Kancelář a škola

RICOH

Historie společností, které vyrábějí tiskárny

V našem seznamu společností, které jsou i výrobci tiskáren se nachází také japonská nadnárodní společnost RICOH Ltd. Má dlouholetou historii a značka RICOH se spojuje nejen s vysokou kvalitou, ale i množstvím ocenění, které společnost získala. Založena byla v únoru 1936 pod názvem Riken Sensitized Paper (Riken Kankóši Kabushiki Gaisha). Centrála společnosti RICOH sídlí v Tokiu. Jako globální společnost má své zastoupení po celém světě, včetně Evropy. Japonská společnost je výrobcem rozsáhlého portfolia digitálního multifunkčního kancelářského zařízení a služeb propojených se zařízeními. Kromě laserových tiskáren, kopírek, faxů je výrobcem fotoaparátů, projektorů a interaktivních tabulí. V nabídce má propracovaný, jednotný komunikační systém Ricoh pro firemní videokonference, který zahrnuje audio, video, dokumenty a další média.

Fotoaparát Ricohflex III (1950)

Společnost RICOH byla první v Japonsku, která zavedla dopravníkový pás na výrobu fotoaparátů. Dokázala tak mnohonásobně zvýšit kapacitu výroby a po úspěšném zavedení pasové výroby snížit cenu fotoaparátů Ricohflex model III. Tento model se stal velmi populární mezi japonskými zákazníky díky atraktivní ceně.

 

foto zdroj: ricoh.com

Kopírky a automatické fotoaparáty


V roce 1955 uvedla společnost RICOH na trh svou první kancelářskou kopírku Ricopy 101, která se stala koncem 50-let velmi populárním produktem pro duplikaci dokumentů. V roce 1962 byla dokončena papierovňa, závod na výrobu papíru sensitized. V témže roce byl dokončen i závod Ohmori na výrobu kancelářských zařízení spolu s výzkumným střediskem. RICOH tím budoval silnou vývojovou základnu pro rozšiřování svých obchodních oblastí výroby fotoaparátů, ofsetových tiskáren a systémů pro správu dat.


Společnost RICOH uvedla již v roce 1960 svůj první automatický fotoaparát RICOH Auto 35 . O dva roky později v roce 1962 se objevila na trhu s vylepšeným fotoaparátem RICOH AutoHalf - plně automatickým modelem s polovičním rámem, automatickou expozicí, zaostřováním a navíjením filmu. Na tu dobu to byl kompaktní automatický fotoaparát velikosti krabičky cigaret, který sklidil velký úspěch. Společnost se v roce 1963 přejmenovala z názvu Riken Optical Co., Ltd., který dosud používala z původního Riken Sensitized Paper na RICOH Company Ltd. Pod tímto názvem funguje dodnes.

Výrobce kopírek a hodinek

Po úspěchu kopírky Ricopy 101 představila společnost v roce 1965 nový model Ricopy BS-1. Byla to první stolní kopírka, která byla schopna kopírovat doslova cokoliv počínaje papírem, textilem a jiných předmětů. Nešlo o skener jak jej známe dnes a do prostoru na skenovací plochu bylo možné položit jakýkoliv předmět.

 

foto zdroj: ricoh.com


Jako mnoho jiných společností i RICOH se během své historie zabývala výrobou hodinek. Bylo to v období 60 - 70 let, když na krátký čas uzavřela partnerství se společností Hamilton Watch Company. Výsledkem byly náramkové hodinky Ricoh Hamilton Electric.

Cenová politika společnosti RICOH ji počátkem 70. let dostala na americký trh, kde v roce 1970 založila sídlo v Severní Americe s názvem Ricoh of Amerika Inc. Ve stejném roce se objevila společnost RICOH na japonském veletrhu EXPO 70, který se konal v Ósace a byl prvním světovým veletrhem v Asii. Pro RICOH bylo představení jeho produktů velkým úspěchem. Do svého pavilonu se jim podařilo přitáhnout více než 7 milionů návštěvníků.

V té době už RICOH spolupracoval se společností TDK (známe ho, jak výrobce audio a video médií) na kancelářském počítači. Ten představili v roce 1971 pod označením Ricoh 8. Netrvalo dlouho a společnost zapracovala i na zařízení pro tehdy velmi populární faxový služby. RIFAX 600S byl první vysokorychlostní fax do kanceláře, který dokázal přenést dokument A4 (1 stranu) za skvělých 60 sekund. Tato rychlost byla v porovnání s 3 až 6 minutami, za které to zvládali jiná zařízení velkým pokrokem.

Ani v oblasti kopírek společnost neustávala a stále vyvíjela svá zařízení. V roce 1975 se objevila s modelem Ricopy DT1200. Rychlá kopírka s dvěma různými podavači papíru se vyznačovala vysokou kvalitou, stabilitou a navíc i příjemným designem.

 

foto zdroj: ricoh.com


V roce 1971 začala společnost RICOH s kampaní TQC - úplné kontroly kvality, která se promítla do ocenění v roce 1975. Ricoh získali cenu Deming Prize za kontrolu kvality. Později, koncem 80.tich let prošla společnost na výrobu kopírek Pitney - Bowes. Kromě vlastní značky kopírek a faxů vyráběly v té době i kopírovací stroje pro společnost Toshiba a faxy pro telegrafní a telefonní společnost AT & T Corporation a Omnifax.

Nintendo s procesorem RICOH

Zajímavostí je, že společnost RICOH se jistý čas stala i výrobcem procesorů pro zábavní systém Nintendo. Přesněji pro videoherní konzole Nintendo vyráběla 8bitový mikroprocesor s označením Ricoh 2A07. Ricoh vyráběl procesory 2A03 verze NTSC a Ricoh 2A07 verze PAL, který se používal v Europe.

Kopírování ve formátu A3

Dalším milníkem společnosti byla kopírka Ricopy FT4060, která podporovala kopírování na formát papíru A3. Jen za prvních 10 měsíců se prodalo 100 000 kusů této inovativní kopírky s vysokým rozlišením. Modelová řada Ricopy FT4000 slavila úspěch i na mezinárodním veletrhu v Bulharsku, kde získala v roce 1983 zlaté ocenění.

V období 80.tych let se společnost RICOH začala zaměřovat i na evropský trh. Ve Velké Británii otevřela svou výrobní společnost RICOH UK Products Ltd.. V roce 1986 u příležitosti 50. výročí založení společnosti Ricoh bylo založeno středisko výzkumu a vývoje v Yokahame. Na trhu se v té době objevovaly převážně velké rozměrné zařízení do kanceláři a RICOH v roce 1987 uvedl na trh další hit fotokopírky Ricoh Imagine 320. Ta zaujala v první řadě svým kompaktními rozměry a multifunkčností do kancelářského prostředí. Šlo o digitální cenově dostupnou kopírku, která obsahovala pokročilé funkce.

Rok 1992 se stala společnost RICOH sponzorem olympijských her v Barceloně v kategorii Fax. Na základě dohody, kterou uzavřela ještě v roce 1989 vybudovala společnost olympijskou faxovou síť. Dohodu podepsali předseda IOC Juan Samaranch a prezident Ricoh Hamada. Společnost Ricoh tím výrazně přispěla k přesnějším, rychlejším systémem olympijských her.

90.té roky v barvách

Standardní technologie, která se používala pro barevné kopírky začátkem 90.tych let vyžadovala opakované zpracování obrázků pro 4 základní barvy CMYK (azurová, purpurová, žlutá a černá) do jednoho bubnu na reprodukci jedné barevné kopie. Tento náročný proces trval přibližně 5 minut, aby se vytvořila jedna kopie strany formátu A4. RICOH viděl příležitost v tomto omezení a vyvinul systém fotoreceptorů se čtyřmi bubny, který dokázal zpracovat čtyři barvy v tandemu, což byla funkce, kterou zabudovali do nového digitálního barevného modelu. Inovativní zařízení ARTAGE 8000 se tak mohlo pochlubit vysokou rychlostí barevného tiskového výstupu. v té době šlo o nejrychlejší model, který navíc podporoval různé typy papíru.

Pro společnost RICOH byly 90. léta i výzvou pro udržitelné environmentální řízení a zavedení designu recyklovatelných produktů. V roce 1994 se na trh dostala první recyklovatelná kopírka, která dokázala snížit odpad a měla zlepšený recyklovatelný design. Tato snaha společnosti RICOH byla v roce 1995 oceněna nejvyšším oceněním ministra mezinárodního obchodu a průmyslu za environmentální aktivity za hodnocení produktů v rámci ocenění recyklace za čisté Japonsko 95.

Fotoaparáty RICOH

Rok 1995 byl milníkem pro RICOH na poli digitálních fotoaparátů. Model Ricoh DC-1 měl kompaktní kapesní tělo a množství nejmodernějších funkcí, které se staly později standardem. Například nahrávání i se zvukem, možnost volby dat, přenos do PC, další aplikace a nahrávání obrázků média byly vyvinuty tak, aby sloužily účelu tohoto modelu.

RICOH imagine MF200

Imagine MF200 se stal průkopníkem přechodu z analogu na digitální modely. Vyznačoval se digitální kvalitou ve vysokém rozlišení, pamětí pro ukládání zkopírovaných dat, kompaktním tělem (i podporu papíru A3) v té době nejmenší šířkou na světě a nižšími jednotkovými cenami dosaženými důsledným úsilím o snížení nákladů. Díky všem těmto funkcím byl Imagine MF200 obzvláště oblíbený u menších podnikových uživatelů, těšil se enormnímu prodeji a byl hitem. Po zavedení tohoto zařízení se digitální segment povýšil na více, než analogový segment z hlediska objemu na japonském trhu.

Nové milénium 2000 - Tiskárny

V roce 2001 získala společnost za sérii Imagine Neo 350 cenu ministerstva hospodářství obchodu a průmyslu za zařízení s technologií úspory energie. Společnost začala intenzivněji pracovat na různých environmentálních programech. V roce 2006 přispěla společnost k tomu také svým nově vyvinutým tonerem PXP, který nabízel vysokou kvalitu, ale umožňoval fixaci při nízkých teplotách. Přispíval tím ke snížení emisi při výrobním procesu. Technologické centrum RICOH získalo ocenění Nikkei Manufacturing Award 2007, za úspěšné iniciativy v reformách vývojového procesu, které zvýšily účinnost sloučením dříve samostatných divizí pro vývoj, návrh a předprodukci do jednoho orgánu.

V roce 2008 představila společnost RICOH nový typ svých tiskáren série Ricoh PRO. Vlajkovou lodí se stal model Ricoh PRO C900. Bylo to vysokovýkonné zařízení, které dosahovalo rychlost tisku 90 stran za minutu v formátu A4. Tiskárna tlačila ve vysoké kvalitě v monochromatickém i barevném režimu. Představoval v té době nejrychlejší a nejvýkonnější model. Rok na to uvedla společnost své nové modely série IMAGINE MP C3500RC / C2500RC. Tato zařízení patřily mezi první repasované. Při výrobě se použilo až 80 % repasovaných částí a dílů.

Interaktivní tabule a systémy pro správu dokumentů

Po roce 2010 vstoupila společnost RICOH i do se trzích audiovizuální komunikace. Video referenční systémy, projektory a nakonec i interaktivní tabule umožňovaly firmám prezentaci a komunikaci v reálném čase různých míst. Nadále společnost RICOH pokračuje ve vývoji systémů pro řízení a digitalizaci dokumentů, IT služeb a řešení pro produkční tisk, průmyslové systémy. Ale i inovací vizuálních komunikačních systémů a digitálních fotoaparátů.

foto zdroj: ricoh.com

Logo společnosti Ricoh


Jak se vyvíjela společnost, tak se pomalu měnilo i logo společnosti. První logo se objevilo v roce 1963, kdy se společnost přejmenovala na Ricoh Company Ltd..To se změnilo v roce 1972. Stále bylo v černé barvě, ale změnil se typ písma a odstranilo se lemování. V roce 1986 se objevilo logo Ricoh v červené barvě a v roce 2005 prošlo znovu re-designem.

Dnes v portfoliu společnosti RICOH najdete pro tiskařský sektor velkoformátová zařízení a produkční systémy, podnikové multifunkce ale i osobní tiskárny pro domácí uživatele. Kromě různých významných ocenění bylo zatím posledním úspěchem prohlášení, které podle zprávy IDC MarketScape stanovilo společnost RICOH za světového lídra v oblasti vysokorychlostních inkoustových tiskáren. To následovalo krátce poté, co si Ricoh odnesla cenu BLI za noví modely multifunkčních zařízení A4. Ty jsou dostupné i pro evropský trh. Jde o modely Ricoh IM C300, IM C300F, IM C400F a IM C400SRF. Jsou to univerzální multifunkční zařízení, které dokáží tisknout rychlostí 30 - 43 stran za minutu. Kromě tisku obsahují funkci kopírování i skenování. Novinkou je inteligentní ovládací panel, který má zdokonalený procesor a jemný dotykový displej. Díky tomu jsou reakce mezi aplikacemi velmi rychlé a ovládání pohodlné.

 

foto zdroj: ricoh.com

 

Společnost RICOH má dlouholetou tradici a stále inovuje a vyvíjí nove technologie napříč svými produkty a službami. Nezapomíná ani na ekologii. V současnosti má svůj dceřiné společnosti nebo výrobní závody ve 200 zemích světa. Vyznačuje se nejen vysokou technickou, ale i ekologickou kvalitou svých produktů, čemuž nasvědčuje i množství získaných ocenění.

Věděli jste, že ...

Společnost RICOH na konci fiskálního roku v březnu 2019 dosáhla Skupina Ricoh celosvětového obratu ve výši 2 013 miliard jenů (přibližně 18,1 miliardy USD). Pro společnost je důležitá sponzorská iniciativa. RICOH podporuje mimo jiné i audiovizuální, digitální oblasti předních tenisových a golfových turnajů.