Kancelář

Tiskárna pro domácí tisk fotografií

Pokud velmi rádi fotíte a chcete si fotografie uchovat ve fyzické podobě a nejen v digitální, dříve či později budete přemýšlet o dobré tiskárně. Do domácnosti nepotřebujete sice profesionální fotografickou tiskárnu, ale fotografie vytištěné na ní by měli mít určitou kvalitu. Při výběru vás může ovlivnit cena, design a náklady na tisk fotografií. V neposlední řadě vás může zaskočit i typ technologie zařízení. Vybrat si inkoustovou, laserovou nebo termosublimační tiskárnu? Každá z nich má své plusy i mínusy. My jsme se podívali na nejprodávanější modely tiskáren pro tisk fotografií do domácnosti.

 

Inkoustové tiskárny

Při inkoustových tiskárnách je největší výhodou kvalita tisku fotografií. To se týká hlavně cenově dostupných fotografických tiskáren, které nepracují pouze se systémem čtyř základních barev CMYK. Některé modely obsahují fotografický černý inkoust ale i jemnější odstíny šedé, purpurové nebo azurové. Dokonce jsou modely s 10ti až 12ti inkousty. Stále se však přidržujeme výhodné ceny pro běžného uživatele.

Mezi oblíbené modely patří inkoustová multifunkce Canon PIXMA TS5350. V dostupné ceně pod 100 € získáte zařízení 3 v 1 pro barevný a černobílý tisk. Zařízení obsahuje automatický oboustranný tisk, bezokrajový tisk, bohatou konektivitu, která zahrnuje usb, Wi-Fi a Bluetooth rozhraní. Nechybí podpora AirPrint a Google Print. Rozlišení tisku je 4 800 x 1 200 Dpi. Kvalita tisku fotografií je na velmi dobré úrovni a za dostupnou cenu získáte spolehlivou tiskárnu s jednoduchým ovládáním. Tiskárna používá pro tisk 2 inkoustové kazety Canon PG-560 černý inkoust a Canon PG-561 společná kazeta pro barevný inkoust (standardní i velkokapacitní verze).

 

 

 

Pro náročnějšího uživatele je zde model Epson Expression Premium XP 600. Cena se pohybuje nad hranicí 100 €, což je pro domácího uživatele stále akceptovatelná. Jde o barevnou multifunkci, která má moderní, ergonomický design a kompaktní velikost. Plusem je jednoduché ovládání pomocí ovládacího panelu na kterém je pěkný grafický displej a ovládací tlačítka. Znovu kromě tří plnohodnotných funkcí (tisk, kopírování, skenování) nabízí automatický oboustranný tisk, bezokrajový tisk, podporu pro AirPrint a Google Print. Model Epson Expression Premium XP 600 dokáže tisknout na CD/ DVD nosiče a pro tisk fotografií můžete využívat rozhraní PictBridge a slot SD karet. Samozřejmostí je tisk z mobilních zařízení pomocí bezdrátového připojení Wi-Fi. Tisk fotografií ve vysokém rozlišení 5 760 x 1440 Dpi přináší uživateli fotografie v mimořádně dobré kvalitě. Do této multifunkce jdou čtyři samostatné inkoustové kazety černá, azurová, purpurová a žlutá s označením Epson 202 Claria Premium.

 

 

 

Pro uživatele, kteří potřebuje tisknout větší množství fotografií je vhodná inkoustová tiskárna s vysokým rozlišením a tankovým systémem inkoustů. Cenově se tak dostane níže, co se týče nákladů za tisk. V zajímavé ceně pod 200 € je na trhu barevná multifunkce s tankovým zásobníkem Epson EcoTank L3160. I tento model nabízí plnohodnotné funkce tisk, kopírování, skenování a podporu AirPrint, Google Print. Umožňuje tisk z mobilních zařízení pomocí Wi-Fi. Ovládání je pohodlné pomocí dotykových tlačítek. Nechybí přehledný grafický displej. Fotografie dokáže tisknout v rozlišení 5 760 x 1 440 Dpi. Kvalita tisku je vysoká a náklady na tisk nízké díky fľaštičkovým náplním s označením Epson 103 EcoTank černý, azurový, purpurový a žlutý inkoust.


Samozřejmě, že dobrých inkoustových a cenově dostupných tiskáren pro tisk fotografií pro domácnost je mnoho. My jsme vybrali ty nejprodávanější na našem trhu. K dobrému výsledku je třeba používat i kvalitní fotografický papír.

 

Laserové tiskárny

Ačkoliv laserové tiskárny nebyly prioritně určeny pro tisk fotografií, i s nimi dnes dokáže uživatel vytisknout dost kvalitní fotografie. Dobrým příkladem toho je nový model OKI C650. Jde o vysoce výkonnou barevnou tiskárnu, která dokáže tisknout na širokou škálu médií a materiálů. Tlačí ve formátu A4 pomocí LED technologie v rozlišení 1 200 x 1 200 Dpi. Pro tisk využívá čtyři tonerové kazety černá, purpurová, azurová a žlutá. Cena tiskárny je vyšší a využije ji uživatel, který potřebuje tisknout nejen fotografie, ale hlavně propagační a reklamní materiály pro svůj byznys.

 

Termosublimační tiskárny

Velmi oblíbenými pro tisk fotografií se staly přenosné termosublimační tiskárny. Hitem jsou malé kapesní fototiskárny pro rychlý tisk originálních fotografií. Zatím co inkoustovou a laserovou technologii tisku lze používat na tisk fotografií i běžných textových nebo grafických dokumentů, jsou termosublimační tiskárny (termotransferové) určené pro tisk fotografií. jednou z nejprodávanějších tiskáren tohoto typu je Canon SELPHY CP1300, ale i její starší verze Canon SELPHY CP1000. Velkou výhodou oproti ostatním přenosným fototiskárnam je podpora formátu klasické fotografie 10 x 15 cm. Tisknout můžete pomocí Wi-Fi, ale také z SD karty. Nechybí možnost bezokrajového tisk a podpora AirPrint. Ovládání je komfortní a pro náhled před tiskem slouží velký vyklápěcí LCD displej. S rozlišením 300 x 300 Dpi získáte krásné fotografie. Domácí uživatelé tento model milují.

 

 


Toto je opravdu jedna z unikátních fototiskáren. Pokud hledáte něco menší akorát do kapsy, tak malých termosublimační fototiskáren je na trhu opravdu dost. Za zmínku stojí HP Sprocket, Canon Zoemini, ale i Kodak Printer Mini nebo modely Polaroid.


Pro domácího uživatele se najde dost velmi dobrých zařízení pro tisk fotografií Záleží jen, co přesně od fototiskárny očekáváte jakou cenu jste ochoten zaplatit.