Kancelář a škola

Tisk z Cloudu

Určitě jste se již setkali s pojmem Cloud (Mrak) nebo Cloudové úložiště. Tento termín se za poslední roky rozšířil do povědomí uživatelů a to nejen v souvislosti s úložným prostorem, ale i s navazujícími službami a úkoly. Jedním z úkolů spojenou s tiskárnami je tisk z Cloudu nebo skenování do Cloudu. Možná si kladete otázku, potřebuji to vůbec? Určitě se dá bez Cloudu obejít, ale mnoho věcí spojených s internetem a technologiemi je dnes propojených pomocí Cloudu, aby usnadnily uživateli práci. V minulosti se data (soubory) primárně ukládaly na pevné disky nebo přenosné flashdisky, paměťové karty. Pokud sáhneme dále do minulosti, tak i na CD nosiče. Vše, co jste potřebovali někam přesunout nebo zálohovat jste uložili na pevné média. Samozřejmě existovaly emaily, kterými jste dokázali odeslat soubory do limitované velikosti. Později byl velmi populární i FTP protokol, který sloužil pro přenos souborů pomocí FTP klienta na diskové úložiště serveru. Hlavně v podnicích se využíval na sdílení souborů v rámci vnitřní sítě. Cloud přinesl něco, co ve spojení s vývojem technologií a prudkým nárůstem využívání internetu, jeho zvyšováním rychlosti přenosu dat, začalo dávat stále větší smysl. Nabídl uživatelům virtuální prostor šitý přesně pro jejich potřeby. Přibližme si, co se vlastně za termínem Cloud ukrývá a jakým způsobem je přínosem pro tiskárny a tiskové úlohy.
 

Co je Cloudové úložiště

 
Cloud je prostor v rámci internetu, který můžete využívat na ukládání vlastních dat. Je schopen přijímat soubory všech dostupných používaných přípon. Mohou to být textové soubory, fotografie, videa, hudební soubory, prezentace nebo data spojené se zálohou zařízení, jako je záloha mobilního zařízení nebo počítače. A to kompletně s nastavením. Cloud je možné využívat i v rámci určitých služeb a v neposlední řadě i k tiskovým úlohám. Jejich největší výhodou je dynamický prostor a možnost připojení se odkudkoliv na světě, kde je dostupný internet. Jejich největší slabostí, závislost na připojení k internetové síti. I když je Cloud internetový prostor, fyzicky je to vyhrazený prostor pro uživatele na serveru, který spravuje poskytovatel. Uživatel nevlastní hardware a technologii s tím spojenou, ale pronajímá si jako službu, úložný prostor pro data. V menší podobě byste si samozřejmě mohli pořídit i vlastní hardwarové úložiště (NAS server). Velmi oblíbené jsou NAS disky, které v rámci propojení počítačů v domácí síti, připadne firmě zajistí přístup všem připojeným počítačům v síti. Jako domácí úložiště to má své výhody, jakými jsou rychlejší přenos. Ten není limitován rychlostí připojení internetu, ale přenosovou rychlostí použitých datových vodičů.
 

Jak tisknout z Cloudu

 
Jak můžete využít Cloud při tisku dokumentů a co k tomu potřebujete? Pokud máte tiskárnu neboť multifunkci s připojením do LAN sítě nebo podporou připojení pomocí Wi-Fi a využíváte některé ze cloudového úložišť, můžete tisknout z Cloudu. Některé tiskárny mají přímo v menu, které se zobrazuje na displeji zařízení integrované ikony cloudových služeb. V takovém případě, vám stačí přístup na internet a to buď pomocí připojení do LAN sítě nebo k vašemu Wi-Fi routeru. Po přihlášení se do Cloudu zvolíte dokument a potvrdíte tisk. Vaše tiskárna vytiskne dokument nebo fotografii, která je uložena v Cloudovém úložišti. Tento způsob tisku je jednoduchý. Druhá možnost, kterou máte je tisk z mobilního telefonu, tabletu, notebooku nebo v některých případech i z fotoaparátu. Stačí se připojit pomocí Wi-Fi k internetu a přímo přes aplikaci Cloudové služby v mobilu vybrat dokument, fotografii a potvrdit tisk z připojené tiskárny. Ta musí být samozřejmě připojena ve stejné Wi-Fi síti. Stačí vyhledat tiskárnu, vybrat tu správnou, pokud je jejich v síti více a potvrdit výběr. Dokumenty nebo fotografie nepotřebujete mít v zařízení. Pro tisk z Cloudu potřebujete připojení na internet a přihlášení se do cloudové služby přes webové rozhraní nebo aplikaci v mobilu. Pokud vlastníte multifunkci s integrovaným skenerem můžete u některých modelů využít i skenování do Cloudu. Tato možnost rozšířila nabídku skenování do emailu, na FTP nebo přímo do mobilního zařízení.
 
Výhody
 
- přístup na dálku k souborům v Cloudu z jakéhokoli místa
- soubory nepotřebujete mít trvale uloženy ve vlastním zařízení (počítač, tablet, mobil, externí harddisk atd.,)    
- velikost souborů
- možnost využívat v limitované velikosti bezplatné úložiště
- možnost zvětšení úložného prostoru (placená služba)
- výběr cloudových služeb
- záloha dat o kterou byste mohli přijít v případě ztráty nebo poruchy svého zařízení
- rozšířené služby, které Cloud podporuje
- sdílení souborů
- podpora tiskových úloh z Cloudu
 
Nevýhody
 
- závislost na internetovém připojení
- rychlost internetové sítě ovlivňuje rychlost uploadu a downloadu
- vaše úložistě spravuje provozovatel cloudové služby
- možné bezpečnostní rizika
- měsíční platby za využívání služby
 

Bezpečnost na prvním místě

 
Ačkoliv výhody převyšují nad nevýhodami, dvě z nich mohou uživateli znepříjemnit život. První je provázanost Cloudu a internetovou sítí. I když je internet dostupný skoro všude, ať už v podobě pevného připojení, bezdrátového nebo datové služby od mobilního operátora, bez připojení se k souborům v Cloudu nedostanete. Další je bezpečnost, protože uložená data jsou na externích serverech v různých zemích. Stále je dost uživatelů, kteří se obávají úniků databází z cloudových služeb. Je tedy tento systém ukládání osobních nebo firemních souborů, kteří mohou obsahovat citlivá data bezpečný?
 
 
 
 
Cloudové služby různých poskytovatelů musí v první řadě dbát o bezpečnost svěřených souborů. To je jejich prioritou. Data v těchto datacentrech mají mnohem lepší ochranu, než byste jim ji dokázali nastavit v domácím počítači a často i v podnikové síti. Jde o několik úrovní zabezpečení samotného serveru a šifrování přenosů. Společnosti, které poskytují Cloudové služby největší část investic vkládají právě do bezpečnosti. Dnes je takových poskytovatelů dost na to, aby si uživatel při pochybnostech o bezpečnosti svých dat změnil Cloudového poskytovatele. Pro něho samotného může být zveřejnění o úniku dat doslova likvidační. I Cloudové služby musí splňovat přísné certifikáty ISO a jsou pravidelně prověřovány audity. Je tu však i druhá strana a to uživatel. V první řadě musí být jeho zařízení z něhož do Cloudu přistupuje dobře chráněny. Dalším faktorem, kterým může ohrozit sám svá data je slabé přístupové heslo. Proto by si měl zvolit silné heslo k přístupu do Cloudové služby a pokud je to možné i vícefaktorovou autentizaci.
 

Nabídka Cloudových úložišť

 
Bavíme se o tisku z Cloudu a k tomu je zapotřebí tiskárnu nebo multifunkce. Výrobci tiskáren velmi rychle pochopili význam Cloudových služeb a začali nabízet pro své zařízení, vlastní řešení úložních služeb a podporující aplikace. Po zakoupení zařízení a registraci dostane zákazník možnost využívání Cloudového úložiště pro určitý objem dat. HP, Canon, Brother, Epson, Xerox, OKI, Ricoh nabízejí služby propojení pomocí vlastních Cloudových řešení. Nejen pomocí webového rozhraní, mobilní aplikace, ale také přímo z displeje tiskárny dokáže uživatel přistupovat a využívat tyto služby. Kromě tohoto řešení většina výrobců tiskáren podporuje Google Cloud Print. Tato služba je propojena s Google účtem, zařízením s Androidem nebo jakýmkoliv zařízením, kde je nainstalován prohlížeč Chrome. Pro zařízení s iOS je zase dostupné řešení pomocí Apple AirPrint a iCloudu. Je třeba rozlišovat mezi Cloudového úložištěm, kde jsou vaše soubory trvale uloženy, pokud je nevymažete sami a mezi službou tisk pomocí Cloudu. Zde se dokument připravený k tisku uloží na Cloudu, jen do chvíle, dokud ho nevytisknete a následovně se zmaže.Takto funguje například Google Cloud Print. Dalšími Cloudové služby, které již najdete integrované do menu tiskáren, případně z nich můžete tisknout dokumenty pomocí aplikace z mobilu nebo přes webové rozhraní jsou: Evernote, Dropbox, Google Drive, Microsoft One Drive nebo služba Box. Bezplatná verze obsahuje podle poskytovatele od 2 až po 15 GB úložného prostoru zdarma. Pokud vám tento prostor nestačí, pro větší objem dat si můžete připlatit za prémiovou verzi nebo si dokoupit balíček prostoru s určitým objemem a to až do velikostí TB (terabajtů).
 
Kromě cloudových služeb jsou podobným systémem řešeny i sociální sítě. Pohodlně si tak vytisknete fotografii z Facebooku nebo Instagramu.
 
Uživatelský komfort a vysoká bezpečnost, jsou hlavními důvody používání cloudových služeb. Pro tiskárny je jednoznačně benefit, rychlé provádění tiskových úloh v pracovní skupině. Potřebujete si urgentně vytisknout nebo stáhnout dokument, který nemáte u sebe? Připojíte se ke svému Cloudovému úložišti a nechte si dokument vytisknout nebo si jej stáhněte do mobilu. Naléhavě si potřebujete oskenovat několikastránkový dokument? Skenujte ho přímo do Cloudu a nezabere vám místo v mobilním zařízení. Tisk z Cloudu má jednoznačně pozitiva a abyste se vyhnuli rizikům, dbejte o bezpečnost svých zařízení z nichž ke Cloudovým úložištím přistupujete.