Kancelář a škola

Speciální typy papírů

Nejběžnějším a zároveň i nejpoužívanějším papírem pro tiskárny je klasický kancelářský papír. Používá se pro tisk textových dokumentů a jednoduchých grafických návrhů a schémat. Využití má v kancelářích i domácnostech. Tisk fotografií si už vyžaduje odlišný typ papíru. Ten se označuje jako fotopapír a může být ve verzi matný, pololesklý nebo lesklý. Kromě těchto typů papírů a samozřejmě různých formátů (velikostí) papíru, najdeme na trhu ještě množství jiných typů papíru do tiskáren.


Recyklovaný papír a jeho výhody

Velmi preferovaný je v současnosti recyklovaný papír. Jeho největší výhodou je šetrnost k životnímu prostředí a snižování uhlíkové stopy. Kvalitní recyklovaný papír má vynikající opacitu a velmi dobrou průhlednost. Na jeho výrobu se používá 100 % papírového odpadu. Pokud bychom měli někomu doporučit jeho používání, tak je vhodný do laserových tiskáren, faxů a kopírek. Všude tam, kde se tiskne velký objem tisku. Na druhém místě mezi papíry, které myslí na životní prostředí jsou takzvané eko papíry. Ty mají mnohem vyšší kvalitu, ale jejich výroba je často energeticky náročná. Proto se doporučuje používání klasických recyklovaných papírů. Při eko papírech totiž samotná recyklace zahrnuje důkladné odstraňování inkoustu a přídavných prvků, což při tomto procesu někdy vytváří větší uhlíkovou stopu, než výroba klasických papírů. Při recyklovaném nebo ekologickém papíru musí být dodržovány přísná pravidla ohledně výroby i emisních limitů. Pokud splňují kritéria získávají certifikaci Blue Angel, EU Ecolabel, Nordic Swan.

Plotrový papír a jeho využití

Velkoformátové tiskárny - plotry, které jsou určeny například pro tisk technických výkresů, bannerů, plakátů používají na tisk plotrový papír. Papíry do plotrů prošly inovacemi a dnes se nepoužívají papíry po stranách dírkované, ale čisté rolované papíry. Ty mohou být různé tloušťky, šířky i délky a dokonce i barevné. Nejznámějším typem papíru do plotru je papír s perlami, ale i vinylový plotrový papír. Ten se ve velké míře využívá v architektuře a strojírenství. Rozmanitost plotrových papírů doplňují lesklé prezentační papíry, které jsou vhodné pro reklamní bannery a prezentační plakáty. Plotrový papír je navinutý v rolích.

Magnetický papír

Základem magnetického papíru jsou dvě části - tenká magnetická fólie a laminovaná fotopapierová (speciální bílý papír na potisk). Právě silná magnetická vrstva zabezpečuje uchycení na kovové povrchy. Velmi oblíbeným je pro tisk magnetek. Magnetický papír A4 může být matný nebo lesklý a lze stříhat na menší velikost.

Nažehlovací fotopapír na textilii

Mezi další speciální typu papírů patří i nažehlovící fotopapír, který je určen pro přenos vytištěné předlohy na textil. Nejprve se na speciální papír vytiskne obrázek a potom se přiloží na textilní podklad, kde se následně nanese teplotou.

Fotopapír - bavlněné plátno

Tento druh fotopapíru má bavlněný základ pokrytý polymerické povrchem. Je odolný vůči vodě a určený pro inkoustový tisk. Fotopapír - bavlněné plátno má strukturu přírodní bavlněné tkaniny, proto se hodí pro tisk uměleckých předloh.

Texturovaný fotopapír

Pokud potřebujete tisknout své kreativní nápady a hledáte vhodný fotopapír, možná vás osloví texturovaný fotopapír. Ten může imitovat různé druhy povrchů, jako jsou například kůže, plátno a podobně.

Fotopapír matný, pololesklý a lesklý

Pro tisk kvalitních fotografií je nejvhodnější originální fotopapír. Ten může být v různých formátech velikosti, tloušťce, ale i typu povrchu. Nejznámější jsou matné, pololesklé, lesklé a vysoce-lesklé fotopapíry.

Oboustranné lesklé fotopapíry

Pro oboustranný tisk můžete použít i oboustranný lesklý fotopapír s maximálním kontrastem a bělostí. Papír má lesklý povrch nebo mírně texturovaný povrch pro velmi rychlé absorbování inkoustu. Právě tato vlastnost dovoluje okamžitou tisk na druhou stranu.


Fotopapír sublimační

Přenosový papír se používá při sublimačního tisku. Sublimace je fázová přeměna (se změnou skupenství) z pevné látky (pevného skupenství) přímo na plyn (plynné skupenství) bez předchozího tání, s vynecháním přechodu přes kapalné skupenství. Tiskne se přímo na speciální polyesterový PES materiál, nebo nepřímo pomocí sublimačního (transferového - přenosového) papíru a následného zalisování.
 
Fotopapír samolepící

Jak již název napovídá, jde o fotopapír s lepicí stranou pro nalepení na různé povrchy. Zjednodušeně je to papír, který po vytištění můžete použít jako samolepku.

Zink papír

Technologie Zink (Zero Ink) je bezatramentový a bezkazetové systém tisku. Tento systém je založen na termální tisku, když je už samotný papír napuštěný všemi barvami v několika vrstvách. Vrstva tvořící barvu obsahují bezbarvé krystaly amorfochromických barviv vytvářejících mikrokrystaly svých bezbarvých tautomerem, ty se přeměňují na barvenou termofor a zachovávají si barvu po resolidifikácii. Teplem se barvy na papíře aktivují.

Často se uživatelé zaměřují na ten správný výběr tiskárny nebo multifunkce. Tam jsou ochoten investovat také o něco více. Při spotřebním materiálu chtějí zase ušetřit. Proto se snaží zakoupit levnější inkoustové nebo tonerové kazety. Pokud si zvolí alternativní náplně od ověřeného prodejce, stále mají záruku výborné kvality. K výsledné tisku však přispívá nemalou měrou i kvalita zvoleného papíru a hlavně správně zvolený typ papíru. Vybírat pro různé účely tisku opravdu je z čeho. Proto si zvolte to nejvhodnější pro co nejlepší a nejkvalitnější výsledek na výstupu.