Kancelář a škola

Tisk přátelský k životnímu prostředí

Životním prostředím se zabýváme v každé sféře našeho života. Jak se, co nejekologičtější a nejšetrnější chovat v životě, aby negativní dopad na životní prostředí byl co nejmenší je důležitým úkolem, nejen každého jedince, ale i velkých společností. Ty jsou v konečném důsledku největší hrozbou pro prostředí ve kterém žijeme. Velké průmyslové fabriky, automobilky, ale i výrobci elektroniky velmi dbají na snížení odpadu, energií, emisí a kvalitní recyklaci. Není tomu jinak ani u výrobců kancelářských zařízení. Výrobci tiskáren stále více investují do vývoje ECO inovací. Někteří výrobci sázejí na ekologickou výrobu, snížení odpadu, jiný na kvalitní recyklaci inkoustových cartridgí a laserových tonerů. Stále více se v této sféře prosazuje ECO tisk, tisk přátelská k životnímu prostředí.


Samsung vs ECO (Smart Eco Driver)

Výrobce Samsung v svém portfoliu tiskáren a multifunkčních zařízení pro tisk, přidal funkci ekologické tisku se softwarem Smart Eco Driver. Díky tlačítku ECO jediným dotykem za pomoci tohoto softwaru, tak dokáže snížit objem odpadu a nákladů. Jde o funkci, která dokáže uspořádat více stránek na jeden list, oboustranný tisk, tisk v odstínech šedé, pokud je to pro dokument vhodné, zda režim úspory toneru. Přes tuto funkci dokáže software nasimulovat dokument bez obrázků, nebo jejich zmenšit, případně zredukovat přebytečný text nebo velikost písma. Simulátor zároveň ukazuje, kolik energie, papíru, toneru a emisí CO2 ušetříte.

Printfriendly.com (Zelený tisk)

Pokud vaše tiskárna nedisponuje žádnou ECO funkci pro úpravu tisku a úsporu papíru a toneru, nemusíte se obávat, že nemůžete přispět k ochranně životního prostředí při tisku. Na internetu existují různé programy pro úpravu tisku, ať už přímo od výrobců nebo třetích stran, jakož i několik webových stránek, kde takové šetřeny úpravy můžete provést. Při tisku z webových stránek dochází k tomu, že kromě textu, který chcete vytisknout, vytisknete i zbytečné grafické prvky a reklamy. Nejznámějším webem, který vám přímo přes webové rozhraní upraví text do úsporné verze, bez obrázků nebo s jejich úpravou na menší rozměry je Printfriendly.com. V jednoduchém rozhraní stačí zadat adresu webové stránky, následně se odstraní zbytečné prvky a vy si můžete ještě upravit text nebo odstranit části textu inviduálne. Pro ještě větší komfort si můžete nainstalovat modul Print Friendly do internetového prohlížeče a získat tak ještě více možností úprav textu před tiskem. Upravený text můžete tisknout, převést do formátu PDF, pro pozdější tisk nebo odeslat jako email.
Kromě těchto dvou možností existují ještě různé způsoby, jak ušetřit barvy a papír. Některé můžete nastavit přímo v tiskárně před tiskem. Dokumenty lze tisknout v nižší kvalitě a ušetříte tím barvy. Pokud jde o dokumenty při kterých stačí dobrá čitelnost textu je vysoké rozlišení luxusem. Oboustranný tisk a sjednocení více stran na jednu stranu papíru, to už pravděpodobně vyzkoušel každý.


Jak ušetřit něco i pro sebe

Co se týče barev ušetříte při určitých modelech funkcí úspora tonera.Výhodné jsou velkokapacitní zásobníky barev XL a u některých modelů možnost použití alternativních náplní, které jsou kompatibilní s tiskárnou. I když někteří výrobci tuto možnost stěžovali blokováním tiskárny proti použití takových náplní, pomalu od tohoto trendu upouštějí. Zákazník má totiž stále možnost koupit tiskárnu, jejíž výrobce nebrání ve svobodném výběru náhradních náplní. Průzkumy o používání alternativních náplní oficiálně nejsou zveřejněny. Před pár lety se však objevila zpráva přímo v trendy o tom, že i podniky a státní správa využívají buď renovaci náplní nebo alternativně náplně. Při tak velkém objemu tisku, tím ušetří nemalé náklady.
To bylo pár způsobů jak přispět k ochraně životního prostředí pomocí Zelené tisku. Existuje ještě mnoho způsobů. Jedním z nich, jak zase ušetřit čas je Zelená pošta, která za vás vytiskne a odešle dopis, dokument nebo fakturu na vámi zadanou adresu. Jediné, co musíte udělat je odeslat zásilku přes internet do elektronické schránky Zelená pošta.