Kancelář a škola

Technologie Zink (Zero Ink - bez inkoustu)

Technologie ZINK - Zero Ink ve zkratce ZINK, jste již určitě slyšeli. Jde o bezatramentový, bezkazetový systém. Pokud jste si dosud mysleli, že tato technologie je výhradně pro jeden typ tiskáren, jste na omylu. Společnost ZINK - Zero Ink je majitelem technologie, kterou nabízí pro několik různých výrobců tiskáren. Partnery, kteří využívají tento druh technologie v svých zařízeních jsou společnosti Polaroid, Canon, Brother, Hewlett-Packard, LG, Prynt a Lifeprint. Tyto společnosti mají vlastní produkty ve kterých používají řešení od společnosti ZINK - Zero Ink. A že se jim přesto, že nabízejí vlastní spotřební materiál pro tiskárny daří i s touto technologií, vidíme na oblíbených produktech s bezatramentovou technologií. Které to jsou?
 

Když se objevila LG Pocket Photo

 
Začneme společností LG, která sice tiskárny nevyrábí, ale ve svém portfoliu měla, jako jedna z prvních kapesní fotografickou tiskárnu s technologií ZINK. Byl to model LG Pocket Photo. Dnes byste tuto mini tiskárnu hledali marně. Z obchodech se vytratila, ale při troše štěstí ji objevíte na eBay-i nebo Amazone. Na stránkách výrobce LG je v kategorii příslušenství pro mobilní telefony pod označením LG PD233. Svými rozměry 72 x 120 x 24 mm a hmotností 215 gramů si vysloužila označení kapesní fototiskárnu. Fotografie s rozměrem 5,1 x 7,6 cm tlačila na papír ZINK 2.0 v rozlišení tisku 313 Dpi. Tisk prvního výtisku trvala skoro 45 sekund. K fototiskárně LG PD233 se připojovalo microUSB kabelem a pomocí technologie Bluetooth a NFC. Tiskárna pracovala s mobilním zařízením pomocí aplikace Pocket Photo, kterou najdete aktuální ve verzi 3.2.1. Zařízení v minimalistickém designu obsahovalo slot na výstup tisku, konektor pro nabíjení a propojení s mobilním telefonem, tlačítko zapnutí a krytku za kterou se nacházel zásobník papíru ZINK. Tiskárna působila trochu nudně a jediným oživením bylo logo výrobce. Baterie s kapacitou 500 mAh se nabíjela do plného stavu 90 minut a výdrž byla přibližně 25 výtisků. Dnes ji novější modely malých přenosných fototiskáren zahanbí, ale v období kdy se objevila na trhu to byl hit.

HP Sprocket v luxusních barvách

 
Společnost HP nabízí inkoustové i laserové tiskárny a multifunkce, které jsou na našem trhu velmi oblíbené. S novým trendem insta-fotoaparátů i HP zareagoval svým produktům. Do portfolia zařadila přenosnou fototiskárnu HP Sprocket s technologií ZINK. Tento model zaujal nejen parametry, ale také krásným, luxusním designem. Do prodeje se dostal ve třech barevných verzích: piano černá v kombinaci se stříbrnými akcenty, bílá v kombinaci se zlatou a karmínová červená v kombinaci se stříbrnou. Tato fototiskárna tlačí okamžitě po připojení k mobilnímu zařízení (aplikace HP Sprocket - iOS, Android) z fotogalerie nebo přímo z aplikace sociální sítě. Pomocí technologie ZINK vytiskne fotografii na papír ZINK o rozměrech 2 x 3 "(5 x 7,6 cm). Po odlepení zadní strany je připravena fotonálepka, která je odolná vůči rozmazání, vodě i roztržení. Konektivita je zastoupena pomocí USB, Bluetooth. Tisk je v rozlišení 400 Dpi.
 
 

Jak nás Canon obelstil názvy modelů

 
Společnost Canon před několika lety představila přenosnou fototiskárnu Canon Selphy. Nešlo sice o kapesní tiskárnu, ale svými malými rozměry byla vhodná pro přenášení. Tento model tlačil termosublimační technologií a k tisku používal fotopapíry Canon o rozměrech 10 x 15 cm (pohlednicový formát). K licencované technologii ZINK přistoupil výrobce svými modely kapesních fototiskáren modelové řady Zoemini. Zde musíme upřesnit několik faktů. Pro některé trhy, včetně Evropy použil výrobce označení Zoemini a pro zaoceánské označení Ivy. Proto se můžete setkat se stejnou fototiskárnou, která nese název Canon Zoemini nebo Canon Ivy. Tento model se dostal do prodeje v několika kombinacích bílé a barevných akcentů. K tisku používá technologii ZINK. Připojení je již klasicky pomocí USB nebo Bluetooth ve spojení s aplikací výrobce. Rozměry výtisků jsou 5 x 7,6 cm na papír ZINK. Znovu bez náplní, znovu pomocí licencované technologie ZINK. Aby toho nebylo málo nebo díky velmi dobrým ohlasem na tento produkt se Canon rozhodl svou mini fototiskárnu posunout ve vývoji dále. Tento rok představil dva nové modely vycházející z modelové řady Zoemini. Insta-fotoaparáty s integrovanou tiskárnou. Novinky nesou označení Canon Zoemini C a Canon Zoemini S. Pro americký trh je najdete pod označením Canon Ivy Cliq, což odpovídá modelu C a Canon Ivy Cliq +, což je model Zoemini S. 
 
 
                  
 
Brother se pochlubil barevnou tiskárnou štítků s technologií ZINK
 
Dalšími společnostmi nebo výrobci tiskáren, kteří spolupracují se společností ZINK - Zero Ink a využívají jejich technologii je společnost Brother a jejich barevná tiskárna štítků Brother VC-500W. Ať vás nemýlí, že jde o tiskárnu štítků. Tento model tlačí ZINK - Zero Ink, technologií na štítky ZINK s rozměry od 9 - 55 mm, bez potřeby inkoustu. Připojení probíhá pomocí USB nebo Wi-Fi. Tato tiskárna nabízi kompaktní rozměry, příjemný design a vestavěnou řezačku na úpravu délky. Pomocí technologie ZINK - Zero Ink se dostanete k tomu, jak pracuje tiskárna Brother VC-500W. Technologii ukrývá v kotoučích se štítky. Speciální barevné krystaly v papíru jsou aktivovány teplem, aby vytvořily plnobarevné štítky bez inkoustových náplní.
 
 
Polaroid No1
 
Společnost Polaroid a její fotoaparáty s okamžitou tiskem fotografií se objevily již někdy na počátku 80. let. Dnes společnost vyrábí několik produktů, které využívají technologii ZINK - Zero Ink. Jsou to modely kapesních fototiskáren i insta-fotoaparáty s tiskárnou. Nejnovější modely, které společnost představila na veletrhu CES 2019, jsou Insta fotoaparát s tiskárnou Polaroid Mint Instant Digital Camera & Printer a kapesní tiskárna Polaroid Mint Pocket Printer. Oba modely používají k tisku technologii ZINK - Zero Ink. Dalšími produkty Polaroid, které využívají tisk na fotopapír ZINK, jsou Polaroid Snap Touch - insta fotoaparát s integrovanou ZINK - Zero Ink tiskárnou a fototiskárnu Polaroid Zip Instant. Možná málokdo ví, že technologie ZINK začala, jako projekt ve společnosti Polaroid Corporation někdy v 90. letech 20. století. Následně se společnost Zink osamostatnila v roce 2005.
 
 
        
PRYNT
 
PRYNT je startup, který se objevil na Kickstarteri. V nabídce má dva produkty na mobilní zařízení s integrovanou tiskárnou a to: PRYTN Case a PRYNT Pocket. V podstatě je to mobilní příslušenství, kterým váš mobil rozšíříte o funkci okamžité tisku. I tento produkt využívá technologii ZINK. Připojuje se pomocí lightning konektoru k mobilnímu zařízení a to bez potřeby Bluetooth a Wi-Fi připojení. Celé kouzlo této malé krabičky sestává z aplikace, kterou si stáhnete do svého iPhonu a spojení mobilu přes konektor. Uděláte si fotografii nebo video přes aplikaci a jednoduše potvrdíte tisk na ZINK papír o rozměrech 2 x 3 ". Ten se vkládá do zásobníku PRYNT pouzdra. Výdrž baterie umožní vytisknout 15 až 20 samolepících fotografií. Přes aplikaci můžete vložit do fotografie video a prohlížet si ho prostřednictvím AR technologie na svém smartphonu. Mobilní zařízení musí podporovat AR technologii (iPhone 6S a novější, iOS 11 a vyšší). Stejnou funkci prohlížení videa ve fotografii má i další model kapesní tiskárny a zároveň výrobce, který používá technologií bezatramentovej tisku ZINK - Zero Ink, LifePrint.
   
Lifeprint
 
Fotografická kapesní fototiskárna Lifeprint je spojení ZINK a AR technologie (argument reality). Lifeprint používá pro tuto technologii označení Hyperphoto. Všechno je to v 200 gramovém zařízení s minimalistickým designem. Fototiskárna se připojuje k mobilnímu zařízení pomocí Bluetooth připojení. Kompatibilní je s mobily a tablety s Androidem a iOS. Samozřejmě musí podporovat AR a mít nainstalovanou aplikaci LifePrint Photos. Tiskárna Lifeprint tisku fotografie na fotopapír ZINK - Zero Ink ve dvou formátech, 2 x 3 "(5 x 7,6 cm) a 3 x 4,5" (7,6 x 11,4 cm).
 
 

Technologie ZINK - Zero Ink

 
Bezatramentový tisk Zink- Zero Ink je založen na systému termálního tisku. Fotopapír je napuštěný všemi barvami v několika vrstvách na papír. Od základní podkladové vrstvy s volitelným lepidlem, přes barevné vrstvy citlivé na teplo, až po povrchovou vrstvu. Vrstva tvořící barvu obsahuje bezbarvé krystaly amorfochromických barviv vytvářejících mikrokrystaly tautomerem, ty se přeměňují na barvený termofor a zachovávají si barvu po resolidifikácii. Tuto technologii pod ochrannou značkou ZINK - Zero Ink vlastní nezávislá společnost ZINK Holding LCC, která je vlastníkem technologie ZINK® a papíru ZINK Paper®. ZINK je vlastně zkratka pro ZERO INK, plnobarevný tiskový systém. Podpora tohoto systému zahrnuje přibližně 170 patentů. Tento systém společnost vyvíjí již 30 let a stále na něm pracuje team v laboratořích centrumu výzkumu a vývoje společnosti ZINK Holding v Massachusettes v Whitsett v Severní Karolíně. Od roku 2005 je ZINK samostatnou společností. Technologii ZINK společnost, jako OEM nabízí svým partnerům, jejichž produkty jsme si ve zkratce přiblížili. Klíčovým partnerem je stále společnost Polaroid.
 
Proč ji nemáme ve velkých tiskárnách? Přesto, že tato technologie je skvělá a velmi šetrná vůči životnímu prostředí, náklady na velkoformátový papír by byly vyšší, než je tomu při běžném kancelářském papíru. Na jedné straně je plusem bezkazetový systém, žádný odpad prázdných kazetových náplní. Ale ...? Na druhé straně tu máme běžný kancelářský papír, který je recyklovatelný. Recyklace ZINK papíru je odlišná od běžného klasického papíru.