volna. Dalším rokem je vložení obrázků a způsob jejich umístění. Vloženo obrázky (fotografie) můžete ještě dodatečně transformovat (otáčet). Posledním krokem je již uložení kalendáře, volba bitmapové verze, souboru PDF nebo přímo tisk. Pokud ještě zvažujete změny, můžete soubor otevřít v editoru a dále na něm pracovat.

Pokud se rozhodnete pro přímý tisk, je třeba mít připravenou tiskárnu a dobře zvolit papír. Pro tisk kalendáře se hodí strukturovaný papír. Nic však nepokazíte ani klasickým ofsetovým natíraným matným nebo lesklým papírem (lesklý / matný, tloušťka: 170 gr, 250 gr, 350 gr). Samozřejmě, že můžete použít i tenčí papír, ten vám však nezaručí dlouhodobou, roční výdrž. Náš tip je hrubší lesklý nebo matný papír, ale v úvahu berte i tiskárna na jaké si kalendář tisknete. Pro fotografické tiskárny by to neměl být žádný problém.

Vazba

Jednou z možností je, si takto vytištěn kalendáře dát někde profesionálně svázat do spirály a závěsného ouška, případně použít otevřenou kancelářskou sponu.

Kreativita je na vás

Při tvorbě vlastního kalendáře máte mnoho možností úprav, design si můžete přizpůsobit na šířku nebo na výšku. Obrázky, grafiku nebo vloženy fotografie si vybíráte podle sebe. Při šablonách si můžete zvolit, jaké bude uspořádání stran. Na konci vás však čeká vlastní dílo. Takový kalendář může být klidně i dárkem, který dáte svým blízkým s trefně vybranými fotografiemi. Personalizace je na vás a v rámci rodiny můžete do kalendáře přidávat hned důležité svátky v rámci členy rodiny.