Tonery a náplně

Modelová řada tiskárny

Náplň modelové řady

Náplň modelové řady

Typ tiskárny nebo kazety

Modelová řada tiskárny

Náplň modelové řady

Typ tiskárny nebo kazety

Typ tiskárny nebo kazety

Modelová řada tiskárny

Typ tiskárny nebo kazety

Modelová řada tiskárny

Náplň modelové řady

Typ tiskárny nebo kazety

Typ tiskárny nebo kazety

Modelová řada tiskárny

Náplň modelové řady

Typ tiskárny nebo kazety

Modelová řada tiskárny

Náplň modelové řady

Typ tiskárny nebo kazety

Modelová řada tiskárny

Náplň modelové řady

Typ tiskárny nebo kazety

Modelová řada tiskárny

Náplň modelové řady

Kancelář a škola
IT a Elektronika
Akce a slevy

Tiskárna s bezdrátovým připojením

Tiskárna nebo multifunkce je příslušenství k počítači, které poskytuje funkce tisk, kopírování, skenování a někdy i faxování. Aby tiskárna fungovala musí být v první řadě připojena ke zdroji ze kterého se zadávají tiskové úlohy. Základní a nejdéle používaná metoda připojení je pevné připojení kabelem z počítače k ​​tiskárně. Pokud se vrátíme o několik let, až desetiletí zpět, tak bychom marně hledali USB kabely k tiskárnám. I tento způsob rozhraní se časem vyvíjel. V minulosti se tiskárny k počítačům připojovaly pomocí kabelu a paralelního portu, označovaného také jako LPT, což byla zkratka "lineprinter". Jelikož toto rozhraní se stalo časem nedostačující a hlavně omezující pro grafické tiskárny, výrobci zásluhou vývoje přešli na sériový port. Teprve později se díky zavedení standardizovaného rozhraní USB, začali tiskárny k PC připojovat právě pomocí USB kabelu.

Konektivita - způsoby připojení tiskárny

Slovo konektivita je pojmenování pro metody připojení tiskárny. Dnes už mají i základní modely v nízké ceně rozšířenou konektivitu. Kromě klasického pevného připojení USB kabelem podporují i ​​bezdrátové připojení pomocí Wi-Fi. U dražších modelů je konektivita obohacena o připojení pomocí ethernetového kabelu do LAN sítě. V podstatě musí však každý model standardně nabízet první možnost připojení kabelem a ostatní způsoby připojení, již závisí konkrétně od modelu zařízení.

Co je bezdrátové připojení

Velmi oblíbená metoda připojení je v současnosti bezdrátové připojení. Tiskárna nebo multifunkce se v takovém případě díky integrovanému Wi-Fi modulu připojí k Wi-Fi síti a následně již můžete zadávat tiskové úlohy z mobilních zařízení. Pro bezdrátové připojení existuje několik způsobů a rozhraní.

Jaké metody bezdrátového připojení známe

 

Wi-Fi    

 

Wi-Fi je zkratkou pro Wireless Fidelity, kterou se označuje bezdrátová technologie přenosu dat. Pro přenos využívá mikrovlny v určeném pásmu. To je vyčleněné regulačním úřadem. Pásmo 2,4 GHz vyhradili pro tento typ přenosu americký regulátor FFC evropský institut ETSI. Toto rádiové pásmo se používalo pro mikrovlnné trouby a mobilní telefony. Později ho začali využívat výrobci bezdrátových sítí a síťových prvků. Aby se zachovala jednotná legislativa, sjednotily se různé technologie pro toto pásmo a vytvořila se standardizovaná norma. 

Vydal ji v roce 1997 standardizační institut IEEE v pásmu ISM pod číslem 802.11. Toto číselné označení se v základním formátu používá dodnes s přídavkem písmene nové revize. První připojení dovolovaly rychlost 2 Mb/s. Nové revize, které následovaly již nabízely vyšší rychlost a dostaly označení 802.11a a 802.11b. Rozdíl byl v rychlosti. Zatímco 802.11b nabízela rychlost 11 Mb/s, tak standard 802.11a dosahoval 54 Mb/s a ​​využíval se v pásmu 5 GHz. Zatímco v USA to bylo bezplatně, tak v Europe šlo o placené pásmo. Po roce 2000 přišel nový standard 802.11g, který se vysílal v 2,4Ghz pásmu, ale dosahoval stejné rychlosti, jako standard 800.11a. 

Po velkém rozmachu a stoupající popularitě bezdrátové sítě Wi-Fi vznikla v roce 2003 Wi-Fi aliance. Samotné Wi-Fi bylo vynalezeno počátkem 90.tych let v NCR Corporation a připisuje se vynálezci Vic Hayes-ovi, který se podílel i na návrzích standardů 802.11 b/ a/ g. V současné době rozpoznáváme několik standardizovaných specifikaci. Každá má určitou rychlost, přidělené pásmo a zpětnou kompatibilitu.

802.11a nabízí rychlost 54 Mbit /s v pásmu 5 Ghz a je kompatibilní (a)

802.11b nabízí rychlost 11 Mbit /s v pásmu 2,4 Ghz a je kompatibilní (b)

802.11g nabízí rychlost 54 Mbit /s v pásmu 2,4 GHz a je kompatibilní (b, g)

802.11n nabízí rychlost 600 Mb /s (4 x 150 Mbit / s) v pásmu 2,4 GHz a 5GHz a je kompatibilní (b, g, n)

802.11ac nabízí rychlost 1 300 Mbit /s (1,3 GBit / s) v pásmu 5 GHz a je kompatibilní (a, n)

802.11ad pro rychlost 7 000 Mbit /s v pásmu 2,4 -5 - 60 Ghz, kompatibilita (a, b, g, n, ac)

802.11ah je nový Wi-Fi standard s kódovým označením HaLow, schválený Aliancí Wi-Fi. Zařízení, které ho budou podporovat budou pracovat v pásmu 900 Mhz. Zvýší se dosah a sníží spotřeba energie. Nový standard bude zpětně kompatibilní se všemi existujícími Wi-Fi protokoly.

Tiskárny, které podporují připojení pomocí Wi-Fi sítě umějí využívat rozšířené funkce pro různé tiskové úlohy. Základem je integrovaný Wi-Fi modul. Stačí se v nastaveních tiskárny připojit k domácí nebo pracovní Wi-Fi síti, pokud je třeba zadat heslo. Víte tak tisknout dokumenty z cloudových úložišť, přímo na displeji, pokud tuto funkci podporuje nebo tisknout z mobilních zařízení. Nemusíte mít zapnutý počítat a ani propojený mobil kabelem, všechno jde bezdrátově. Výhodou tohoto připojení je nastavení bezpečnosti, router a Wi-Fi síť, ke které se připojíte si můžete zabezpečit heslem (dnes nezbytnost). Samotný router ma vlastní rozšířené bezpečnostní nastavení a metodu šifrování.

 

Wi-Fi Direct     

 

Wi-Fi direct je certifikované označení pro standard Wi-Fi, který umožňuje snadné propojení více zařízení bez potřeby vytváření přístupového bodu. Oproti podobné technologii Bluetooth nabízí vyšší rychlost, lepší dosah a zabezpečení. Tuto technologii podporují nové modely tiskáren i v nižší cenové hladině.

NFC   

 

O NFC jste už určitě slyšeli v souvislosti s platbami mobilním telefonem. Zkratka NFC označuje Near Field Communication, bezdotykové, krátce-dosahovatelné, vysokofrekvenční spojení. Dosah tohoto připojení je jen několik cm, což je vzdálenost pro kontakt karty s NFC čipem nebo mobilního zařízení k čtečce NFC. Začátky této technologie sahají do roku 2003, kdy se začaly objevovat karty RFID s rozšířeným standardem ISO/ IEC 14443. K průkopníkem této technologie patřily společnosti Nokia, Philips a Sony.

Technologie NFC je založena na oboustranném přenosu dat na krátkou vzdálenost. NFC podporuje čtyři datové rychlosti (106, 212, 424 a 848 kbit/ s) nekompatibilní se standardem ISO/ IEC 18092. V závislosti na rychlosti přenosu dat a režimu, ve kterém se informace posílají, se rozlišuje kódování dat. Pro NFC existují dva režimy - módy přenosu: Pasivní komunikační mód a Aktivní komunikační mód.

V tiskárnách se technologie NFC používá spíše u produktů v podnikové sféře. Ve firmách využívají NFC čtečku v tiskárně, jako bezpečnostní prvek. Pomocí karet se uživatelé mohou k autorizovat a přihlásit k tiskárně, provádět bezpečně tiskové úlohy. Na trhu existují modely tiskáren nebo multifunkcí, které mají čtečku integrovanou, ale i modely, které jsou NFC ready. K takovým lze dokoupit jako příslušenství základnu s NFC. Pomocí rozhraní NFC však můžete i přímo z mobilního zařízení po spárování zadávat příkazy pro tisk.

Bluetooth   

 

Nesmíme zapomenout ani na technologii Bluetooth, kterou stejně řadíme v bezdrátovým. Můžeme se s ní setkat u některých tiskárnách. Dnes již skoro každý smartphone obsahuje i Bluetooth a tak spárovat mobil s tiskárnou je jednoduché. Bluetooth technologie byla svého času velmi oblíbená, nejen pro přenos dat, ale hlavně k propojení dalšího zařízení. Dnes jsou trendem přenosné Bluetooth reproduktory.

Bluetooth technologie je definována standardem IEEE 802.15.1 a pracuje v pásmu 2,4 Ghz přesněji v rozsahu frekvencí 2402 MHz - 2450 MHz nebo 2480 MHz - 2483,5 MHz a to i včetně chráněného pásmo na frekvenci 2 MHz - 3,5 Mhz. Při přenosu dat používá metodu FHSS. I bezdrátová

Bluetooth technologie prošla určitým vývojem a dnes je nejpoužívanějším Bluetooth standardem verze 4.2 a nejnovějším Bluetooth 5.0.
Konektivitu Bluetooth mají většinou malé prenosené fototiskárny, které se připojují k mobilnímu zařízení. Můžeme zmínit napřiklad kapesní fototiskárny HP Sprocket.

Výhody tisku pomocí bezdrátové technologie

Bezdrátová metoda připojení k tiskárně nepřináší vyšší výkon ani rychlost pro tiskárnu, ale poskytuje určitý komfort ovládání. Víte rychle zadávat tiskové příkazy z mobilních zařízení, tisknout dokumenty z cloudových úložišť a to vše bez toho, abyste zapínali počítač. Největšími výhodami je pohodlné ovládání, rychlý přístup a s tím je spojena i vysoká efektivita práce.

Tiskárnu tak zbavíte kabelu navíc, což přidá i vzhledu zařízení v prostoru. Pozor si však třeba dávat na to, zda tiskárna nevyžaduje první nastavení a stažení ovladačů s připojeným USB kabelem. Po tomto úkonu, už můžete kabel odpojit a využívat tiskárnu pouze bezdrátově.

Některé tiskárny a multifunkce nemají integrovaný Wi-Fi modul, ale nabízejí připojení do LAN sítě. Nastavením a propojením s routerem můžete využívat i bezdrátový tisk z mobilních zařízení. Jsou i modely tiskáren, které standardně neobsahují připojení pomocí Wi-Fi, ale pomocí volitelného rozšíření přídavným Wi-Fi modulem můžete do zařízení podporu pro Wi-Fi přidat.