Kancelář a škola

Tisk souborů v AutoCAD

Pokud jste se dostali někdy do situace, že jste potřebovali vytisknout jeden nebo velké množství CAD výkresů, určitě jste hledali způsob, jak si to usnadnit. Stávající možností je pomoci si softwarem pro dávkový tisk a konverzi pro dávkové vykreslení všech potřebných výkresů najednou. Ušetříte si tak mnoho nervů i čas při posílání kopií výkresů.

 

 

Pro dávkový tisk jsme vybrali program Print Conductor, který umožňuje velmi rychle vytisknout sérii souborů DWG nebo DXF na vybraných tiskárnách nebo plotrech. Pro tisk výkresů AutoCAD nebo SolidWorks (.dwg, .dfx, .slddrw atd.) můžete použít tento postup.

- stáhněte si program Print Conductor a prohlížeč eDrawings Viewer

- do programu Print Conductor přidejte soubory, které chcete tisknout

- zvolte plotr nebo tiskárnu

- klikněte na „spustit tisk“

 

Pokud potřebujete před tiskem zkontrolovat nebo upravit nastavení přejděte v programu na kartu „Rozšířená nastavení“ (nastavení > rozšířené > CAD) „Formát CAD“. V nastaveních naleznete možnosti pro úpravu.

Název listu

Definuje listy, které se mají vytisknout. Můžete jej nastavit na:

- *All* – Vytiskne všechny listy obsažené v souboru

- *výchozí* – vytiskne pouze výchozí (aktivní) list.

- Můj list 1 – použijte skutečný název listu

Rozdělte pracovní listy

Rozdělí listy s více listy při odeslání programu do tiskárny, každý list jako samostatnou tiskovou úlohu v tiskové řadě.

Přeskočit zobrazení modelu

Přeskočí kartu "Model" bez jejího vytištění a vytiskne obsah karty (karty) "Layout".

Výchozí tloušťka čáry    

Změní design čar na vytištěném výkresu CAD. Můžete upravit jejich tloušťku.

Omezení velikosti papíru           

Nastaví maximální formát papíru (velikost strany) pro tisk CAD výkresů. Můžete vybrat standardní nebo vlastní velikost stránky v milimetrech, centimetrech nebo palcích.

Zkuste použít písma SHX            

Program se pokouší použít písma SHX (pokud je mají vaše kresby). Ve výchozím nastavení je povolena.

Složky písem SHX           

Můžete určit složku(y) s písmy SHX . Zvažte jejich přidání, pokud je text příliš tenký nebo obtížně čitelný.

Okraje stránky 

Můžete nastavit vlastní okraje strany pro výkresy CAD v bodech: levý, pravý, horní a dolní okraj.

 

Podpora formátů a zařízení

 

Programem Print Conductor dokážete automatizovat tisk CAD souborů vytvořených pomocí AutoCAD, SolidWorks a jiných:

- Autodesk AutoCAD DWG, DXF;

- Autodesk Inventor IDW, IPT, IAM, IPN;

- Přehled designu DWF, DWFX;

- eDrawings EPRT, EDRW, EDRWX, EASM, EASMX;

- grafický jazyk Hewlett-Packard HPGL, HP, HPG;

- MathCAD nebo MathCAD Prime MCDX, XMCD;

- Microsoft Visio VSD, VSDX, VSDM;

- Plotový soubor PLT;

- ProEngineer PRT, XPR, ASM, XAS; soubory STL, CALS, 3DXML;

- Solid Edge DFT;

- SolidWorks SLDDRW, SLDPRT, SLDASM;

Pomocí programu dokáže tisknout i soubory PDF, XPS, HTML, obrázky, čisté texty, dokumenty Microsoft Office a OpenOffice (vše v dávkovém režimu).

 

Program Print Conductor je kompatibilní s tiskárnami a plotry připojenými k počítači přes USB, Wi-Fi nebo LAN síť. Kromě toho lze použít Print Conductor v kombinaci s virtuální tiskárnou, čímž dokážete automatizovat konverzi dokumentů a výkresů do PDF nebo obrázkových souborů.

 

Tisk aktivních archů souborů DWG

 

Pomocí rozšířených nastavení Print Conductor můžete zvolit, které listy se budou tisknout. Například existují dva listy: 1) list rozložení a 2) list modelu. Pokud potřebujete vytisknout pouze aktivní list souboru DWG (v našem případě list s rozložením), postup je následující:

 

- otevřete aplikaci Print Conductor a přejděte do části Nastavení > Rozšířené

- zvolte parametr názvu listu (v části Formát CAD ) a změňte jej na „výchozí“

- klepněte na tlačítko OK a můžete tisknout

Můžete také nastavit Print Conductor tak, aby zpracoval pouze konkrétní pracovní list podle jeho názvu. zadejte můj dopis namísto „all“.

 

Publikování více archů výkresů do vícestránkového PDF

 

Další možností je publikovat soubor výkresových archů do vícestránkového souboru PDF. Následně jej vytiskněte na tiskárně nebo plotru pomocí dialogového okna tisku. Tímto způsobem můžete vytisknout několik výkresů uložených ve formátu PDF a zároveň uložit digitální kopie na pevném disku.

Dávkový převod DWG do PDF

 

Chcete-li vytisknout více výkresů CAD než jeden soubor, měli byste předtím uložit několik výkresů DWG do jednoho souboru. Nejprve zkombinujte výkresy do jednoho vícestránkového dokumentu PDF. Tímto způsobem můžete uspořádat, v jakém pořadí se vytisknou výkresy a strany dokumentu. Vyhnete se tak situaci, kdy se tiskové úlohy promíchají. Může se tak stát, když více uživatelů tiskne současně na stejné tiskárně. Chcete-li vytvořit soubor PDF, který by obsahoval všechna vaše rozložení v rámci jednoho souboru, můžete to udělat pomocí dávkového konvertoru DocuFreezer. Ten který převede více souborů do PDF, JPG, PNG, TIFF nebo TXT souboru.

Jak tisknout DWG, DXF a další CAD formáty bez potřeby AutoCADu

 

Nemusíte mít nainstalovaný AutoCAD, abyste mohli vykreslovat soubory CAD na tiskárně a tisknout je v PDF. K tisku více DWG nebo DXF výkresů není kromě Print Conductor zapotřebí žádný další software. Při problémech se zpracováním jiných typů souborů souvisejících s CAD, stačí nainstalovat prohlížeč eDrawings, jako doplněk k softwaru Print Conductor a zvládnete to bez problémů.