Kancelář a škola

Tipy pro tiskárny v systému Windows

Jak přejmenovat tiskárnu ve Windows 10

Po připojení a nainstalování tiskárny si operační systém přiřadí k novému zařízení výchozí název. Je to většinou název, který zahrnuje označení výrobce a typ modelu. Pokud vám nevyhovuje označení tiskárny a název v systému, můžete si svoji tiskárnu přejmenovat. Celý proces přejmenování spočívá v tom, že otevřete nastavení Windows a do vyhledávacího okna napíšete "Ovládací panel". Rychleji to můžete udělat přímo ve vyhledávání na hlavním panelu. V ovládacím panelu otevřete "Zařízení a tiskárny". Vyberete tiskárnu, kterou chcete přejmenovat a pravým klikem myšky otevřete nabídku. Zvolíte vlastnosti tiskárny, kde uvidíte současný název zařízení (záložka všeobecné). Nyní stačí název přejmenovat a potvrdit OK. Tiskárna musí být samozřejmě zapnutá.

Pokud se vám tento proces zdá zdlouhavý a nebojíte se pracovat s příkazy v PowerShell, můžete si pár kliků ušetřit. PowerShell je rozšiřitelný textový (řádkový) Shell s vlastním skriptovacím jazykem postaven na platformě NET Framework. Je to trochu složitější příkazový řádek. Do vyhledání v hlavním panelu napíšete "PowerShell". Na vrchu nabídky vyhledávání (nejlepší shody) se vám zobrazí "Windows PowerShell" a vpravo budete mít na výběr "Spustit jako správce". Do okna PowerShell napište příkaz: "Rename-Printer -name" Aktuální název tiskárny "-NewName" Nové jméno tiskárny ". (Aktuální název a nové jméno píšete samozřejmě vlastní.)

Zjednodušit si to můžete klávesovou zkratkou WIN + R a do okna přímo napsat příkaz: "shell: PrintersFolder". Otevře se vám okno "Všechny položky ovládacího panelu - Tiskárny". Vyberte tiskárnu, kterou chcete přejmenovat a klikněte pravým tlačítkem myšky. Přímo v kontextovém menu naleznete volbu "Přejmenovat". Po kliknutí stačí přímo nad tiskárnou změnit název a potvrdit OK. Tato metoda je nejjednodušší.

 

 

Přidání skratky odeslat tiskárnu do nabídky menu v průzkumníkovi

V kontextovém menu si kromě systémových příkazů často nainstalované aplikace vytvoří rychlou zkratku. Dobrým příkladem jsou programy na rozbalení souborů ZIP a RAR nebo rychlá akce antivirových programů a aplikací. Do této nabídky si můžete přidat i rychlou zkratku "Odeslat do tiskárny". Výchozí volba "odeslat kam" v systému již obsahuje možnosti: odeslat do složky dokumenty, komprimovaný složku (ZIP), pracovní plocha - vytvořit odkaz, příjemce faxů, příjemce pošty, zařízení Bluetooth a jednotka DVD, pokud je mechanika nainstalovaná v počítači. K těmto možnostem si můžete přidat i Odeslat do tiskárny, čímž si ušetříte pár kliků na otevření dokumentu nebo fotografie a potvrzení volby tisk přímo v nich. Jak na to?

Pomocí tlačítka WIN + R vyvoláte okno PowerShell do kterého napíšete příkaz: "shell: PrintersFolder". Dostanete se do "Všechny položky ovládacího panelu - Tiskárny". Označíte si svou tiskárnu stylem Drag and Drop a přesunete ji na plochu.

Dalším krokem je vytvoření příkazu do volby odeslat v kontextovém menu. Pomocí klávesové zkratky WIN + R se znovu dostaneme k řádku PowerShell, kde napíšete příkaz: "shell: sendto" a potvrďte OK. Nyní se musíte trochu složitější dostat do příčníku sendto, ke kterému je cesta: tento počítač - disk: C (systémový) - jméno uživatele - AppData - Roaming - Microsoft - Windows -SendTo. Do tohoto příčníku přetáhnete odkaz tiskárna z pracovní plochy.

Pokud máte nastavené v systému "Nezobrazovat skryté soubory, příčníky a jednotky" budete to muset změnit na "Zobrazovat skryté soubory, příčníky a jednotky". Uděláte tak v systémovém disku: C, uživatelé, jméno uživatele. V horní liště zobrazit a možnosti, změnit možnosti příčníku a hledání. Možnosti příčníku, zobrazení a preskrolujete se níže k skrytým souborům a příčníkem. Pokud jste se dostali až tam, stačí změnit zobrazení. Stejným způsobem můžete tuto akci vrátit zpět. Nyní by se vám při kliknutí pravým tlačítkem na dokument, který chcete tisknout měla zobrazit v kontextovém menu i volba odeslat do tiskárny. Chcete-li tuto zkratku odebrat z nabídky stačí vymazat odkaz tiskárny, který jste vložili do příčníku sendto. Trochu složité, ale možná vám tento tip přinese užitek.

 

Jak odstranit tiskárnu v systému Windows 10

Možná jste se setkali s tím, že jste měnili starou tiskárnu za novou a zapomněli jste předchozí odstranit. Při volbě tisk jste ji stále měli v možnostech v systému Windows. Je dobré tiskárnu, kterou už nemáte připojenou k počítači nebo sdílenou tiskárnu, která není k dispozici odstranit i ze systému. Odstranit takovou tiskárnu můžete několika způsoby. Někdy stačí odinstalovat program k tiskárně přímo od výrobce pomocí, kterého se tiskárna nainstalovala. Pokud tento způsob neodstraní tiskárna můžete ji odstranit v nastavení nebo příkazem v PowerShell.

V nastavení systému vyhledáte zařízení. Tam najdete "Tiskárny a skenery", kde se bude nacházet i vaše tiskárna. Po kliknutí na název tiskárny se zobrazí nabídka s volbou: otevřít frontu, spravovat a odstranit. Stačí zvolit odstranit a potvrdit.

Druhou možností je vejít do ovládacího panelu a najít "Zařízení a tiskárny". Po otevření najdete název vaší tiskárny a pravým kliknutím myší otevřete nabídku, kde najdete volbu "Odstranit zařízení". Stačí potvrdit a hotovo.

Třetí metoda se vztahuje na příkaz Shell. Klávesovou zkratkou WIN + R vyvoláte dialogové okno s řádkem do kterého zadáte: "shell: PrintersFolder". Dostanete se do složky: Všechny položky ovládacího panelu - Tiskárny ". Tam stačí vybrat tiskárnu, kterou chcete odstranit, kliknout pravým tlačítkem, zvolit odstranit a potvrdit.

 

 

Sdílení tiskárny v operačním systému Windows 10

V rámci operačního systému Windows můžete tiskárnu připojenou k počítači sdílet s počítači ve vaší síti. Mohou ji tak využívat více uživatelů. Podmínkou je, že počítač ke kterému je tiskárna připojena, jakož i samotná tiskárna musí být zapnuty. V systému musí být povolena funkce sdílení souborů a tiskáren. Zkontrolovat si to můžete přímo v nastaveních, sítě a internet, stav, změnit nastavení sítě. Tam se nacházejí i "Možnosti sdílení". Po kliknutí se vám otevře nové okno: Změnit možnosti sdílení pro různé síťové profily. Kromě zjišťování sítě je tam i sdílení souborů a tiskáren. Pokud máte zvolenou možnost zapnout sdílení souborů a tiskáren můžete pokračovat dál. Pokud ne, zvolte si tuto možnost a dejte uložit.

Dalším krokem už bude samotné sdílení tiskárny. V nastaveních systému Windows otevřete: Zařízení, Tiskárny a skenery. Následně kliknete na název tiskárny, kterou chcete sdílet. Zobrazí se vám nabídka otevřít frontu, spravovat a odstranit. Vyberete spravovat. V dalším kroku se dostanete do správy zařízení, kde zvolíte vlastnosti tiskárny. V novém dialogovém okně vyberete sdílení, změnit možnosti sdílení a označíte sdílet tiskárnu. Zobrazí se vám název sdíleného prostředku, tedy název vaší tiskárny. Zatržena by měla být i volba pod tím, vykreslit tiskové úlohy na klientských počítačích. Potvrdíte OK a hotovo.

 

 

Sdílet tiskárnu můžete také pomocí klasického ovládacího panelu. Otevřete ovládací panel a zvolíte Hardware a zvuk, nebo přímo Zařízení a tiskárny (záleží na nastavení velikosti ikon kategorii v ovládacím panelu). Následně kliknete pravým tlačítkem myšky na tiskárnu, kterou chcete sdílet. Vyberete "Vlastnosti tiskárny" a v novém okně pokračujete volbou sdílení a stejným postupem, jako v předchozí metodě. Pro sdílení tiskárny zastavit, stačí odškrtnout volbu sdílení v okně stejnou cestou.

Tipů a triků ohledně tiskáren a skenerů je mnohem více, ale my jsme shrnuli ty uživatelsky nejjednodušší, které zvládne každý. Některé způsoby jsou rychlejší pomocí příkazů v řádku okna PowerShell, ale ty se doporučují zkušenějším uživatelům. Metody jsou ověřeny na systému Windows 10 a mohou se mírně lišit podle verze operačního systému Windows.

Upozornění: Všechny tyto úkony děláte na vlastní zodpovědnost!