Kancelář a škola

Škola volá a my hledáme vhodnou tiskárnu pro studenta

Pokud jste dosud čekali, jak to bude s nástupem do školy a stále neutuchající nákazou COVIDU19 a nenáhlili jste se s nákupy je nejvyšší čas! Je tu září a kromě množství školních potřeb, sháníme pro své školáky i počítače, notebooky, příslušenství PC a tiskárny. My se zaměříme na vhodné tiskárny pro školáky základních škol a studenty středních, vysokých škol. Co se aktuálně nachází v nabídce prodejců na našem trhu? Kolik investovat do tiskárny, abychom využili pro věk uživatele a jeho potřeby potenciál zařízení a nepriplácali za nevyužité funkce. A v neposlední řadě, kolik nás bude stát spotřební materiál a náklady na tisk jedné strany? Hledáme zařízení nejen v dobrém poměru kvality tisku, funkcí a ceny, ale i v celkových nákladech na tisk.

Jednoduchá tiskárna pro nenáročného uživatele v základní škole

Co potřebuje uživatel, který navštěvuje základní školu. Jeho prioritou je skenování a tisk různých školních úkolů a prezentací. V tomto případě nepotřebujeme řešit extrémní kvalitu a už vůbec ne rychlost tisku. Nízkorozpočtová barevná multifunkce s inkoustovými náplněmi může splňovat požadavky pro tisk školáka. Na výběr máme několik multifunkcí od různých výrobců. My jsme našli pár tiskáren, které bychom mohli doporučit. Všechny splňují kritéria pro výběr a těmi jsou dostupná cena, multifunkčnost, jednoduché ovládání a přijatelné náklady na tisk.

V ceně kolem 1 200 CZK najdete novinky společnosti HP a to modely typu All in One: HP DeskJet 2720, 2721, 2320, ale také modely Canon Pixma TS3550, 3551.

Náš tip

HP DeskJet 2720 - cenově dostupná multifunkce

Cenově nejdostupnější tiskárna typu All-in-One je multifunkce, kterou uvedla společnost HP tento rok pod označením HP DeskJet 2720 nebo 2721. Jde skoro o identické zařízení, které se liší barevnými akcenty. Tiskárna 2720 je v bílé barvě se jemnějšími šedými akcenty a model 2721 v bílé s akcenty v petrolejové barvě. Oba modely jsou parametrově stejné a patří do skupiny cenově dostupných zařízení typu All-in-One. V jednom multifunkčním zařízení se ukrývá barevná tiskárna, kopírka a skener. Rozlišení tisku je 4 800 x 1 200 Dpi a maximální formát papíru, který tiskárna podporuje je A4. Multifunkce tlačí inkoustovou technologií a k tisku využívá 2 inkoustové kazety s označením HP 305 black a tricolor. V rámci konektivity může uživatel kromě klasického připojení k počítači USB kabelem využívat i bezdrátové připojení pomocí Wi-Fi. Samozřejmostí je tisk z mobilního zařízení a nechybí ani podpora AirPrint pro zařízení s iOS.

Tento model a to už v kterékoli z barevných verzí je ideálních zařízením pro nenáročného uživatele a pro potřeby žáka základní školy. Multifunkce je dostupná za velmi nízkou cenu, tiskne barevně v dobré kvalitě a ovládání je jednouché. Plusem je výborná kompaktní velikost a svěží moderní design. Tiskárna se pohodlně vejde i na psací stůl do dětského pokoje.

Pokud vezmeme v úvahu, že žák základní školy bude převážně tisknout nenáročné projekty v rámci učiva je tento model dostačující v plné míře. Náklady na tisk nejsou vysoké a snížit se dají používáním alternativních inkoustových kazet kompatibilních s modelem 2720, 2721. Odzkoušeli jsme inkoustové náplně HP 343 (tricolor) a HP 338 (černá) alternativní, se kterými jsme se dokázali dostat na poloviční náklady za tisk 1 strany oproti originálním.

Za dostupnou cenu najdete v obchodech i velmi dobré základní modely Canon TS3550 a 3551. I tyto modely tisknou barevně inkoustovou technologií a stejně patří do skupiny multifunkci typu All-in-One. Mají přibližně srovnatelný výkon jako multifunkce HP a podporují bezdrátovou tisk pomocí Wi-Fi, AirPrint a Google Print. Multifunkce Canon TS3550 a 3551 podporují alternativní náplně, kterými si můžete značně snížit náklady na tisk.

 

Zařízení pro studenta střední školy

Středoškoláci mají o trochu výš priority na tisk a také jejich potřeby jsou náročnější. Tiskárna pro studenta střední školy by měla být v první řadě spolehlivá, zvládat větší objem tisku a nabízet nejen kvalitu na výstupu, ale také nízké náklady na tisk. Mezi letošními novinkami HP jsme našli přesně takové modely. HP DeskJet Plus 4120 a HP DeskJet Plus 6075 Advantage jsou barevnými multifunkční All-in-One. Obě zařízení jsou v moderním bílém provedení s výbornou ergonomií a kompaktními rozměry. Moderní design patří k těm stylovějším a taková tiskárna zapadne do každého prostoru. Kromě kvalitní barevného tisku získá uživatel i spolehlivou kopírku a skener.

Náš tip

HP DeskJet Plus 4120, HP DeskJet Plus 6075 Advantage - stylové multifunkce

Model HP DeskJet Plus 4120 má navíc i automatický podavač dokumentů (ADF) a konektivitu rozšířenou kromě základního USB připojení a Wi-Fi o Bluetooth rozhraní. Oproti tomu má zase model HP DeskJet Plus 6075 Advantage podporu automatického oboustranného tisku. Oba modely jsou za přijatelnou cenu a díky aplikaci HP Smart můžete využívat i rozšířené funkce inteligentní tisku.

Pro tisk využívají tiskárny dvě inkoustové kazety: černou a barevnou tricolor. Model 6075 tiskne pomocí náplní s označením HP 653 (black) a HP 653 (tricolor). Bohužel bez podpory alternativních náplní. Tiskárna 4120 používá pro tisk náplně do tiskáren s označením HP 305. S tímto modelem jsou kompatibilní i alternativní náplně s označením HP 343 a HP 338. i při větším objemu tisku si tak můžete náklady snížit.


 
Rychlá, spolehlivá tiskárna s nízkými náklady pro vysokoškoláka

Pokud se vrátíme do vysokoškolských dob a co jsme tlačili v rámci studia, jednoznačně to bylo velké množství černobílého tisku. Pokud nestudujete specifický obor na grafické fakultě nebo nemáte zaměřené studium na fotografii, reklamu a podobně, nejlepším řešením je rychlý monochromatický tisk. Pro vysokoškoláka bychom proto vybírali z laserových monochromatických tiskáren s podporou automatického oboustranného tisku a bezdrátovou konektivitou. Druhou alternativou by byla barevná multifunkce s tankovým inkoustovým systémem doplňování. Při těchto variantách již třeba počítat s vyšší vstupní investicí.

Náš tip

HP Neverstop Laser MFP 1200W

Monochromatický laserovou multifunkci z řady Neverstop už jsme si představili v krátké recenzi. Je výborným zařízením pro velký objem tisku a dlouhou vydrž na naplnění tankového zásobníku. Jde o jedno z prvních laserových zařízení s tankovým systémem doplňování. Tiskne ve výborné kvalitě s rozlišením 600 x 600 Dpi. Za minutu dokáže vytisknout 20 stran A4 v monochromatickém režimu. Vstupní zásobník ma kapacitu 150 listů a výstupní 100 listů. Maximální měsíční zatížení je 2 500 stran tisku. Multifunkce podporuje bezdrátové připojení pomocí Wi-Fi a tisk z mobilních zařízení. Kromě tisku nabízí zařízení i funkci kopírování a skenování. Černý standardní toner s označením HP W1103A/ 103A má kapacitu 2 500 stran tisku, při 5% pokrytí. Tankový zásobník můžete naplnit najednou dvěma tubami toneru, čímž získáte skvělý objem tankového zásobníku pro tisk až 5 000 stran. Doplnění toneru je pohodlné a rychlé. Cena multifunkce je sice vyšší, ale za tuto vstupní investici získáte z dlouhodobého hlediska velmi nízké náklady na tisk.
 

Mezi vhodné zařízení pro studenta vysoké školy patří i laserové tiskárny:

Brother HL-L2352DW

Nejnižší cena zařízení na trhu 2 700 CZK a nejnižší cena za alternativní černý toner Brother TN-2421 je1 143 CZK (3 000 stran).


Lexmark B2338DW
 
Nejnižší cena zařízení na trhu je  3 200 CZK a cena za originální toner nejvyšší kvality je 2 500 czK (3 000 stran).


Canon i-SENSYS LBP223DW

Nejnižší cena zařízení 4 900 CZK cena za kompatibilní toner je 1 200 CZK (3 100 stran).

Všechno jsou to monochromatické laserové zařízení, které kromě rychlého tisku obsahují kopírku a skener. Podporují bezdrátové připojení pomocí Wi-Fi, AirPrint, Google Print a tisk z mobilních zařízení. Nechybí ani funkce automatického oboustranného tisku. Navíc podporují i ​​alternativní tonery a náklady si tak student může výrazně snížit.

Pro barevný tisk bychom možná zvolil inkoustovou multifunkci s tankovým zásobníkem, která poskytne dlouhou vydrž náplní a nízké náklady za tisk. Fľaštičkové náplně jsou oproti standardním inkoustovým kazetám cenově dostupnější. Samozřejmě nejsme chybět podpora Wi-Fi. Mezi naše tipy patří: Canon Pixma G3411 a HP Smart Tank wirelles 530.

Na závěr máme ještě jeden tip, který by mohli ocenit vysokoškoláci, ale i domácnost s více uživateli pro svůj Home Office. Jde o monochromatickou tiskárnu s tankovým zásobníkem inkoustu.

Epson EcoTank M2120

Multifunkce tlačí, kopíruje a skenuje. Všechny funkce jsou ukryty v moderním designu a kompaktní velikosti. Nechybí podpora bezdrátového připojení pomocí Wi-Fi a rychlá tisk z mobilních zařízení. Za minutu dokáže tiskárna vytisknout až 32 stran A4. Ovládání je pohodlné díky dotykovým tlačítkům na ovládacím panelu. Informace se zobrazují na grafickém displeji a stav hladiny inkoustu si umíte zkontrolovat přímo na zařízení. Náplně do tiskárny jsou označeny jako černý pigmentový inkoust Epson EcoTank 100 a černý pigmentový inkoust Epson EcoTank 100S. pro tento model je kompatibilní i černý pigmentový inkoust Epson T7741.