Kancelář a škola

Tiskárna pro studenta (září se blíží)

Konec prázdnin se pomalu blíží a brzy nastane čas nákupů do školy. Kromě běžného vybavení pro malé školáky, některé rodiče čekají i větší investice do PC, notebooků, připojitelných periferii a zařízení. Mezi oblíbené zařízení pro studenty středních a vysokých škol patří i tiskárnu nebo multifunkční zařízení. Přemýšlíte jakou tiskárnu vybrat pro toho vašeho studenta a načež se zaměřit při výběru? Zvažte funkce a výkon, které využije vs dobrý poměr kvality a ceny. Na trhu je několik vhodných modelů právě pro studující mládež.

Výkon, funkce a design

Pokud bereme v úvahu potřeby běžného studenta a perioditu s jakou bude využívat tiskárnu dostaneme se k číslu několik desítek listů za měsíc. Proto vybírat drahou výkonnou a funkcemi nabitou tiskárna nemá velký smysl. Můžete se zaměřit na tiskárny v nižší cenové hladině. Lepší volbou je vybrat rovnou multifunkční zařízení. Protože vedle tisku studenti hodně kopírují a skenují. Kromě tisku, kopírování a skenování nabízejí některé modely i fax. Ten má však nejlepší časy za sebou a tuto funkci s největší pravděpodobností student ani nevyužije. Co však ocení je bezdrátové připojení pomocí Wi-fi, pro pohodlnější práci a tisk z mobilních zařízení. Pokud disponuje tiskárna portem USB pro rychlý tisk z USB klíče je to další plus. Co se týče designu vhodnější jsou menší kompaktní zařízení, které v studentském pokoji nezabírají příliš místa.

Kvalita tisku a rychlost

Dnes skoro všechny tiskárny tisknou v rozlišení 600 x 600 Dpi a více, proto je kvalita TISKU velmi dobré úrovni. Rozhodnout se můžete pro tiskárnu s laserovou technologii nebo inkoustové zařízení. Dalším kritériem je, jakou tisk budete nejčastěji používat. Stačí vám černobílý tisk dokumentů nebo potřebujete tisknout i barevně. Cena barevných multifunkčních zařízení je vyšší a pro studenta je dobrou volbou i monochromatická laserová tiskárna. Ta poskytuje kvalitní a rychlý černobílý tisk dokumentů. Pokud kromě dokumentů budete potřebovat tisknout i barevné obrázky můžete se poohlédnout po barevné inkoustové tiskárně. Ani pro mladé fotografy nechybí na trhu kvalitní fotografické tiskárny v dobrém poměru výkonu, kvality a ceny. Rychlost tisku využijete naplno ve firemním prostředí, kde čas na různé pracovní úkoly musíte využívat efektivně. Tiskárna pro studenta proto nemusí být extrémně rychlá a ani o něco menší zásobník, jako tomu je u zařízení do firem, není problémem nebo nevýhodou. Proto rychlost tisku nemusí být kritériem, které při výběru až tak záleží.

Cena zařízení vs. cena náplní

Najít cenově dostupnou tiskárnu pro studenta není problém. Na trhu najdete základní modely již od 40 €. Při nákupu si však ověřte i cenu inkoustových náplní nebo toneru. Celkovou vytíženost náplně. Některé relativně levné tiskárny mají originální náplně v ceně tiskárny. Pokud to váš model dovoluje můžete sáhnout po alternativních náplních, ale to jen v případě, že najdete plně kompatibilní náplně nebo toner přesně pro váš model zařízení. Náklady si tak můžete snížit i o 50% ceny oproti originálem.

Náklady na tisk

Zde se již dostáváme k samotným nákladům na tisk. Kromě ceny papíru, ten v případě obyčejného kancelářského papíru není až tak zatěžující položkou, vám nejvíce zatíží peněženku nákup inkoustových náplní nebo laserového toneru. Kapacita černého toneru pro laserové zařízení dnes vystačí v průměru na 1 200 - 3 000 listů formátu A4. U zařízení pro pracovní skupiny vhodné do firem je to toner s kapacitou 5 000 listů. Větší kapacitu mají XL tonery. Pro běžnou inkoustovou tiskárny můžete počítat s využitelností jednoho inkoustu zhruba na 244 stran, při XL velikosti na 400 stran. Náklady si můžete snížit nákupem alternativních kompatibilních náplní a oboustranným případně rozloženou tiskem více dokumentů na jeden list papíru. Pokud naučíte studenta v domácností úspornější tisknout nejen ušetříte, ale pomůžete i životnímu prostředí.

Modely vhodné pro studenta

HP DeskJet Ink Advantage 3785 (All in One)

Kompaktní multifunkční zařízení v svěžím moderním designu, které nezabere mnoho místa v sobě ukrývá tiskárnu, kopírku a skener. Jde o inkoustovou barevnou multifunkci. Připojíte ji k Wi-fi a jednoduše můžete tisknout přímo z mobilu. Stejně jednoduché je i skenování přímo do mobilního zařízení. Studenti využijí i možnosti propojení pomocí aplikace k sociálním účtům, jako jsou Instagram, Facebook, Flickr nebo Google Fotky pro tisk fotografií. Pro tisk využívá dva inkoustové kazety, pro černý a společně barevný inkoust (tricolor). Papír maximálně ve formátu A4 se vkládá svrchu a najednou můžete vložit 60 listů pro vstup. Výstup má kapacitu 25 listů. Zařízení nemá žádný otvírací zásobník a nijak se jeho malé rozměry nenavýší. Kvalita tisku je velmi dobrá v rozlišení 1 200 Dpi. Trochu horší to je s rychlostí. Na první stranu si počkáte zhruba 15 - 18 sekund, a za minutu dosáhnete 8 stran A4 černobíle nebo 5 stran barevně. Doporučená měsíční zátěž je 50 - 100 stran, při garantované maximální zátěži až 1 000 stran měsíčně. Do zařízení jdou dvě originální inkoustové kazety s označením Cartridge HP 652 (F6V25AE) Black a Cartridge HP 652 (F6V24AE) Tricolor. Cenově dostupnou multifunkci s možností bezdrátového připojení a mobilního tisku využijí studenti nejen na tisk dokumentů, ale i fotografií v docela dobré kvalitě. Kopírování i skenování spolu s tiskem v jednom zařízení, které se svými malými kompaktními rozměry vejde doslova všude, ocení i v menším prostoru. Moderní nápaditý design v pěkné barevné kombinaci si doslova žádá umístění v pokoji studenta.

HP LaserJet Pro M12w (monochromatická laserová)

Pokud hledáte rychlou černobílou tiskárnu pro studenta, který bude převážně tisknout dokumenty ke studiu v dobrém poměru výkonu, kvality a ceny, na trhu najdete docela slušnou nabídku. Model HP LaserJet Pro M12w patří k základním cenově výhodným tiskárnám. Jde o monochromatickou laserovou tiskárnu pro černo bílou tisk formátu A4. Nechybí bezdrátové připojení pomocí Wi-fi a možnost tisku z mobilního zařízení. Velmi dobrá je kvalita tisku s rozlišením 600 x 600 Dpi a výborná je i rychlost tisku. Čas pro vytištění první strany je 9,2 sekundy a za minutu vytisknete 18 stran. Oboustranný tisk je sice pouze manuální, ale to není věc, která by měla u tiskárny pro studenta odradit. Měsíční zátěž tohoto zařízení je až 5 000 stran A4, takže zvládne i domácnost s několika studenty. Víceúčelový vstupní zásobník má kapacitu 150 listů a pro výstup je to 100 listů. Pro tisk tento model využívá černý laserový toner originál od výrobce s označením HP CF279A (79A) Black, který má kapacitu 1 000 stran. Pro tento model je možnost používání plně kompatibilních, alternativních tonerů ve vysoké kvalitě. Vaše náklady se tak mohou snížit o nemalou částku.

Canon Pixma iP7250 (fotografická)

Inkoustová tiskárna s 5 samostatnými inkousty je dobrou volbou pro studenta, který potřebuje kromě klasické tisku dokumentů i kvalitní tisk fotografií. Vysoká kvalita tisku, dobrá rychlost a oboustranný automatický tisk, to není zdaleka vše, co tato tiskárna nabízí. Nechybí bezdrátové připojení pomocí Wi-fi a tisk přímo z mobilních zařízení. Rozlišení tisku je 9 600 x 2 400 Dpi, což vám zaručí kvalitní ostré fotografie, jako z fotolabu. Kromě tisku na obyčejný a fotografický papír má tento model také možnost tisknout na diskové média, jako jsou CD, DVD nebo Blu-Ray disky. Do tiskárny můžete kromě standardních originálních inkoustových kazet použít i velkokapacitní kazety XL. Ani pro tuto tiskárnu nechybí možnost používání alternativních náplní, kterými si snížíte náklady.

Tiskárny a multifunkce vhodné pro studenty za dostupnou cenu, začínající již okolo 40 €, najdete v obchodech v bohaté nabídce. Můžete zvolit rychlou monochromatickou laserovou tiskárnu nebo barevnou multifunkci. Tyto tři vybrané modely jsou vzorkem, oblíbených zařízení. Jedno mají všechny společné: kvalitní tisk, kompaktní rozměry vhodné do studentské pokoje, jednoduché ovládání a připojení pomocí Wi-fi s možností přímého tisku z mobilních zařízení.