Kancelář a škola

Stačí vám tiskárna nebo potřebujete multifunkční zařízení?

Při výběru tiskárny se častokrát dostanete do situace, že váháte čemu dát přednost. Potřebujete tiskárnu a v obchodě máte najednou dilema. Koupit klasickou tiskárnu, tedy jedno zařízení s funkcí tisku nebo multifunkční zařízení? To v sobě ukrývá kromě tiskárny i kopírku, skener a fax.

Vše, co je navíc se počítá

Znáte to klasické, co je doma, to se počítá nebo, což je navíc je plusem. Samozřejmě ano, pokud to patřičně využijete. To navíc jsou nejen dodatečné funkce, ale i navýšení ceny. A tady se znovu dostanete do situace váhání, zda se vám vyplatí připlatit za funkce navíc a sáhnout místo klasické tiskárny po multifunkčním zařízení.

Proč a kdy tiskárnu?

Nejprve si přibližme zařízení na tisk, tedy jednoúčelovou tiskárnu. Ať už jde o inkoustovou, laserovou nebo již méně používanou jehličkový tiskárnu, vždy je to zařízení primárně určené k tisku. Jediná funkce, různé technologie a možnosti černobílého nebo barevného tisku. Pokud je vaší prioritou kvalitní tisk ve velkém objemu, tak si určitě vyberte jednu z kvalitních tiskáren od některého z renomovaných výrobců. I při této volbě přijde na rozhodování mezi inkoustovou a laserovou tiskárnou. První z jmenovaných je dobrou volbou, pokud budete tisknout různé dokumenty s grafikou, fotografie a menší nebo střední objem tištěného textu. V takovém případě je vhodná barevná inkoustová tiskárna. Pokud preferujete tisk kvalitních fotografií na trhu najdete i velmi kvalitní inkoustové fotografické tiskárny.

Ceny inkoustových tiskáren se pohybují od 35 € za ty jednodušší modely. Hlavní výhodou takových cenově dostupných zařízení je jednoduché ovládání a nízká spotřeba energie. Trošku horší je to s hlučností, rychlostí tisku a cenou náplní. Nízká cena tiskárny nemusí znamenat i nízkou cenu originálních inkoustových kazet. Pokud tisknete málo, tak trošku pomalejší rychlost vám však určitě nebude překážet. Kvalitní rychlá barevná tiskárna s velkokapacitním zásobníkem papíru, která zvládá barevný tisk i formátu A3, s oddělenými šesti nebo až devět velkokapacitními inkoustovými zásobníky, vás však může vyjít několik-násobně více. Cena se může vyšplhat až do 500 €. Takový model tiskárny využijete při tlačení fotografií, propagačních materiálů nebo plakátů.


Cena náplní do klasické barevné tiskárny vás vyjde zhruba od 25 € výše, podle typu modelu. Ušetřit můžete nákupem alternativních náplní kompatibilních s tiskárnou. Pokud potřebujete tisknout velký objem černobílého tisku, za co nejkratší čas, určitě se poohlédněte po laserové černobílé tiskárně. Jejich cena je dostupná i pro domácnost a zajistí vám rychlou, kvalitní tisk. Hlavně studenti ocení při tlačení materiálů do školy rychlost a kvalitu. Ceny se pohybují již od 40 € za základny modely. Originální černý toner vás může vyjít na 55 € a více. Alternativní řešení v podobě prémiových a alternativních tonerových kazet, vám může ušetřit 60 - 70% ceny.

Proč a kdy multifunkční zařízení?

Pokud kromě tisku občas i kopírujete a skenujete, tak je multifunkční zařízení pro vás tou lepší volbou. Časy, kdy se kupovalo k tiskárně další zařízení v podobě skeneru jsou pryč. Mnohem vhodnějším řešením je nákup multifunkčního zařízení. V přístroji kompaktní velikosti naleznete tiskárnu, kopírku i skener. Ojediněle se na trhu najdou i modely obsahující fax. Inkoustové multifunkční zařízení nabízejí rychlý tisk, kopírování a kvalitní skenování dokumentů. To jsou hlavní výhody oproti jednoúčelovým tiskárnám. Cena je však poněkud vyšší.

Srovnáme-li cenu a funkce, tak při základních modelů je mezi jednoúčelovou inkoustovou tiskárnou a inkoustovým multifunkčním zařízením cenový rozdíl od 15 € výše. Z hlediska poměru ceny a funkcí se vyplatí multifunkční zařízení. Ve střední a vyšší třídě jsou již rozdíly i několik desítek €. Proto, pokud potřebujete tiskárnu pouze na tisk je zbytečné připlácet za funkce, které nevyužijete. Pokud máte vyšší rozpočet na nákup lze ho investovat do laserové černobílé tiskárně, která se vám odvděčí vysoce kvalitním rychlým tiskem a nízkými náklady na tisk.

U laserových zařízeních je cenový rozdíl mnohem viditelnější. Zatímco základní model laserové černobílé tiskárny stojí 40 - 50 € a ve střední třídě od 150 - 200 €, ceny za laserové multifunkční zařízení začínají někde od 70 - 80 € za základny modely. Při střední třídě už si připlatíte mnohem více. To jsou ceny, pokud bereme v úvahu nákup pro domácnost nebo menší firmu.

Před nákupem je nejlepším způsobem, jak se rozhodnout, určit si na jaký účel tiskárnu potřebujete. Je to pouze tisk nebo využíváte i kopírování a skenování? Tiskárna i multifunkční zařízení v sobě ukrývají i jiné funkce, kterými se modely liší. Oboustranný tisk, tisk až k okraji papíru, přímý tisk z fotoaparátu, počet inkoustových zásobníků, kapacita zásobníku papíru na vstupu i výstupu. Nezanedbatelné jsou i možnosti připojení, ať už do sítě nebo bezdrátově. Takže věřte rozhodnutím se mezi tiskárnou a multifunkčním zařízením se vaše dilema zdaleka nekončí.