Kancelář a škola

Tisk vodoznaku

Věděli jste, že tiskárny dokáží do tisku vložit i poloprůhledný vodoznak? Tuto funkci lze využít, pokud potřebujete vložit do dokumentu vodoznak pro označení: přísně tajný dokument, osobní dokument, koncept nebo logo. Tato funkce je většinou označena jako vložení a tisk vodoznaku.

Postup je skoro u všech tiskáren stejný. Základem je ovladač nebo software pro danou tiskárnu. V nastaveních tiskárny si pak vyhledáte nastavení strany dokumentu a proklikáte se až k možnosti přidat nebo vložit vodoznak z přednastavených vodoznaků, případně vytvořit nový vodoznak se svým textem.

Tiskárny Canon s podporou vodoznaku přidávají tuto funkci přes nastavení tiskových dat. Nastavení strany nabízí i možnost výběru položky vodoznak, kde můžete vybrat již existující název vodoznaku nebo si můžete vytvořit nový název.
Tvorba nového vodoznaku se nastaví přes zobrazení karty, nastavení strany zvolením možnosti vodoznak, upravit vodoznak. V dialogovém okně upravit vodoznak následovně zvolíte přidat a zadáte nový název vodoznaku. Mezi dalšími možnostmi nastavení vodoznaku naleznete atributy, kde můžete nastavit znaky a tribúty vodoznaku. Pokračujete možností zarovnání a nastavíte, kde přesně v dokumentu se má vodoznak umístit. V části styl můžete upravit překrývání vodoznaku a nastavit okraje. Nyní již stačí potvrdit možností OK. Vytvořený vodoznak se tak přidá do seznamu ostatních předvolených vodoznaků.

Pro tiskárny Epson se dostanete k přidání vodoznaku do dokumentu nebo fotografie před tiskem pomocí nastavení tiskárny. Upravit si můžete barvu, průhlednost a velikost textu vodoznaku, jakož i umístění na dokumentu.

 

 

Pro tiskárny HP je postup skoro podobný. Přes software k tiskárně vyberete možnost tisknout a následovně přejdete na vlastnosti nebo preference tiskárny. V kartě efekty vyhledáte vodoznak. I v tomto případě můžete vlastnosti vodoznaku upravit, zvolit umístění na dokumentu a při tisku více dokumentů zvolit možnost vložení vodoznaku pouze na první stranu. Pokud ponecháte volbu nezměněnou, při tisku více stran se vodoznak vytiskne na každou tištěnou stranu.

Pokud se neumíte dostat k funkci vodoznak pro svou tiskárnu, přejděte jen jednoduše ve Windows do adresáře zařízení a tiskárny. Vyberte svou tiskárnu, kterou používáte a přes pravý klik se vám zobrazí nabídka, kde vyberte předvolby tisku. Tak se dostanete k preferencím tisku, kde už najdete i možnost rozšíření tisku a vodoznak.

Kromě přímého vložení vodoznaku před tiskem můžete vodoznak vložit do dokumentu i při jeho vytváření ve Wordu nebo v grafickém programu při úpravě fotografie.


Jak vidíte přidat vodoznak do dokumentů a tisknout strany s vodoznakem je jednoduché. Můžete si tak své dokumenty ochránit před dalším kopírováním, jelikož vodoznak na vytištěné straně by se při nové kopii přenesl. Často jsou takto chráněny různé certifikáty.