Kancelář

Tiskárny, které zaujaly na CES 2020 v Las Vegas

Pokud se zajímáte o nové technologie, tak vám jistě neunikla velká akce, které se koná každoročně v Las Vegas. Jde o Tech - konferenci, která se uskutečnila v lednu 2020. Na konferenci dostali velký prostor nejnovější technologie, 5G síť, umělá inteligence a s ní spojené služby a produkty. Kromě přednášek, vystavovatelé prezentovali to nejlepší, co dokázali za rok vyvinout nebo zdokonalit. Ne všechny produkty se dostanou, až ke koncovému zákazníkovi. Některé skončí v rovině prototypu. My jsme hledali novinky ze světa tisku a tiskáren, které se letos na CES-e objevili. Dominoval samozřejmě 3D tisk. Objevila se tam však novinka, která zaujala. Tisk na kůži nebo tetování pomocí tiskárny.
 

Prinker - tetovací tiskárna, která vás potetovat

 
Co byste řekli na okamžité tetování jakékoliv předlohy na vaše tělo? A dokonce ne navždy, ale časově omezené. Mohli byste tetování přizpůsobovat módním trendům nebo svému citovému období. Žádná malba henou, ale skoro 100 % tetování. Tedy alespoň vzhledově ve stylu na různé příležitosti - různé tetování. O menší rozruch se postarala společnost Prinker Korea Inc. Vznikla v roce 2015 a je výrobcem a dodavatelem tiskáren pro dočasné tetování. Její vizí bylo být inspirativním a poskytnout nástroj na sebevyjádření. To se jim podařilo a tetovací tiskárny Prinker pro černou nebo barevný tisk, si už dnes můžete zakoupit spolu se setem inkoustů. Cena je stanovena na 269 dolarů za tiskárnu s černou tiskem a 299 dolarů za barevnou tiskárnu. Ta stále mimochodem v době uvedení 349 dolarů. Dnes ji najdete v nabídce za nižší cenu. S další investicí musíte počítat v podobě náhradních náplní. Cena se pohybuje okolo 100 dolarů černá naplň a 150 dolarů barevná náplň. Inkoust by měl vydržet asi 1 000 tetování. Samozřejmě 1 tetování se bere o rozměru plochy zařízení, jakým dokáže pokrýt místo na těle. Na stránce Prinker jsou v nabídce verze tiskárny: Prinker S, která obsahuje tiskárnu Prinker pro černý tetovací tisk, baterii a náplň. Druhá verze Prinker Pro se prodává ve dvou barevných provedeních (modrá a červená tiskárna). Balení obsahuje barevnou tiskárnu Prinker, 2 x baterii s nabíječkou a sadu inkoustů. Platba se uskutečňuje pomocí služby Pay Pal a je možné, že vám toto zboží zašlou i do zemí v rámci Evropy. V našich e-shopech zařízení Prinker zatím není v nabídce.
 
 
 
zdroj: prinker.us
 

Jak to funguje?

 
Prinker je malá přenosná tiskárna, která vám dokáže vytisknout na kůži dočasné tetování. Černý nebo barevný motiv podle předlohy, kterou si můžete sami navrhnout přes aplikaci. A to vše za krátký čas několika sekund. Jak to funguje? Pomocí aplikace, kterou si stáhnete do mobilního telefonu si vytvoříte vlastní tetování. Aplikace Prinker je dostupná pro Android i iOS (vyžaduje registraci). Kreativitě se meze nekladou a kromě obrázků můžete vytvářet nápisy a různé i složitější ornamenty a vzory. Mobil následovně pomocí Bluetooth rozhraní připojíte k tiskárně Prinker (monochromatické nebo barevné). Zdravotně nezávadný kosmetický inkoust, vám tiskárna nanese na vaši kůži. Je to sice jen dočasné tetování, ale rozdíl není na první pohled rozeznatelný od klasického tetování. Jeho trvanlivost záleží na podmínkách kůže. Běžnému skropení vodou odolá, ale pokud použijete sprchový gel nebo mýdlo zaručeně se ho zbavíte. Pokud byste si místo nemyli, možná by vám vydrželo tetování 2 až 3 dny. Právě proto jde o dočasnou záležitost pro párty, akce a příležitosti. Určitě je to produkt, který zaujme zejména mladých lidí a kreativních umělců. Cena za tiskárnu Prinker spolu se setem náplní je poměrně vysoká. Každopádně jde o zajímavé zařízení pro tetovací tisk.
 

3D tiskárny stále v kurzu

 
Velký prostor dostal na konferenci CES 2020 i 3D tisk. Ta už má svou premiéru dávno za sebou, ale stále je co zdokonalovat a posouvat se až k 4D tisku. Zajímavé byly stánky společnosti XYZpriting, která je již stálicí na různých akcích, kde prezentuje své stolní 3D tiskárny. Pokud jste si společnost spojili s 3D tiskárnami Da Vinci, jste v obraze. Nový model, který tato rychle rostoucí Tchajwanská společnost představila na letošním CES-e s označením Da Vinci Color 5D vzbudil velký zájem. Tento model nabízí laserové gravírování a 2D tisk na papír. Cílovou skupinou by měly být designéři a malé podniky.
 
Další společností, která prezentovala 3D tiskárnu byla Snapmaker a její nový model 3 v 1. Nová generace zařízení Snapmaker 2.0 kombinuje 3D tiskárna, laserové gravírování a CNC frézku. Má rozšířenou datovou sběrnici CAN pro rychlý bezdrátový přenos informací.
 
Francouzský výrobce Volumic - Imprimantes 3D si odnesl z CES-u 2020 dvě ocenění za zařízení STREAM Ultra SC. Jedno v kategorii Inovace 3D tisku, druhé za udržitelnost a eko-design. Pro tento model byly spuštěny na stránce výrobce předobjednávky už loni v listopadu s spouštěcí cenou 5 980 €.
 
Kromě 3D tiskáren se dostalo pozornosti i novému modelu 3D skeneru, od kanadské společnosti peel3d. Model peel3D 2CAD je profesionální 3D skener, který dokáže skenované soubory exportovat přímo do souboru pro CAD software. Podpora kompatibilních programů CAD je výborná, počínaje SOLIDWORKS, Inventor, PTC a dalšími. Princip 3D skeneru spočívá v tom, že skener i objekt se mohou pohybovat a vy uvidíte v reálném čase, co jste během skenování vynechali. Nejlepší je, že skener zvládne různé povrchy, jako jsou kovové odlitky, hliněné modely, keramika a porcelán, kámen, zdivo, plasty, tkaninu, kůži, malbu, sochy, lidí a organické formy. Výrobce nabízí i svůj vlastní software s množstvím funkcí, kterým usnadňuje celý proces.
 
Ani automobilový průmysl nezaostává v 3D tisku. Nebo spíše ve využívání některých částí při výrobě automobilů pomocí 3D tiskáren. Švýcarský výrobce automobilů Rinspeed představil na CES-e 2020 autonomní elektromobil MetroSnap, které má modulární koncept s vyměnitelnými kabinami Pods. Ty může uživatel snadno namontovat na podvozek nazývaný skateboard. Zajímavé je, že 30 různých části automobilu jsou vyrobeny na 3D tiskárnách.
 
Kosmetický sektor měl také své zastoupení. Jihokorejská společnost Amore Pacific vyvinula systém pro 3D tisk obličeje, přizpůsobený přímo na typ pleti uživatele. Společnost navrhla speciální stroj na výrobu více materiálů, kterými by dokázali vytoriť hydrogelových masku. Inovace trochu připomíná tu, kterou uvedla loni kosmetická společnost Neutrogena (která je součástí Johnson & Johnson.
 
V kosmetickém průmyslu ještě chválu zůstaneme. Společnost P&G, která patří pod koncern Procter&Gamble představila novou generaci tiskárny OPTEA Precision Skincare. Oproti předešlé generaci si polepšila 30 % nárůstem rychlosti a až 70 % snížením ceny. V prodeji by se měla objevit z přibližně za 599 dolarů již v létě tohoto roku. Náhradní náplně se budou prodávat asi na 100 dolarů. Tiskárna svou technologií dokáže zakrývat vady a nedokonalosti pleti. Nejprve speciálním fotoaparátem odskenuje povrch pokožky a následně pomocí algoritmu analyzuje snímky. Pro nalezené nedokonalosti vytvoří jejich dokonalejší verzi. Přesně vytiskne na cílové místo mikroskopické kapičky speciálního barevného séra (inkoust), které téměř se 100 % shodou sladí se zbytkem pleti. Použité inkousty mají sice dočasnou výdrž, ale dokážou takto naaplikovány až několik dní. Jsou odolné vůči slunečnímu záření a hyperpigmentaci. Odstranění je snadné pomocí odličovače kosmetiky.
 
CES 2020 přinesl mnoho zajímavých technologií, inovací, produktů i služeb se kterými se lze v budoucnu budeme setkávat. Dnes nám přijdou mnohé z nich stále futuristické, až nesmyslné. Některé z představených na CES-e byly opravdu výzvou. Například: Vepřové maso, které nebude pocházet ze žádného zvířete přinesl výrobce Burger 2.0. Jde o potravinářský produkt, který by měl nahradit hamburger. Jako náhrada za maso bude použita rostlinná směs. Společnost se chystá nahradit masové výrobky rostlinnými. Konzument by neměl pocítit v chuti rozdíl, tedy alespoň ne velký. V rámci boje proti skleníkovému efektu, který je právě následkem emisí skleníkových plynů, které pocházejí z hospodářských zvířat mají právě takové projekty zelenou.
 
V oblasti tisku se stále více dostává do popředí propojení umělé inteligence a smart funkcí. Pro tisk se rozšiřují možnosti médií a materiálů, na které je možné tisknout. Už to dávno nejsou pouze různé typy papíru. Tisk můžete skoro na cokoliv i na kůži, jak to ukázala společnost Prinker. 3D tisk se posouvá stále více ke kombinaci 3D tisku a jiné technologie v jednom univerzálním zařízení. Každopádně i letošní CES přinesl mnoho zajímavého.