Kancelář a škola

Technologie a inovace tiskových hlav Epson

Inkoustové tiskárny obsahují tiskový systém, jehož součástí je tisková hlava. Ta má množství malých trysek, které velkou rychlostí vystřikují mikro kapičky tekutého inkoustu na papír. Tisková hlava je ovládána krokovým motorem poháněným ozubeným řemenem, který se posouvá a přenáší při tom inkoust na papír procházející prostřednictvím válce. Kromě toho, že známe několik typů tiskových hlav máme tu i speciální hlavy konkrétních výrobců. Ti se snaží i tuto součást svých zařízení inovovat. Dnes se podíváme na tiskové hlavy společnosti Epson, které také prošly určitým vývojem. Dnes najdeme v jejich tiskárnách nejčastěji tiskové hlavy s technologií PrecisionCore a MicroPiezo.

 

Epson PrecisionCore

Technologie Epson PrecisionCore je inovativní systém nové generace, který využívá vlastnosti piezoelektrických krystalů, aby zvýšil spolehlivost. Právě piezoelektrická složka generuje napětí, které dokáže v milisekundách rozpoznat diagnostikou vlastní stav a správné fungování. V porovnání s běžnými piezoelektrickými hlavami Epson má přibližně trojnásobnou hustotu trysek. Trysky, které mají průměr 20 mikrometrů opakování produkují malé okruhové body s průměrem asi 40 mikrometrů. Tvorba bodů s takovou přesností přispívá hlavně k ostrým nerozmazané textem a jemným čarám.

Další výhodou kromě spolehlivosti a kvality tiskové hlavy PrecisionCore je rychlost. Technologie PrecisionCore zajišťuje špičkovou kvalitu výstupu při vysoké rychlosti. Tiskové čipy s vysokým rozlišením výrobce Epson jsou jedny z nejrychlejších tiskových technologií na světě. Každá z piezoelektrických složek se spustí skoro 50 000krát za 1 sekundu.
Tisková hlava Epson PrecisionCore umožňuje tisk na mnohem širší spektrum podkladů a také používání barevnějšího a stabilnějšího složení inkoustu. Ten může obsahovat mnohem vyšší obsah barviv a pojiv, jako je tomu u tepelných inkoustových systémů. Právě mikromechanický spouštěcí mechanismus tiskové hlavy Epson PrecisionCore se dokáže vyhnout určitým omezením, které vycházejí z vlastností typických pro tepelné systémy.

A tady se dostáváme k tomu, že technologie Epson PrecisionCore je rozšiřitelná pro širokou škálu systémů a to od průmyslových tiskových lisů na štítky, až po stolní tiskárny. Zásluhou modularity mohou být tiskové čipy PrecisionCore uspořádány nejen do pohyblivých sériových tiskových hlav, ale i do fixních lineárních konfigurací.

Můžeme říci, že Epson PrecisionCore je přelomovou technologií tiskových hlav, kterou dokázala společnost Epson spojit své zkušenosti s výrobou mikroelektromechanických systémů (MEMS) a pokroky v oblasti materiálové vědy. Do jejího výzkumu a vývoje investovala společnost Epson velký objem investic.

 

zdroj foto: epson.com

 

Epson MicroPiezo

Technologie tiskové hlavy MicroPiezo přináší vysokou kvalitu a optimalizovanou rychlost tisku díky přesnému umístění inkoustu. Nevyužívá teplo, což umožňuje použití široké škály inkoustů. Tuto technologii uvedla společnost Epson v roce 1993, čímž nastavila laťku vysoko i pro jiných výrobců tiskáren.

Pokud ve zkratce definujeme MicroPiezo, tak jde technologii, která využívá Piezo krystaly pulzující na základě elektrických signálů z tiskárny. Tvoří se tak konzistentní kapičky zajišťující jasnou a ostrou tisk. Pokud to porovnáme s termo tiskárnami, které využívají ohřev na samotné zahřátí inkoustu a vytvoření jakési vzduchové bubliny, která následně vypudí inkoust přes trysku jsou výtisky přesnější (MicroPiezo).

Největšími výhodami technologie MicroPiezo je vysoká rychlost, jakou jsou kapičky inkoustu vstřikované přes trysku. Za sekundu je to 40 000krát. Přesto jsou neuvěřitelné přesné a tisk je ostrá a kvalitní. Samotné trysky Epson umožňují, že každá dokáže vytvořit kapky v pěti různých rychlostech. Samotný výrobce k tomu uvádí přirovnání, že jde o podobnost, jako při malování na plátno. Tehdy využíváte různě velké štětce na různé detaily. Právě díky této technologie je tisk věrnější v jemných odstínech mezi světlými a tmavými barvami. Přechod je mnohem plynulejší a překrývání přirozeněji. I když mají termotiskárny více trysek neznamená to, že nabízejí lepší kvalitu oproti MicroPiezo technologii. Využívají totiž trysky s pevnou velikostí, proto pokud chtějí dosáhnout stejnou kvalitu musí mít více trysek. Plusem je, že tiskárny s MicroPiezo technologií nevyužívají teplo, proto mohou používat mnohem více typů inkoustů a kapalin, včetně těch citlivějších na teplo.

Tiskárny s technologií Epson MicroPiezo tlačí nejen na různé typy papírů, ale podle zařízení mohou tisknout i na textilie. Zahrnují také výrobu barevných filtrů a dokonce i aplikaci vzorů na elektronické obvodové desky.

 

Technologie Epson Heat-Free

Třetici inovativních technologií od společnosti Epson doplňuje technologie Heat-Free. Jde přesně o systém nanášení inkoustu bez tepla. Ta úzce souvisí s technologiemi PrecisionCore a MicroPiezo. Namísto tepelného systému se tlak aplikuje na piezoelektrickou složku a ta se následně ohýbá dopředu a dozadu, čímž vytlačuje inkoust z tiskové hlavy. Výhodu to má i ve srovnání s laserovými tiskárnami, které před spuštěním tisku nahřívají fixační jednotku.

zdroj: epson.com

 

Pokud to nyní shrneme, tak na rozdíl od termálních inkoustových a laserových tiskáren se při technologii Epson Heat-Free nevyžaduje při nanesení inkoustu zahřívání. Tím se nejen zkrátí doba po zapnutí nebo probuzení, která by jinak byla nutná pro zahřátí, ale ušetří se i určitá energie. Tiskárna začne okamžitě tisknout. Pro uživatele to znamená úsporu času a peněz. V nabídce společnosti Epson je velké množství modelů tiskáren právě s touto technologií. Spadají tam modely z řady WorkForce Enterprise, WorkForce Pro a EcoTank.