Tonery a náplně

Modelová řada tiskárny

Náplň modelové řady

Náplň modelové řady

Typ tiskárny nebo kazety

Modelová řada tiskárny

Náplň modelové řady

Typ tiskárny nebo kazety

Typ tiskárny nebo kazety

Modelová řada tiskárny

Typ tiskárny nebo kazety

Modelová řada tiskárny

Náplň modelové řady

Typ tiskárny nebo kazety

Typ tiskárny nebo kazety

Modelová řada tiskárny

Náplň modelové řady

Typ tiskárny nebo kazety

Modelová řada tiskárny

Náplň modelové řady

Typ tiskárny nebo kazety

Modelová řada tiskárny

Náplň modelové řady

Typ tiskárny nebo kazety

Modelová řada tiskárny

Náplň modelové řady

Kancelář a škola
IT a Elektronika
Akce a slevy

Tisk 3D masa

3D tisk zasahuje již do tolika odvětí, že jmenovat jejich by byl dlouhý seznam. Ani Odveta potravin není novinka. Pokrok, který se právě v rámci potravin nebo spíše gastronomie posouvá stále kupředu dosáhl svého reálný bod. Dnes můžeme říci, jak chutná a bude nám všem chutnat burger nebo steak z 3D tiskárny. Vytištěný na 3D tiskárně biotlačou replikovaných do specifického uspořádání svalů, tuku a krevních cév. V podstatě jde o laboratorní vypěstované maso, které vzhledem, strukturou a i chutí připomíná běžně maso ze zvířat. Nebojte se tisk neobsahuje standardní materiály, jako jsou papír, plasty nebo kov, ale seskupuje živé buňky na sestavení komplexních struktur, jako jsou svalové tkáně a krevní cévy.

Svět hledá alternativy k masu

Izrael přináší světu alternativní potravinu v podobě bezmasého produktu, jako náhrady za maso. Jih kolem Tel Avivu je centrem společností v potravinářském sektoru, které vyvíjejí různé rostlinné a laboratorní alternativy ke konvenčním masovým a mléčným výrobkům. Vizi do budoucna vidí v tom, že lidé se již nebudou muset spoléhat na nezdravou, neetickou a environmentální neudržitelnou konzumaci zvířat. Při stále více rostoucí populaci je chov a konzumace dobytka neudržitelná. Nejen izraelské a španělské společnosti, ale i japonští vědci z Osaka Univerzity pracují na biotlači hovězího masa.

Navzdory prvotní nedůvěře k takovému druhu potraviny se objevily první úspěchy a lidé se začínají stále více zajímat o náhradu za maso ze zvířat. Ve srovnání se spotřebou masa za poslední 2 roky, kde byl nárůst přibližně 5 % je nárůst alternativních výrobků 30 %, což je velmi pěkný nárůst. Společnosti považují tento úspěch za nastupující trend spotřebitelů k výběru alternativy masa před samotným masem. Velkým dílem k tomu přispívá i osvěta a samotný postoj lidí k životnímu prostředí. Jde o celosvětový trend nahrazovat maso zvířat za rostlinné potraviny. Není tajemství, že mnoho potravinářských společností již dnes využívá k výrobě napřiklad dřevo.

S úspěchy se může pochlubit izraelská společnost SavorEat. Byla založena v roce 2018 a pracuje na vytváření rostlinných náhrad masa, které je možné za několika minut vytisknout, jak 3D tisk. Používají k tomu technologii kombinující 3D tisk, automatický vařič (něco mezi troubou a robotem) a personalizované kapsle, ve kterých se nacházejí přísady. Společnost SavorEat shromáždila přibližně 5 milionů dolarů před vstupem na Tel Avivskú burzu. Jde o první společnost svého druhu, která tak učinila, aby zvýšila informovanost veřejnosti o alternativním mase. V současnosti má společnost hodnotu zhruba 50 milionů dolarů. Dnes úspěšně nabízejí karbanátky, hamburgery a jiné bezmasité alternativy na rostlinné bázi, bez obsahu živočišných buněk. Jejich výrobky neobsahují lepek, alergeny ani protilátky a můžeme je označit jako zcela veganskou potravinu.

 

zdroj foto: resou.osaka-u.ac.jp

 

Japonský tím posunul 3D tisk masa ještě o něco dál. Vyvíjely a v současnosti již vyrábějí první 3D tiskový produkt hovězího Wagyu. Jde o velmi realisticky vypadající alternativu ke kvalitnímu hovězímu masu z japonských krav Wagyu. Originální masový steak má bohatou chuť, velmi výraznou texturu a je jedním nejoblíbenějším masem na světě, čemuž odpovídá i poměrně vysoká cena. Vyrobit alternativu k tak kvalitnímu masu vyžadovalo upravit jej pomocí dvou typů kmenových buněk: satelitních buněk skotu a kmenových buněk odvozených od tuků. Tato část výroby probíhá v laboratorních podmínkách, kde se z těchto buněk vyvine každý typ buňky, která je potřebná na další produkci. Vlákna takto vyrobené se následovně uspořádají v 3D podobě. Zajímavé je ovládání umístění samotného tuku tak, aby výrobek chutnal opravdu autenticky.

Prosíte si 3D burger nebo steak?

První ohlasy na 3D burger nebo kvalitní steak byly velmi pozitivní. Hlavně mladí environmentální založen lidé mají kladný postoj k produkci 3D masa, které je možné použít jako klasické maso v gastronomii.

Environmentální přínos je velký. V současnosti je zemědělství zodpovědné za 18 % skleníkových plynů na celém světě. Z etického hlediska to dává smysl, protože při výrobě hovězího masa s autentickou chutí nemusí zemřít žádná kráva. Zatím jsou tyto první pokusy o tisk masa dost nákladné. Technologický pokrok může v budoucnu dosáhnout bod, ve kterém by vysoce kvalitní maso stálo cenově méně, než samotný chov dobytka.

 

        

 

Zde musíme zmínit, že existují překážky pro rychlejší vývoj a masové začlenění na trh. Výrazně brzdí výzkum například čas potřebný na 3D tisk řezu kvalitního masa. Protože tisk i těch nejdrobnějších řezů trvá hodiny, není to právě nejideálnější. Jakmile budou 3D tiskárny efektivněji vyrábět vysoce kvalitní konstrukce, mohli bychom být svědky nové tváře moderního zemědělství. V budoucnu by mohla nastat situace, že 3D tiskárny se díky vědcům stanou lukrativnějšího, jako hospodářská zvířata.

 

Možná to dnes vnímáme jako futurismus, ale technologie se už dávno dostaly do odvětí kde bychom je nečekali. Jedním odvětí je i gastronomie. A nejen pokrok na jedné straně, ale i silný tlak odpovědnosti vůči životnímu prostředí nutí lidstvo hledat alternativy. Není to jen ohleduplnost vůči zvířatům, ale i obrovské množství energie a prostředků, které to stojí. V neposlední řadě je to alarmující množství metanu vyprodukovaného dobytkem, které je horším skleníkovým plynem než oxid uhličitý. Stoupající číslo 18 % z celkového objemu skleníkových plynů je dostatečným alarmem hledat řešení. Tisk 3D masa může být jedním ze zásadních řešení.

 

Známé společnosti jako KFC, Burger King nebo McDonald´s již nastoupili na tento nový trend 3D biotlače. Burger King začal nabízet hamburgery se syntetickým masem. Stejně je ta tom i McDonald´s a jeho Beyond Meat. KFC vsadilo na 3D kuřecí nugetky. Snaha o tento pokrok se cení, ale na konci stojí stále spokojený nebo nespokojený zákazník.