Kancelář a škola

Tiskárna Lifeprint - malá kouzelná krabička

Lifeprint - pohyblivé fotografie

Pokud si pamatujete scény z Harryho Pottera, kde se obrázky v novinách stali pohyblivými, dnes se k takovému výsledku můžete dostat pomocí tiskárny Lifeprint a rozšířené reality AR. Všechno to začalo ve společnosti Lifeprint nápadem, jak by měla vypadat fotografie budoucnosti. Ta by měla být více než statický obrázek. Myšlenka pohyblivých obrázků není úplně nová a pohrával se s ní už tvůrci filmu Harry Potter. Objevila se jako obrázky z novin, které se pohybují a dokonce povídají. Na webových stránkách se zase objevily pohyblivé fotografie Cinemagraph. Jde o technologii spojení statické fotografie a videa. Reálně se taková fotografie objeví, jak klasická fotografie s určitým pohyblivým objektem, který působí jako Gif nebo Live Photo. Cinemagraph je však formát, který se zobrazí v digitální podobě na webové stránce. Lifeprint je v tomto směru krok dopředu. Díky malé kapesní tiskárně dokáže vytisknout fotografii do které je zakomponováno i video. To si pomocí aplikace a mobilního zařízení, které podporuje rozšířenou realitu AR můžete následně prohlédnout, jak živou pohyblivou fotografii.

 

Malá fotografická bezatramentová tiskárna Lifeprint má příjemné, malé rozměry 127 x 76 x 25,5 mm a hmotnost úžasných 200 gramů. Můžete ji nosit s sebou v kapse kalhot, bundy nebo v kabelce. Bílá barva zařízení podtrhuje její elegantní minimalistický design. K ergonomii přispívají jemně zaoblené rohy. Na horní části se nachází pěkné jednoduché logo. Slot je podobně jako u jiných mini fotografických tiskáren vpředu uprostřed. Na zařízení najdete USB port pro nabíjení, zámek a stavové diody. Nechybí ani přepínací tlačítko zapnutí/ vypnutí a malé otvory na převlečení šňůrky pro pohodlné nosení na ruce. Technologie Hyperphoto umožňuje vytisknout živé fotografie přímo z aplikací, jako jsou Instagram, snapchat, Twitter, Facebook a jiné aplikace sociálních sítí. Konektivita je zastoupena technologií Bluetooth. Vestavěná baterie zařízení se nabíjí přibližně hodinu a výdrž při používání je 10 až 15 vytištěných fotografií. Zatím je délka živé fotografie limitovaná na 15 sekund. Tisk fotografií je možná na formát 2 x 3 (50 x 76 mm) nebo 3 x 4,5 (76 x 114 mm). V balení se kromě tiskárny Lifeprint nachází i USB nabíjecí kabel a 10 ks Zink samolepících fotopapírů.

 

 

Postup je jednoduchý vyfotit záběr, natočit video. Vybrat video, které chcete vložit do vytištěné fotografie. Označit jeden snímek z videa nebo statický snímek, který bude nositelem fotografie s rozšířenou realitou. Pomocí aplikace si můžete fotografii upravit filtrem, přidat samolepku nebo meme. Následovně stačí potvrdit vytvoření fotografie. Celý proces trvá zhruba 30 sekund. Za krátký čas vám tiskárna Lifeprint vytiskne na speciální papír fotografii, kterou si můžete jako samolepku kamkoliv nalepit. Pak už se jen stačí pomocí Liveviewer od Lifeprint podívat, jak fotografie najednou ožije. Za zmínku stojí, že takto vytvořené živé fotografie můžete sdílet komukoliv ze svých známých nebo rodiny na jejich vlastní tiskárnu Lifeprint. Příjemce musí učinit pouze jediné, potvrdit převzetí.

 

Hyperfotografická tiskárna Lifeprint na tisk živých (pohyblivých) fotografií se prodává ve verzi Lifeprint 3 x 4.5, která mě kromě Bluetooth i podporu Wi-Fi a v menší verzi Lifeprint 2 x 3. Ta obsahuje pouze Bluetooth. Kompatibilita mobilních zařízení, které spolupracují s tiskárnou Lifeprint je zúžena na novější modely, které dokáží pracovat s AR. Jde o nejnovější iPhony od modelu 7 a nové modely Samsung řady S, LG G5, HTC 10, Google Pixel a Sony Xperia XZ. Na našem trhu najdete model Lifeprint 2 x3 (zatím v nabídce jediného prodejce). Jde o menší model v bílé barvě. Na zahraničních e-shopech je tiskárna Lifeprint dostupná i v černé, červené, modré a fialové barvě a dokonce speciální balení Harry Potter Magic. To má design v bílo-zlaté nebo magické černo-zlaté s logem Harry Potter.