Kancelář

Starlink Elona Muska také v České Republice

Šéf společnosti SpaceX Elon Musk přinese Čechúm i Slovákům satelitní internet Starlink. Jeho společnost se stejným názvem začala s vývojem satelitů, které by měly přinést internet i na ta nejnedostupnější místa na zemi již v roce 2015. První prototypy byly vypuštěny na oběžnou dráhu v roce 2018. Následně bylo v dalších letech rozmístěno více než 1 000 satelitů Starlink . V lednu letošního roku vypustila SpaceX dalších 60 satelitů pomocí orbitální rakety Falcon 9. Ta dokázala vynést na orbit v přepočtu skoro 14 tun. S novou vesmírnou lodí Starship bude možné vynést najednou až 400 satelitů. Aktuálně by jich mělo být na orbitě skoro 1 800. Jsou v tom zahrnuty i prototypy nebo nefunkční jednotky, které nejsou součástí funkční sítě. Finální verze projektu bude sestávat z 12 tisíc družic. Celá konstelace satelitů by měla být dokončena v roce 2027.

 

zdroj foto: starlink.com

Satelitní konstelace Starlink pro globální pokrytí internetem

Tento projekt je uváděn, jako globální služba vysokorychlostního internetového připojení s kvalitní konektivitou. Připojení by mělo fungovat iv oblastech bez pozemní infrastruktury. Samozřejmě se zařízením společnosti Starlink. Uživatel bude využívat venkovní jednotku (parabolickou anténu asi 85 cm) a vnitřní jednotku (modem s Wi-Fi routerem) plus kabeláž, pomocí které si zajistí internetové připojení.

 

zdroj foto: starlink.com

 

Satelitní internet není novinkou, ten už se využívá, ale dosud nikdy nebyly satelity umístěny na orbitě, tak blízko země. Jedná se o orbitální vzdálenost 550 km. Právě tento fakt zajistí velmi dobrou rychlost a nízkou latenci. Mělo by jít o odezvu přibližně 15 ms. Zatím se spíše odhaduje reálných 25-35 ms. Celý systém by měl používat protokol peer-to-peer a šifrování typu end-to-end.

Satelity Starlink budou ve finální fázi rozmístěny na mnoha drahách kolem země a to hned ve třech výškových pásmech. Nejblíže k zemi ve výšce 336, 346 km a 550 km. V každé z těchto výšek bude rozmístěn určitý počet družic. Celý systém je založen na satelitech, které orbitují zemi a obíhají za sebou kolem země. To jsme mohli vidět v letních měsících, jako vláček za sebou jdoucích světel.

Pozemní jednotka musí být umístěna tak, aby jí nic nebránilo ve viditelnosti na oblohu. Parabola je motoricky ovládaná a při prvním spuštění se sama nastaví (skalibruje) a připojí se k satelitu s nejsilnějším signálem. Během pohybu se už nemusí motoricky natáčet za satelity, protože hustota pokrytí satelitů ji automaticky přepíná na nejlepší signál z přelétávajících satelitů mezi kterými se přepíná. Parabola využívá takzvané fázové pole pro komunikaci s více satelity najednou. To i nízká latence jsou zárukou, že samotný uživatel nepocítí přechod z jednoho satelitu na jiný. Rádius záběru signálu z jednotlivých satelitů je menší, než tomu je u družic, které jsou stonásobně dál od země. Jelikož pokrývají méně km, tak jich musí být na orbitě takové množství, než je tomu u běžných satelitních družic.

Je satelitní internet budoucnost

Internet pomocí satelitů je namísto telefonní pevné linky nebo jiných pozemních prostředků dostupný díky geostacionárním komunikačním satelitům. Přestože nenabízí tak rychlý internet (zatím 50 až 150 Mbps) jako klasická mobilní či pozemní širokopásmová síť, jeho velkou výhodou je dostupnost hlavně na těžko přístupných místech. Nejde o to konkurovat rychlému optickému internetu, ale zaplnit mezery, kde z různých důvodů není možný pozemní nebo mobilní internet. Pokud používáte rychlý optický internet, nejste pravděpodobně cílovou skupinou pro satelitní internet. Ten by měl prioritně zaujmout obyvatele v odlehlých lokalitách, kde není pokrytí mobilním internetem a ani pozemní varianty. Dobrým příkladem jsou odlehlé, rozlohou velké části Ameriky nebo Austrálie.

Samotná evropská unie zdůrazňovala, že v rámci digitalizace je jedním z nejdůležitějších faktorů přístupnost internetu. Každá země má svá hluchá místa, kde stále neexistuje žádné pokrytí internetem. I tohle by mohlo být jedním z řešení, jak dostat internetové připojení všude. Německo dokonce uvažuje o dotaci pro uživatele, které se rozhodnou využívat právě satelitní internet. Jelikož v podstatě půjde o internetové připojení s nejvyšším celosvětovým pokrytím, monopol Starlinku narůstá. Musíme dodat, že prozatím je tomu tak. Společnosti jako Viasat a Amazon mají stejný záměr a řada dalších menších firem pokukuje po orbitě.

Stále vysoká cena zařízení pro koncového uživatele

Prodej služby satelitní internet a zařízení Starlink je v tuto chvíli možné na stránce Starlink.com. Po zadání polohy, kde potřebujete internet ulice, město (obec) sta nebo zadání plus kódu (Plus Code) digitální adresy založené na zeměpisné šířce a délce, vás přehodí na formulář předobjednávky. Tato část obsahuje informace o dostupnosti nebo datum, kdy bude služba v dané oblasti dostupná. Záleží to na schválení regulačními orgány. Depozit je 99 dolarů (81,77 €) a cena zařízení je 499 dolarů (412,15,€). Měsíční náklady na internet činí 99 dolarů (81,77 €). Stále tedy jde o drahý hardware, přestože samotný Starlink na výrobě pravděpodobně ztrácí. Časem se může technologie výroby změnit a náklady mohou být nižší. Zatím to ale tak nevypadá. Měsíční náklady za internetové služby by se naopak mohly snížit s rozrůstajícím počtem uživatelů.

Pro České a Slovenské uživatele by měla být služba Starlink dostupná v průběhu roku 2022 a později. Záleží to vždy na samotné poloze uživatele.

Proč se astrologové chytají za hlavy

Obloha nebude už nikdy taková, jak ji známe, tvrdí astrologové a varují před zahlcením oblohy satelity, což značně zhorší pozorování hvězd. Elon Musk se vyjádřil, že na tomto problému společnost pracuje a satelity budou mít speciální nátěr vůči odrazivosti. Ten ovšem není možný aplikovat na celé zařízení. Umělé družice osvětlené sluncem se mísí se světlem hvězd.

Kromě toho zvedají varovný prst i ochranáři, kteří apelují na snížení vesmírného odpadu. Ve vesmíru kolem země se již dnes nachází množství vesmírného odpadu, jako jsou nefunkční satelity z jejich části. Namísto odstraňování začnou přibývat nové a nové satelity. Nejde jen o satelity společnosti Starlink, ale také Amazon a jiné menší společnosti plánují satelity na orbitě. Na stránce celestrack.com můžete vidět hustotu satelitů, které se nacházejí kolem země.

 

zdroj foto: celestrack.com


Elon Musk se netají myšlenkou kolonizace Marsu. Projektem Starlink internet získá nové finanční zdroje. V roce 2018 získala SpaceX od Federal Communications Commision (Úřad USA pro registraci družic) povolení k provozu družic, celkem 11 927. V roce 2019 společnost požádala znovu o povolení dalších 30 000 družic. Všechny by měly sloužit pro širokopásmové internetové pokrytí po celé zeměkouli v pásmu -+ 53° od rovníku. Vezmeme-li v úvahu, že asi 45 % světové populace nemá stále pokrytí, jde o značně velký trh. Samozřejmě jsou zde obavy na negativní dopad na pozorování oblohy. I když se Starlink zavázal snížit odrazivost družic, stále to bude při pozorování oblohy nežádoucí efekt pro pokrok pozemní astronomie.

Dalším riskem je, že kvantita satelitů vyvolává neklid z možného vzniku tzv. družic. Kesslerova syndromu. Jedná se o scénář, ve kterém hustota objektů na nízké oběžné dráze Země je značně vysoká k tomu, aby srážky mezi objekty mohly způsobit kaskádu, ve které každá srážka vytvoří vesmírné trosky, což zvýší pravděpodobnost dalších srážek. Důsledkem by byl počet trosek na oběžné dráze, který by omezil a znemožnil provoz i jiných satelitních programů a to na několik desetiletí, dokud by nedošlo ke spontánnímu zániku majority úlomků. Dalším faktem je, že dnes neumíme posoudit, jak nepřirozeně zářící obloha ovlivní orientaci nočních ptáků a jiných v noci se pohybujících se zvířat.