Kancelář a škola

Tiskárny a hlasoví asistenti

Vývoj tiskáren už dávno není jen navýšení výkonu, zlepšení parametrů a vyšší kvalita výstupní tisku. Výrobci se musí přizpůsobovat novým trendům a technologiím. Poslední roky se zaměřovaly na konektivitu. Ta přinesla kromě připojení ethernet kabelem do LAN sítě i nové způsoby bezdrátového připojení. Pomocí Wi-Fi, NFC nebo Bluetooth mohou uživatelé tisknout své dokumenty a fotografie přímo z mobilních zařízení. Celkem úspěšným krokem v inovacích byla i podpora pro cloudové služby a sociální sítě. Novým trendem by se mohla stát podpora hlasových asistentů v tiskárnách. Někteří výrobci se již vydali tím směrem a mají na trhu zařízení s podporou hlasových asistentů. Co je hlasový asistent, jaké uplatnění má v tiskárně a kolik hlasových asistentů je v současnosti na trhu?
 
Co je hlasový asistent
 
Určitě jste se sním už setkali v mobilním zařízení nebo počítači. Pomocí hlasového příkazu jste nechali odeslat zprávu nebo email, uložili jste si poznámku nebo upomínku do kalendáře. Hlasový asistent je technologie, díky které můžete zadávat úkoly v mobilním zařízení a počítači, ale také ovládat svou inteligentní domácnost (Smart Home). Odvětí do kterých se inteligentní hlasoví asistenti dostávají se stále více rozšiřuje. Princip na jakém pracují, není jen zpracovat hlasový povel na základě lexické analýzy. Tak tomu bylo někdy na začátku. Dnes jsou hlasoví asistenti službou, která ve spojení s cloudem dokáže inteligentně zpracovat hlasový povel. Rozezná mezery mezi slovy, ticho i změnu intonace. Dokáže tokenizovať a přiřadit slovům, větám význam v přirozeném kontextu řeči. V anglickém jazyce to nepřináší větší problémy, ty se však mohou objevit v jiném jazyce. Musíme také říci, že asistenty, kteří dokáží komunikovat v českém nebo slovenském jazyce, zase až tak moc není. Hlasový asistent zvládne zapnout, vypnout a měnit intenzitu osvětlení vašich smart osvětlení, například Hue Philips. Můžete jím ovládat topení i samotný termostat. Zapnete ním svou Smart Tv a naladíte oblíbený kanál. Hračkou je pro něj spuštění oblíbené hudby z playlistu nebo nastavení budíku, či časovače. Dokážete jím spustit svou nej hru, ale kromě zábavy dokáže bezpečně zajistit i vaši domácnost. No a k tomu všemu přibyl ještě jeden pracovní sektor Office. Některé tiskárny a multifunkce už nyní mají podporu hlasových asistentů, což zvyšuje uživatelský komfort při zadávání tiskových úloh.
 
Jaký přínos má podpora hlasového asistenta v tiskárnách
 
Hlasový asistent vám usnadní zadávání úkolů, pokud jste zaneprázdněn. Nemusíte zadávat příkazy k tisku na počítači nebo ovládacím panelu tiskárny. Stačí jednoduše hlasem požádat asistenta, aby vám například vytlačil poslední email od kolegy. Pro samotného uživatele je to další krok ke zvýšení pohodlí a usnadnění ovládání, což v konečném důsledku zvýší samotný uživatelský komfort. Kvalita a výkon tisku se tím nezmění, ten bude stále záviset na specifikace tiskárny a použitého spotřebního materiálu. Nezbytností je samozřejmě samotná síť, do které budou všechna zařízení připojená. Vaše domácí kancelář se tak může stát součástí inteligentní domácnosti.

Hlasoví asistenti s nimiž je třeba počítat

Zatím nikdo z výrobců tiskáren a multifunkcí nemá svého vlastního hlasového asistenta. Proto zařízení, které tuto technologii podporují využívají asistentů třetích stran. Mezi nejpoužívanější asistenty patří Google Asistent od společnosti Google, Alexa od Amazonu, Cortana z dílny Microsoftu a Siri, která je dílem Applu. Hlasové asistenty mají i společnost Samsung, Xiaomi a něco se šeptá o vlastním asistentovi společnosti Huawei. Výrobci tiskáren, jako jsou společnosti Hewlett-Packard a Epson, kteří v některých svých zařízeních podporují hlasové asistenty vsadili na podporu pro Google Asistent, Alexy a Cortany. Zatím pokulhává podpora pro Siri. I když i tu už najdete v seznamu podpory některých modelů společnosti Epson. Pokud řekneme hlasový inteligentní asistent, nemusí se to vtahovat pouze na asistenty v mobilních zařízeních a počítačích. Využívat je můžete v inteligentních reproduktorech. I zde se dostáváme k společnostem Google, Amazon a Apple.

"Hey Google" Asistent Google

 
Google má svého asistenta rozděleného do dvou sektorů, jeden je přímo pro mobilní zařízení (Google Asistent Smartphone) a druhý pro chytrou domácnost (Google Smart Home). Na trhu má i vlastní reproduktor s hlasovým asistentem, který zpracuje požadavky uživatele za pomoci umělé inteligence. Reproduktor Google Home se prodává i na našem trhu. V portfoliu společnosti je v 3 verzích, standard, verzi mini a max. Pro pozornost hlasového asistenta stačí říct "Hey Google". Google Asistent dostal podporu ve vybraných tiskárnách Hewlett Packard, Epson a Canon.
 

 

Alexa - Amazon Echo

Společnost Amazon ukrývá svou hlasovou asistentku Alexa v hlasově ovladatelném reproduktoru, který se již posunul generačně. V současnosti najdete v nabídce Amazon Echo 1. a 2. generace, Amazon Echo Dot 2. a 3. generace a Amazon Echo Plus 1. a 2. generace. Liší se nejen designem, ale i barveným provedením a velikostí. Asistentku Alexa od Amazonu podporují rovněž modely tiskáren Hewlett Packard, Epson a Canon.
 

Siri (Apple)

Hlasoví asistenti společnosti Apple a Microsoft se dostanou také také ke slovu. Epson už má na trhu tiskárny pro které si uživatelé v systému iOS budou moci vytvořit zkratku Siri pro rychlý tisk a skenování dokumentů. Uděláte si fotografii a požádáte Siri, aby vám ji vytlačila. Vše jednoduché a pohodlné. I Siri najdete kromě zařízení s iOS v samostatném inteligentním reproduktoru Apple Homepod.
 
          

Cortana (Microsoft)

Cortanu bude moci využít s některými modely tiskáren HP. Je v operačním systému Windows a přestože Microsoft nemá vlastní inteligentní reproduktor spolupracuje s více partnery a dnes najdeme Cortanu v reproduktorech Harman Kardon Invoke.
Nabídka inteligentních hlasových asistentů se rozrůstá dál a tak si výrobci tiskáren budou mít z čeho vybírat pro spolupráci a podporu pro svá zařízení.

Hlasoví asistenti a bezpečnost

Samotná bezpečnost v první řadě závisí od bezpečného připojení do zabezpečené sítě a úrovně ochrany zařízení. Více se v souvislosti s hlasovými asistenty rozvíjí debata o poskytnutých datech uživatele. Objevily se případy, kdy hlasový asistent reagoval i když nebyl vyzván uživatelem a nahrával soukromá data. Vše je však v rovině spekulací a společnosti samozřejmě popřeli, že by cíleně při sběru statistických dat, tato data zneužívali. Jelikož inteligentní asistenti pracují s citlivými daty mohou být velkým lákadlem pro hackery.

Tisk hlasem, komfortnější ovládání pro uživatele

Jednoduché nastavení, pohodlná obsluha a v konečném důsledku vysoký komfort, jsou benefity spojené s ovládáním hlasem. Můžete pracovat u počítače na jiných úkolech a zároveň zadat hlasovým povelem asistentovi příkaz k tisku nebo skenování. Nemůžeme říct, že se zvýší kvalita dokumentů, ta samozřejmě bude vždy záviset na výkonu, parametrů zařízení, nastavení tisku a kvality spotřebního materiálu. Zjednoduší se ovládání a zvýší uživatelský komfort.
 

Jaký bude zájem spotřebitelů o tiskárny s podporou hlasového asistenta

Jelikož technologie se prodírají velkou rychlostí do všech odvětí a zařízení, ani tiskárny nebudou výjimkou. Po vzoru společností HP, Epson, Canon budou následovat ostatní výrobci. Z tiskáren pro domácnost se přesunou i do zařízení pro firemní prostředí a podnikový tisk. Otázkou je, jak právě v podnikové sféře bude podpora hlasových asistentů pro tiskárny bezpečnostně ošetřena. Protože bezpečnost je v této oblasti, kde se tisknou citlivé, firemní dokumenty na prvním místě, před uživatelským komfortem.

Tiskárny s podporou osobních asistentů

My jsme hledali, které tiskárny již dnes obsahují podporu hlasových asistentů. Pokud byste měli zájem o tiskárnu, která to zvládá můžete si vybrat některý z modelů HP, které podporují Google Cloud Print. Je třeba nastavení pomocí aplikace HP Print a propojení s vaším Google účtem, abyste mohli využívat Google Home a hlasového asistenta. Velmi pěknou tiskárnou do domácnosti s podporou hlasového asistenta je tiskárna HP Tango, která si rozumí s asistentkou Alexa od Amazonu, (bohužel zatím pouze v angličtině a francouzštině), s Google asistentem i asistentkou Cortana od Microsoftu.
 
Pokud se rozhodnete pro tiskárnu Epson budete si moci vybrat z těch modelů, které obsahují technologii Epson Connect. Jsou to zařízení z modelové řady EcoTank, WorkForce a Expression.
 
V nabídce výrobce Canon se nachází množství tiskáren s podporou hlasové asistentky Alexa od Amazonu a Google pomocníka. Seznam kompatibilních zařízení je opravdu velký.
 
Série XK80, série XK70, série XK50
Série TS9580, série TS9500, série TS9180, série TS9100, série TS9000, série TS8280, série TS8230, série TS8200, série TS8180, série TS8130, série TS8100, série TS8000, série TS6280, série TS6230, série TS6200, série TS6180, série TS6230 , série TS6200, série TS6180, série TS6230, Série TS6100, série TS6000, série TS5100, série TS5000, série TS3100, série TS300
Série TR9530, série TR8580, série TR8530, série TR8500, série TR7530, série TR7500, série TR4500
Série MG7700, série MG7500, série MG7100, série MG6900, série MG6800, série MG6700, série MG6600, série MG6500, série MG6400, série MG5700, série MG5600, série MG5500, série MG3600, série MG5600, série MG5500, série MG3600, série MG300 , série MG2900
Série MX530, série MX490
Série MB5400, série MB5300, série MB5100, série MB5000, série MB2700, série MB2300, série MB2100, série MB2000
Série E4200, série E3100, série E480, série E470, série E460, série E300
Série G4010, série G4000, série G3010, série G3000
Série IP110
Série iB4100, série iB4000
Série PRO-1000, série PRO-500, série PRO-100S, série PRO-10S
 
Podpora hlasového asistenta pro tiskárny je nezbytný krok v inteligentních domácnostech. Virtuální asistenti se staly samozřejmostí nejen v domácnostech ale i kancelářích, což umožňuje uživatelům získat rychlejší ovládání a pohodlnější přístup. Tito inteligentní asistenti umožňují lidem používat svůj hlas na interakci s technologií, takže mohou najít odpovědi na otázky a dokončit úkoly jen vyprávěním. Integrace hlasu s technologií tisku umožňuje uživatelům jednoduše a pohodlně přistupovat k tisku bez jakéhokoli stisknutí tlačítka nebo kliknutí myší. Uživatelé mohou svým hlasem spustit tisk široké škály každodenních a kreativních dokumentů včetně omalovánek, seznamů úkolů, poznámkových bloků, formulářů a jiné tisku.
 
Očekávané novinky
 
Společnost Google představila na nedávané konferenci, mimo jiné Google asistenta nové generace. Měly by ho dostat nejnovější mobilní zařízení. Nový asistent bude využívat pro rozpoznávání hlasu menší množství dat, které budou moci byt implementovány přímo do smartphonu. Asistent tak dokáže odpovědět na podnět ve zlomku vteřiny a bude moci pracovat v režimu letadlo, bez datového připojení.
 
Na datum od 3. - 7. června je potvrzena i konference společnosti Apple WWDC 2019. Uvidíme, jaké novinky přinese Apple a zda se dočká vylepšení jejich hlasová asistentka Siri. Slovenský a český uživatelé by určitě přivítali podporu slovenštiny a češtiny.