Kancelář a škola

Tiskárna s bezdrátovým připojením

Tiskárna nebo multifunkce je příslušenství k počítači, které poskytuje funkce tisk, kopírování, skenování a někdy i faxování. Aby tiskárna fungovala musí být v první řadě připojena ke zdroji ze kterého se zadávají tiskové úlohy. Základní a nejdéle používaná metoda připojení je pevné připojení kabelem z počítače k ​​tiskárně. Pokud se vrátíme o několik let, až desetiletí zpět, tak bychom marně hledali USB kabely k tiskárnám. I tento způsob rozhraní se časem vyvíjel. V minulosti se tiskárny k počítačům připojovaly pomocí kabelu a paralelního portu, označovaného také jako LPT, což byla zkratka "lineprinter". Jelikož toto rozhraní se stalo časem nedostačující a hlavně omezující pro grafické tiskárny, výrobci zásluhou vývoje přešli na sériový port. Teprve později se díky zavedení standardizovaného rozhraní USB, začali tiskárny k PC připojovat právě pomocí USB kabelu.

Konektivita - způsoby připojení tiskárny

Slovo konektivita je pojmenování pro metody připojení tiskárny. Dnes už mají i základní modely v nízké ceně rozšířenou konektivitu. Kromě klasického pevného připojení USB kabelem podporují i ​​bezdrátové připojení pomocí Wi-Fi. U dražších modelů je konektivita obohacena o připojení pomocí ethernetového kabelu do LAN sítě. V podstatě musí však každý model standardně nabízet první možnost připojení kabelem a ostatní způsoby připojení, již závisí konkrétně od modelu zařízení.

Co je bezdrátové připojení

Velmi oblíbená metoda připojení je v současnosti bezdrátové připojení. Tiskárna nebo multifunkce se v takovém případě díky integrovanému Wi-Fi modulu připojí k Wi-Fi síti a následně již můžete zadávat tiskové úlohy z mobilních zařízení. Pro bezdrátové připojení existuje několik způsobů a rozhraní.

Jaké metody bezdrátového připojení známe

 

Wi-Fi    

 

Wi-Fi je zkratkou pro Wireless Fidelity, kterou se označuje bezdrátová technologie přenosu dat. Pro přenos využívá mikrovlny v určeném pásmu. To je vyčleněné regulačním úřadem. Pásmo 2,4 GHz vyhradili pro tento typ přenosu americký regulátor FFC evropský institut ETSI. Toto rádiové pásmo se používalo pro mikrovlnné trouby a mobilní telefony. Později ho začali využívat výrobci bezdrátových sítí a síťových prvků. Aby se zachovala jednotná legislativa, sjednotily se různé technologie pro toto pásmo a vytvořila se standardizovaná norma. 

Vydal ji v roce 1997 standardizační institut IEEE v pásmu ISM pod číslem 802.11. Toto číselné označení se v základním formátu používá dodnes s přídavkem písmene nové revize. První připojení dovolovaly rychlost 2 Mb/s. Nové revize, které následovaly již nabízely vyšší rychlost a dostaly označení 802.11a a 802.11b. Rozdíl byl v rychlosti. Zatímco 802.11b nabízela rychlost 11 Mb/s, tak standard 802.11a dosahoval 54 Mb/s a ​​využíval se v pásmu 5 GHz. Zatímco v USA to bylo bezplatně, tak v Europe šlo o placené pásmo. Po roce 2000 přišel nový standard 802.11g, který se vysílal v 2,4Ghz pásmu, ale dosahoval stejné rychlosti, jako standard 800.11a. 

Po velkém rozmachu a stoupající popularitě bezdrátové sítě Wi-Fi vznikla v roce 2003 Wi-Fi aliance. Samotné Wi-Fi bylo vynalezeno počátkem 90.tych let v NCR Corporation a připisuje se vynálezci Vic Hayes-ovi, který se podílel i na návrzích standardů 802.11 b/ a/ g. V současné době rozpoznáváme několik standardizovaných specifikaci. Každá má určitou rychlost, přidělené pásmo a zpětnou kompatibilitu.

802.11a nabízí rychlost 54 Mbit /s v pásmu 5 Ghz a je kompatibilní (a)

802.11b nabízí rychlost 11 Mbit /s v pásmu 2,4 Ghz a je kompatibilní (b)

802.11g nabízí rychlost 54 Mbit /s v pásmu 2,4 GHz a je kompatibilní (b, g)

802.11n nabízí rychlost 600 Mb /s (4 x 150 Mbit / s) v pásmu 2,4 GHz a 5GHz a je kompatibilní (b, g, n)

802.11ac nabízí rychlost 1 300 Mbit /s (1,3 GBit / s) v pásmu 5 GHz a je kompatibilní (a, n)

802.11ad pro rychlost 7 000 Mbit /s v pásmu 2,4 -5 - 60 Ghz, kompatibilita (a, b, g, n, ac)

802.11ah je nový Wi-Fi standard s kódovým označením HaLow, schválený Aliancí Wi-Fi. Zařízení, které ho budou podporovat budou pracovat v pásmu 900 Mhz. Zvýší se dosah a sníží spotřeba energie. Nový standard bude zpětně kompatibilní se všemi existujícími Wi-Fi protokoly.

Tiskárny, které podporují připojení pomocí Wi-Fi sítě umějí využívat rozšířené funkce pro různé tiskové úlohy. Základem je integrovaný Wi-Fi modul. Stačí se v nastaveních tiskárny připojit k domácí nebo pracovní Wi-Fi síti, pokud je třeba zadat heslo. Víte tak tisknout dokumenty z cloudových úložišť, přímo na displeji, pokud tuto funkci podporuje nebo tisknout z mobilních zařízení. Nemusíte mít zapnutý počítat a ani propojený mobil kabelem, všechno jde bezdrátově. Výhodou tohoto připojení je nastavení bezpečnosti, router a Wi-Fi síť, ke které se připojíte si můžete zabezpečit heslem (dnes nezbytnost). Samotný router ma vlastní rozšířené bezpečnostní nastavení a metodu šifrování.

 

Wi-Fi Direct     

 

Wi-Fi direct je certifikované označení pro standard Wi-Fi, který umožňuje snadné propojení více zařízení bez potřeby vytváření přístupového bodu. Oproti podobné technologii Bluetooth nabízí vyšší rychlost, lepší dosah a zabezpečení. Tuto technologii podporují nové modely tiskáren i v nižší cenové hladině.

NFC   

 

O NFC jste už určitě slyšeli v souvislosti s platbami mobilním telefonem. Zkratka NFC označuje Near Field Communication, bezdotykové, krátce-dosahovatelné, vysokofrekvenční spojení. Dosah tohoto připojení je jen několik cm, což je vzdálenost pro kontakt karty s NFC čipem nebo mobilního zařízení k čtečce NFC. Začátky této technologie sahají do roku 2003, kdy se začaly objevovat karty RFID s rozšířeným standardem ISO/ IEC 14443. K průkopníkem této technologie patřily společnosti Nokia, Philips a Sony.

Technologie NFC je založena na oboustranném přenosu dat na krátkou vzdálenost. NFC podporuje čtyři datové rychlosti (106, 212, 424 a 848 kbit/ s) nekompatibilní se standardem ISO/ IEC 18092. V závislosti na rychlosti přenosu dat a režimu, ve kterém se informace posílají, se rozlišuje kódování dat. Pro NFC existují dva režimy - módy přenosu: Pasivní komunikační mód a Aktivní komunikační mód.

V tiskárnách se technologie NFC používá spíše u produktů v podnikové sféře. Ve firmách využívají NFC čtečku v tiskárně, jako bezpečnostní prvek. Pomocí karet se uživatelé mohou k autorizovat a přihlásit k tiskárně, provádět bezpečně tiskové úlohy. Na trhu existují modely tiskáren nebo multifunkcí, které mají čtečku integrovanou, ale i modely, které jsou NFC ready. K takovým lze dokoupit jako příslušenství základnu s NFC. Pomocí rozhraní NFC však můžete i přímo z mobilního zařízení po spárování zadávat příkazy pro tisk.

Bluetooth   

 

Nesmíme zapomenout ani na technologii Bluetooth, kterou stejně řadíme v bezdrátovým. Můžeme se s ní setkat u některých tiskárnách. Dnes již skoro každý smartphone obsahuje i Bluetooth a tak spárovat mobil s tiskárnou je jednoduché. Bluetooth technologie byla svého času velmi oblíbená, nejen pro přenos dat, ale hlavně k propojení dalšího zařízení. Dnes jsou trendem přenosné Bluetooth reproduktory.

Bluetooth technologie je definována standardem IEEE 802.15.1 a pracuje v pásmu 2,4 Ghz přesněji v rozsahu frekvencí 2402 MHz - 2450 MHz nebo 2480 MHz - 2483,5 MHz a to i včetně chráněného pásmo na frekvenci 2 MHz - 3,5 Mhz. Při přenosu dat používá metodu FHSS. I bezdrátová

Bluetooth technologie prošla určitým vývojem a dnes je nejpoužívanějším Bluetooth standardem verze 4.2 a nejnovějším Bluetooth 5.0.
Konektivitu Bluetooth mají většinou malé prenosené fototiskárny, které se připojují k mobilnímu zařízení. Můžeme zmínit napřiklad kapesní fototiskárny HP Sprocket.

Výhody tisku pomocí bezdrátové technologie

Bezdrátová metoda připojení k tiskárně nepřináší vyšší výkon ani rychlost pro tiskárnu, ale poskytuje určitý komfort ovládání. Víte rychle zadávat tiskové příkazy z mobilních zařízení, tisknout dokumenty z cloudových úložišť a to vše bez toho, abyste zapínali počítač. Největšími výhodami je pohodlné ovládání, rychlý přístup a s tím je spojena i vysoká efektivita práce.

Tiskárnu tak zbavíte kabelu navíc, což přidá i vzhledu zařízení v prostoru. Pozor si však třeba dávat na to, zda tiskárna nevyžaduje první nastavení a stažení ovladačů s připojeným USB kabelem. Po tomto úkonu, už můžete kabel odpojit a využívat tiskárnu pouze bezdrátově.

Některé tiskárny a multifunkce nemají integrovaný Wi-Fi modul, ale nabízejí připojení do LAN sítě. Nastavením a propojením s routerem můžete využívat i bezdrátový tisk z mobilních zařízení. Jsou i modely tiskáren, které standardně neobsahují připojení pomocí Wi-Fi, ale pomocí volitelného rozšíření přídavným Wi-Fi modulem můžete do zařízení podporu pro Wi-Fi přidat.