Tonery a náplně

Typ tiskárny nebo náplně

Modelová řada tiskárny

Modelová řada náplně

Modelová řada náplně

Typ tiskárny nebo náplně

Modelová řada tiskárny

Modelová řada náplně

Typ tiskárny nebo náplně

Modelová řada tiskárny

Modelová řada náplně

Typ tiskárny nebo náplně

Typ tiskárny nebo náplně

Modelová řada tiskárny

Modelová řada náplně

Typ tiskárny nebo náplně

Modelová řada tiskárny

Modelová řada náplně

Typ tiskárny nebo náplně

Modelová řada tiskárny

Modelová řada náplně

Kancelář a škola

Tichý boj HP proti náplním třetích stran v HP tiskárnách

Společnost HP chrání své tiskárny pomocí různých opatření. Jedním dost kontroverzním opatřením z pohledu uživatelů je aktualizace HP tiskárny, která zahrnuje i ochranu před používáním náplní třetích stran. Co se vlastně děje a proč tento krok IITC kritizuje?

 

Kdo je IITC

IITC (International Imaging Technology Council) je nezisková organizace, která vznikla v roce 2000. Zastupuje zájmy světového průmyslu spotřebního materiálu pro zobrazování, včetně maloobchodu a opravy kancelářských strojů, maloobchodu a renovace kancelářských potřeb, maloobchodu s počítači, opravárenské a síťové společnosti a příbuzné dodavatele. Je jediným aktivním, obchodním sdružením v Severní Americe, která zastupuje prodejce zobrazovacích materiálů, repasáží, průmyslových dodavatelů a konzultantů, kteří se věnují obhajobě a propagaci tohoto odvětví. Mezi členské společnosti patří i renovátoři tonerů a inkoustových kazet.

 

zdroj foto: epeat

 

Podle IITC odporuje krok HP požadavkům EPEAT. Jedná se o ekoznačku EPEAT, která je řízena Globální radou pro elektroniku. Registrované produkty různých výrobců, které obsahují logo EPEAT splňují přísná kritéria a řídí se určitými pravidly. Jedním ze specifických pravidel EPEAT bylo i to, že certifikované tiskárny nemohou zabránit používání kazet, které nejsou OEM. Některé tiskárny HP registrovaných v EPEAT dostali aktualizaci, která zablokovala kazety třetích stran. Tyto tiskárny však splňují požadavky na úrovni EPEAT Silver, kde není uvedeno umožnění používání inkoustových a tonerových kazet třetích stran.

 

 

Den, kdy Joe nemohl tlačit

Vraťme se však zpět ke společnosti HP, která v rámci aktualizace zablokovala některým tiskárnám používání kazet třetích stran. V roce 2022 zveřejnil Joe Kripli prezident Asociace pro renovaci spotřebního materiálu na webové stránce IITC vlastní příběh, kdy nedokázal použít svou tiskárnu HP navzdory tomu, že měl doma nové alternativní kazety kompatibilní s novou tiskárnou HP.

 

V den, kdy si chtěl vytisknout štítek pro balík, který měl poslat kurýrní společností, mu došla jedna z barevných kazet v zařízení. Jelikož měl doma náhradní alternativní kazety, které používal ve starší tiskárně a byly totožné s typem kazet pro novou tiskárnu, tak ji vyměnil. Bohužel zařízení hlásilo, že nerozeznalo kazetu. Zkusil, že použije pouze černý inkoust pro vytištění černobílého dokumentu. Ani tento krok neprošel, protože tiskárna stále hlásila ověření jiné barevné kazety. Příběh pokračoval tím, že v době Covidu mu nepomohla ani souseda, která byla pozitivní. Takže mu nezbývalo nic, jen rychle zajít do obchodního centra a koupit dražší originální náplň HP.

 

Tento příběh znovu rozpoutal vášnivou diskusi o tom, do jaké míry je jednání společnosti diskriminační a omezující pro uživatele. Pokud chce totiž využívat tiskárnu HP musí se vzdát možnosti výběru, jaké náplně do zařízení bude používat. Alternativní kazety třetích stran jsou pro mnoho uživatelů zajímavé nižší cenou. V tomto případě však výběr pro uživatele znamená „nemít na výběr“.

 

Dynamické zabezpečení

Tiskárny HP jsou navrženy tak, aby fungovaly s originálními inkoustovými a tonerovými kazetami HP. Výrobce uvádí, že jako standard v oblasti tisku v jejich tiskárnách používají proces pro ověření pravosti kazet. Některé tiskárny zahrnují v tomto procesu také opatření dynamického zabezpečení. Jedná se o schopnost tiskárny komunikovat se zabezpečenými čipy nebo elektronickými obvody na kazetách.

 

Společnost HP tímto krokem chrání „údajně samotného uživatele“. Výrobce se vyjadřuje, že pro bezpečné používání zařízení doporučuje originální náplně HP do inkoustových tiskáren a tonerové kazety HP do laserových tiskáren. Používání originálních náplní HP může být jedním ze způsobů, jak zajistit kompatibilitu a kvalitu tisku. Dále uvádí, že používání náplní třetích stran může mít vliv na záruku tiskárny a kvalitu tisku.

 

Inkoustové a tonerové kazety HP obsahují čip, který spolu s firmware zařízení spolupracuje a ověřuje pravost kazety. Tyto čipy na jedné straně mohou být potřebné pro výkon tiskárny, i když během čipové krize se jiný výrobce vyjádřil, že nedostatek čipů v Evropě ho vedl k představení kazet bez čipů. Tyto kazety sice v tiskárnách fungovaly, bez většího dopadu na výkon tiskárny nebo kvalitu tisku, ale problémům se nevyhnuly. Kvůli absenci čipu některá zařízení blokovala možnost skenovat nebo faxovat, když jim došel inkoust. Kde je tedy pravda?

 

HP+ (když je plus minus)

Můžeme se zamyslet nad tím, jak na jedné straně výrobci propagují svůj aktivní postoj k životnímu prostředí a v rámci svých výrobních procesů využívají recyklované materiály a podporují repasované kazety. Na druhé straně odmítají repasované kazety třetích stran.

 

Nejedná se o všechny modely HP, ale můžeme očekávat, že všechny novější modely přijdou na trh s touto aktualizací. Rovněž modely, kde byla aktivována služba HP+. O této službě a nemožnosti používat jiné než originální kazety a bez cesty zpět zbavit se aktualizaci firmware se rovněž vášnivě diskutuje na různých fórech. Zajímavé jsou i samotné smluvní podmínky pro inkoustové služby HP.

 

Nic není (netiskne) černobílé

Jako uživatel můžete být oprávněně rozzlobený, když si koupíte levnou tiskárnu a kazety vás vyjdou mnohem dražší. Tento způsob zisku ne na samotném zařízení, ale na spotřebním materiálu využívá mnoho výrobců. Znáte to dobře s žiletkami. Ve snaze ušetřit si však nikdy stejně nekoupíte jiné náhradní žiletky než ty originální ke strojku. Máte na výběr přinejmenším v tom, že se budete holit elektrickým strojkem nebo jednoduše zajdete k barbiérovi. Rovněž u tiskáren, které blokují používání kazet třetích stran můžete zvážit výrobce, jehož tiskárny podporují i alternativně cenově výhodnější náplně.

 

Společnost, jako taková vynakládá zdroje na výzkum a vývoj a samozřejmě, že očekává zisky. Z dlouhodobého hlediska je u tiskáren zdrojem zisků právě spotřební materiál. Zatímco papír je na tom lépe a výrobce vám pouze doporučuje používání jeho papíru pro tisk. Můžete si tak vybrat dle vlastních potřeb a ceny, na jaký papír budete tisknout. Možná je to tím, že cena papíru nepřináší až takové zisky nebo tím, že výrobci nemají technologii k ověřování pravosti papíru výrobce. Na tiskárně lze zakázat automatické vyhledávání a instalaci aktualizací, což může pomoci chránit tiskárnu před ověřováním náplní, které nejsou od HP. Zda je tento způsob dobrý, pokud je tiskárna zapojena do sítě a aktualizace obsahuje i bezpečnostní funkce nebo opravy, už je na zvážení samotného uživatele.

 

Bude zajímavé sledovat, jak se bude dále vyvíjet tato situace nejen ve společnosti HP, ale také u jiných výrobců, kteří blokují používání náplní do tiskáren třetích stran. Společnost Canon sice neblokuje kazety společností třetích stran, ale bojuje o odstranění seznamů prodejců tonerů třetích stran na Amazonu, o kterých se domnívá, že porušují její patenty. Každopádně to budou nakonec uživatelé, kteří mohou změnit způsoby některých výrobců. Již dnes existují hromadné žaloby ve věci "Dynamického zabezpečení" (DRM) a blokování inkoustových a tonerových kazet výrobci tiskáren. Některé zákazníky nakonec společnost odškodnila. Uživatel by měl mít právo výběru, jaký spotřební materiál bude používat.

 

Zdroje: epeat, hp, theverge