Kancelář a škola

Tiskárna do malé kanceláře

Při výběru tiskárny nebo multifunkčního zařízení do menší kanceláře případně pro domácí podnikání, které má splňovat současné požadavky na práci si nevystačíte pouze s tiskem, kopírováním a jednoduchým skenováním. Zařízení v pracovní skupině, vám musí nabídnout mnohem více. Musí se přizpůsobit novým pracovním úkolům a převzít další pracovní činnosti. Jaká by měla být tiskárna do kancelář a co všechno by měla splňovat?

Kvalitní a intuitivní ovládání

V pracovní skupině se k tiskárně dostáváte s určitou úlohou pro kterou máte přidělený čas, čím jednodušší je ovládání a lepší, rychlejší dostupnost různých tiskových funkcí, tím efektivněji využijete svůj pracovní čas. Jednoduché ovládání je výhodou i pro méně zkušené uživatele v pracovním kolektivu. Přehledný dotykový a dostatečné velký LCD displej práci s tiskárnou ještě o něco více usnadní.

Konektivita v síti a doplňkové funkce

Zapojení do sítě je jedním z požadavků pro tiskárny v kancelářích, pokud spadají do pracovní skupiny, kde se vyžaduje v rámci firmy propojení pro zrychlení a usnadnění pracovních úkolů. Bezdrátové připojení už dnes můžeme považovat za standard. NFC je bonusem navíc, ale pro tiskárnu do kanceláře až takovou prioritu nemá. Co se týče funkcí určitě mezi ty prioritní patří duplex, možnost oboustranného tisku, skenování a přímé odesílání emailem.

Velkokapacitní zásobník a rychlost tisku

Vstupní a výstupní zásobník s velkou kapacitou již dnes najdeme v tiskárnách, které nejsou rozměry až tak velké. Trendem v kancelářích už dávno nejsou mohutné zařízení na půl místnosti, případně umístěny na chodbě firmy, ale malé kompaktní zařízení s vysokým výkonem a profesionální kvalitou tisku. Rychlost tisku je podstatná. Při velkém objemu, tak můžete ušetřit čas. Stejně i dostatečně velký výstupní zásobník. Můžete zadat tiskovou úlohu a pokud se vám větší množství dokumentů vytiskne a zaplní zásobník, můžete pokračovat v jiné práci.

Spotřební materiál inkoust vs. toner

Nejčastěji se využívají v kancelářích tiskárny pro tisk dokumentů s minimem grafických prvků. Pokud se tlačí něco grafické, tak maximálně grafy. Proto jsou ideálním řešením laserové monochromatické tiskárny. Laserový toner zajistí tisk zhruba 2 000 stran, dokud ho musíte vyměnit. Inkoustové tiskárny dnes už disponují oddělenými velkokapacitními zásobníky barvy a vydrž je velmi dobrá.

Bezpečnost tisku

Jelikož se v kanceláří tisknou firemní dokumenty na místě je i dobrá ochrana tisku. Ta může být síťová v rámci sítě do které je tiskárna zapojena a přímo, jak ochranné bezpečnostní prvky na tiskárně. Většinou jde o povolení, nebo přístupový PIN kód, který chrání před nežádoucím přístupem. Takto se ovládání tiskárny dostanou pouze uživatelé s autorizací a PIN kódem.

Doporučené modely tiskáren do menší kanceláře

Žádné obrovské tiskárny, ale moderní zařízení kompaktních rozměrů, které zaberou minimum místa iv malé kanceláří, takový je dnešní trend tiskáren a multifunkčních zařízení do kanceláří pro malé pracovní skupiny nebo domácí podnikání.

Canon i-Sensys MF628Cw

Pro menší kancelář s větším objemem barevného tisku se hodí kompaktní multifunkční zařízení ze série i-Sensys model MF628Cw, které nabízí vysoce kvalitní tisk, kopírování a skenování, i fax. Kromě připojení LAN využijete i bezdrátové připojení Wi-Fi a možnost pohodlného využívání prostřednictvím notebooku, tabletu a mobilního zařízení. Tisk maximálně ve formátu papíru A4 v rozlišení 1 200 x 1 200 Dpi dosáhne 14 stran/min. černobílé i barevně. Měsíční výkon 1 500 stran, který výrobce doporučuje můžete navýšit až do maximální vytíženosti 30 000 stran tisku měsíčně. Plusem je přímý tisk z USB zařízení.

Canon Maxify MB5050

Inkoustová multifunkční tiskárna s odpelenými náplněmi, model Maxify MB5050 je hodná pro malou pracovní skupinu s doporučeným měsíčním vytížením 1 500 stran, zvládne maximálně měsíční zatížení až 30 000 stran ve formátu A4. K jejím přednostem patří rychlý start první strany cca 7 sekund čb a kvalitní barevný tisk, 15 stran/min. nebo 23 stran/min. černobíle. Kvalitní rozlišení tisku a skeneru doplňuje kopírování a fax. Nechybí oboustranný tisk a bezproblémová konektivita pomocí LAN a Wi-Fi. Pokud hledáte rychlou, kvalitní tisk, jednoduché ovládání a preferujete inkoustový, modely řady Maxify výrobce Canon vám právě takové zařízení nabízí.

Brother HL-3170CDW

Barevná laserová tiskárna Brother HL-3170CDW je vyvinuta s ohledem na potřeby moderní kanceláře. Tento model disponuje vysoce kvalitním barevným tiskem a rychlostí tisku barevných i černobílých stran až 23 stran za minutu. Standardem je síťová karta LAN a Wi-Fi modul pro snadné bezdrátové připojení. Nechybí přímý tisk z USB disku a díky PictBridge konektoru také z fotoaparátu.
Plusem je oboustranný tisk a dostatečně velký vstupní zásobník na 250 listů. Maximální zatížení měsíční tisku je až 30 000 stran ve formátu A4.

HP LaserJet Pro 400 M426dw

Společnost HP má v svém portfoliu černobílou laserovou tiskárnu ze série LaserJet Pro 400 model M426dw. Malé kompaktní rozměry ukrývají výkonné zařízení pro černobílý tisk s laserovou technologií ve formátu A4. Tiskárnou se kromě připojení do sítě LAN lze připojit i bezdrátově pomocí Wi-Fi a nechybí ani Duplex, oboustranný tisk. Hodí se pro menší pracovní skupiny 3 - 7 lidí, který tlačí průměrně 750 - 3 500 stran měsíčně. To však neznamená, že tato tiskárna nezvládne více tisku. Maximální vytíženost dosahuje až 80 000 stran. Za minutu dokáže vytisknout 38 černobílých stran nebo 30 listů oboustranného černobílého tisku. První strana je vytištěna za 5,6 s. Rychlá, kvalitní tisk a nízké provozní náklady jsou plusy, které v malé kanceláří oceníte.

Tip pro vás

Při výběru tiskárny nebo multifunkčního zařízení do menší firmy, případně pro domácí podnikání je stejně důležitá, jako cena tiskárny a cena inkoustových náplní, toneru i celková cena za kopii. Jednoduchým výpočtem cena toneru, kapacita (vytíženost toneru) = cena za kopii si spočítáte výhodnost. Někdy levnější toner s menší kapacitou navýší cenu tisku. Pro snížení nákladů lze sáhnout i po kompatibilních tonerech a náplních od alternativních výrobců.